:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. május 16. 11:10

Energiatakarékos AMD asztali processzorok

Az AMD az In-Stat Spring Processor Forum alkalmával bejelentette, hogy a jövőben nagyobb figyelmet kíván fordítani lapkáinak fogyasztására és ezért most egy különösen energiatakarékos asztali processzorcsaládot is bemutat. Az AMD két új termékvonalat hozott létre, az Energy Efficient lapkák tipikus fogyasztása 65 Watt, míg az Energy Efficient Small Form Factor asztali processzoroké 35 Watt.

[HWSW] Az AMD az In-Stat Spring Processor Forum alkalmával bejelentette, hogy a jövőben nagyobb figyelmet kíván fordítani lapkáinak fogyasztására és ezért most egy különösen energiatakarékos asztali processzorcsaládot is bemutat. Az AMD két új termékvonalat hozott létre, az "Energy Efficient" lapkák tipikus fogyasztása 65 Watt, míg az "Energy Efficient Small Form Factor" asztali processzoroké 35 Watt.

Kisebb fogyasztás és hőtermelés

Az új energiatakarékos Athlon, Athlon X2 és Sempron lapkák minden tekintetben megegyeznek az eddigi modellekkel, azonban a gyártástechnológiai fejlesztések révén lehetővé vált a vállalat számára a gyártásorról olyan chipek leválogatása, amelyek kisebb feszültségen is elérik a kívánt működési frekvenciát. A fogyasztást emellett a Cool'n'Quiet technológiával mérsékli az AMD, ez működés közben a terheléstől függően képes csökkenteni a processzor feszültségét és órajelét, ezáltal a fogyasztást.

Fogyasztás
Amint az ismert, a processzorok fogyasztása és hőtermelése három paramétertől függ, egyrészt a lapka fizikai kialakításától -- beleértve például a tranzisztorok számát, típusát és elrendezését, a gyorsítótár méretét --, a chip működési feszültségétől, harmadrészt az órajeltől. A fogyasztás és a hőtermelés a feszültség növelésével négyzetes arányban, az órajel növelésével egyenes arányban növekedik.

Az energiatakarékos processzorok drágábbak lesznek az azonos paraméterekkel rendelkező, de "hagyományos" lapkáknál. A 65 wattos fogyasztású Energy Efficient Athlon X2 4800+ listaára például 671 dollár, míg ugyanez a chip 89 wattos fogyasztás mellett 645 dollárért kapható. Az AMD összesen 11 energiatakarékos chip forgalmazását kezdi meg hamarosan, a vállalat ígérete szerint a szállítások még ebben a hónapban megkezdődnek, a lapkákat hamarosan viszontláthatjuk az üzletekben, illetve a PC-gyártók konfigurációiban.

A cég kínálatában már eddig is szerepeltek energiatakarékos mobil chipek, valamint az Opteron családnak is voltak alacsony fogyasztású tagjai, elsősorban blade szerverek számára. A cég szerint az "Energy Efficient" asztali processzorok elsősorban a vállalati, irodai felhasználásra szánt csendes rendszerek, valamint az apró PC-k, barebone-ok gyártói körében tesznek majd szert nagy népszerűségre.

Mini a menő

Iparági elemzések szerint az ilyen rendszerek az elkövetkező években egyre népszerűbbek lesznek mind a vállalatok, mind a fogyasztók körében. A SFF számítógépek azért tarthatnak számot a vállalatok és fogyasztók érdeklődésére, mert kisebbek, csendesebbek és kevedebbet is fogyasztanak egy "hagyományos" asztali gépnél, ugyanakkor a felhasználók elvárják ugyanazt a teljesítményt és a szolgáltatásokat, amelyeket egy teljes méretű PC nyújt. Az IDC prognózisa szerint a megoldás kulcsát az energiatakarékos kétmagos processzorok elterjedése jelenti.

Az IDC szerint az amerikai piacon 2009-re már a kisméretű gépek lesznek az uralkodók, háttérbe szorítva a ma elterjedt minitornyokat. 2005-ben az Egyesült Államokban mintegy 31 millió minitorony-kivitelű PC-t adtak el, ez a leszállított asztali gépek több mint háromnegyede, míg a SFF gépek a piacnak csupán 12 százalékát adták. Az IDC szerint 2009-re utóbbiak aránya 42 százalékra nő majd, miközben a minitornyok forgalma a tavalyi szint harmadára csökken.

A globális piacon a kis méretű gépek ennél jóval lassabban, de azért biztosan nyernek majd teret, ugyanis számos helyen továbbra is a lehető legolcsóbb megoldást keresik a vevők, nem számít nekik a zaj, a méret vagy a fogyasztás. Az IDC szerint tavaly világszerte 93 millió minitorony-kivitelű gép talált gazdára, ez az összes eladott asztali PC-k 70 százaléka. 2009-ben azonban már csak 78 millió ilyen masinát vásárolnak meg, ami kevesebb mint fele lesz a teljes forgalomnak, eközben az SFF-gépek eladásai négyszeresére nőnek és a teljes piac közel harmadát szerzik meg.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 08:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.