:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. május 4. 10:58

Új Opteron-alapú fejlesztések a Suntól

A Sun Microsystems hamarosan két új Opteron-alapú szervert mutat be, amelyek mindenképpen jelentős figyelmet érdemelnek. Az egyikük az Opteron-alapú Sun Fire család legnagyobb tagja, a másik pedig egy bivalyerős blade szerver.

[HWSW] A Sun Microsystems hamarosan két új Opteron-alapú szervert mutat be, amelyek mindenképpen jelentős figyelmet érdemelnek. Az egyikük az Opteron-alapú Sun Fire család legnagyobb tagja, a másik pedig egy bivalyerős blade szerver.

Galaxy és Andromeda

Noha a premier pár héten belül esedékes, a terméknevek egyelőre nem ismertek, csak a fejlesztési kódnevek. A nyolc Opteron fogadására felkészített új Sun Fire szerver kódneve Galaxy 4, itt a 4 a szerver méretére utal, ugyanis 4 rack unit magas. A jelenleg elterjedt kétmagos chipek használatával a gépben összeseen 16 processzormag teljesíthet szolgálatot. A Sun várakozásai szerint ez lesz a piacon elérhető legnagyobb teljesítményű opteronos szerver. A gépet előre láthatóan négy- és nyolcprocesszoros kopnfigurációban lesz majd megvásárolható.

A Galaxy 4-nél sokkal érdekesebb az Andromeda kódnéven fejlesztett blade szerver, amely négy processzorfoglalatot tartalmaz. Egy 19 rack unit magas blade frame-be összesen 10 szerver építhető be, ami 80 processzormagot jelent. Egy szabványos rackszekrénybe -- a 9 kilowattos teljesítményfelvételt és disszipációt figyelembe véve -- két ilyen blade frame, vagyis összesen 160 processzormag építhető be.

Az Andromeda szerverek a négy processzor mellett két Serial Attached SCSI merevlemezt is tartalmaznak. A rendszer érdekessége, hogy a blade frame-en minden egyes szerverhez két dedikált PCI Express bővítőhely tartozik, blade-enként 192 Gbps sávszélességgel. Emellett a blade-ek rendelkeznek beépített Ethernet és Fiber Channel interfészekkel is. A Sun az Andromedát kifejezetten nagy teljesítményű számítási feladatokat igénylő (HPC) alkalmazások futtatásához ajánlja.

Thumper

Szintén Opteronokra épül a Thumper kódnéven fejlesztett merevlemezes tárolórendszer, amely rendkívül olcsón kínál óriási tárolókapaciást. A Thumper egy 4 rack unit magas házban összesen 48 SATA merevlemezt tartalmaz, 500 gigabájtos lemezekkel a kapacitása így akár a 24 terabájtot is elérheti. A rendszert Ethernet és Fiber Channel interfészekkel egyaránt ellátták. A Thumperen Solaris 10 operációs rendszer fut, a lemezeken pedig a megbízhatóságáról és teljesítményéről is ismert ZFS fájlrendszer található. A Sun mérései szerint a Thumperrel folyamatos 2 Gbps írási sebesség érhető el.

A Sun szerint a Thumper jól használható olyan környezetben, ahol nagy statikus adattömeget kell folyamatosan elérhetővé tenni, például különféle digitális média-archívumokban, legyen szó akár filmekről, vagy akár tervrajzokról, orvosi felvételekről. A vállalat állítása szerint a Thumper igen kedvező áron kerül forgalomba, egységnyi kapacitásra jutó ára mindneképp a versenytársak alatt marad.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 04:30

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.