Szerző: Bodnár Ádám

2006. május 17. 09:59

AMD: kétmagos mobil processzor most, új architektúra jövőre

Az AMD szerdán bejelentette kétmagos mobil processzorát, a Turion X2-t, amely az Intel Core 2 Duo (Merom) nyár végi érkezéséig a világ egyetlen 64 bites kétmagos mobil chipje és az AMD szerint így az egyetlen, amely ideális a Windows Vista futtatásához. Persze mire az új Windows megjelenik, piacon lesz az Intel Core 2 Duo, amely szintén kétmagos és 64 bites. Az In-Stat SPring Processor Forumon emellett bejelentésre kerültek a jövőre érkező K8L architektúra újdonságai is.

[HWSW] Az AMD szerdán bejelentette kétmagos mobil processzorát, a Turion X2-t, amely az Intel Core 2 Duo (Merom) nyár végi érkezéséig a világ egyetlen 64 bites kétmagos mobil chipje és az AMD szerint így az egyetlen, amely ideális a Windows Vista futtatásához. Persze mire az új Windows megjelenik, piacon lesz az Intel Core 2 Duo, amely szintén kétmagos és 64 bites. Az In-Stat SPring Processor Forumon emellett bejelentésre kerültek a jövőre érkező K8L architektúra újdonságai is.

Versenyben a Core Duóval

A Turion X2 felépítését tekintve semmiben sem különbözik az AMD többi kétmagos processzorától, vagyis magonként dedikált első- és másodszintű gyorsítótárakat tartalmaz, a Turion X2 esetében ez 128 és 512 kilobájt (a legolcsóbb TL-50 esetében 128+256 kilobájt). A chip azonban a tegnap bejelentett energiatakarékos asztali chipekhez hasonlóan már kétcsatornás DDR2 memóriavezérlővel készül, amely legfeljebb 667 MHz-es memóriát támogat. Az új Turionok már S1 foglalatba illeszkednek, amely a korábbinál kisebb méretű, helytakarékos megoldás.

A vállalat szerint az integrált DDR2 memóriavezérlőnek, valamint a Hyper-transport interfésznek köszönhetően a Turion X2 teljesítménye egy hasonló órajelű Intel Core Duóéval vetekszik, bár maximális fogyasztásban is megelőzi azt. Az Intel azonban augusztusra ígéri a Core Duo utódát, a Core 2 Duót, amely a várakozások szerint azonos fogyasztás mellett 20 százalékkal nagyobb számítási teljesítményre képes.

A Turion X2-ből négy változatot (TL-50, TL-52, TL-56, TL-60) jelentett be az AMD, amelyek órajele 1,6 és 2 GHz között alakul, listaáruk pedig kiviteltől függően 185 és 355 dollár közé esik. A cég ígérete szerint a nagy notebook-gyártók -- köztük az Acer, az ASUS, a HP, a Gateway és az MSI -- hamarosan bemutatják a Turion X2-re épülő termékeiket.

Jövőre érkezik a négymagos szörnyeteg

Az AMD emellett bejelentette tegnap, hogy jövőre egy K8L kódnevű új processzor-architektúrával jelentkezik, amely számos területen mutat fel újdonságokat a K8-hoz képest. A 2007-ben érkező új AMD chipek már négymagosak lesznek és a magonként dedikált L1 és L2 cache mellett tartalmazni fognak egy közös, megosztott harmadik szintű gyorsítótárat is. A Hyper-Transportot is tovább gyorsítja majd a cég, az ígéret szerint az interfész 3.0 specifikációja már 2,6 GHz-es órajelen is működhet és így másodpercenként 20,8 gigabájtos adatátviteli sebesség is elérhető.

Maguk a magok is jelentős fejlesztésen estek át, több végrehajtóegység és ehhez kapcsolódóan javított prefetch logika gondoskodik az órajelenkénti több utasítás végrehajtásáról. Az AMD emellett néhány új SSE utasítást is bevezet majd. Az új, immár 65 nanométeres csíkszélességgel gyártott négymagos AMD chipek a DDR2 mellett a DDR3 szabványú memóriákat is támogatni fogják, amint elkészül a végleges specifikáció.

AMD K8L
Az AMD K8L

A processzorok emellett az energiatakarékosság területén is szolgálnak újdonságokkal, a vállalat ígérete szerint ugyanis a magok feszültsége külön-külön is változtatható, illetve akár le is sznek kapcsolhatók, ha éppen nincs dolguk, ugyanígy a memóriavezérlő is, amellyel tovább csökkenthető a fogyasztás és a hőtermelés. Jelenleg az AMD chipjeiben a magok és a memóriavezérlő "szabadidejében" csak alacsonyabb órajelre kapcsol.

A négymagos chipekbe az AMD olyan megbízhatósági funkciókat épít be majd, amelyek ma még csak a csúcskategóriás szerverprocesszorokban találhatók meg. A 48 bites címzés és az 1 gigabájtos lapméret támogatása szuperszámítógépes feladatokra is ideálissá teszi a K8L-t, ugyanis az eddiginél jóval nagyobb memória építhető be a gépekbe.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról