Szerző: Bodnár Ádám

2006. május 26. 09:42

A Microsoft szerint lassú az OpenDocument

[ZDNet/HWSW] A Microsoft szerint az OpenDocument fájlformátum túlságosan lassú, az ODF támogatói szerint viszont egyelőre nincs piacon olyan szoftver, amely ennek a használatára lenne optimalizálva.

[ZDNet/HWSW] A Microsoft szerint az OpenDocument fájlformátum túlságosan lassú, az ODF támogatói szerint viszont egyelőre nincs piacon olyan szoftver, amely ennek a használatára lenne optimalizálva.

Több memóriát foglal, lassabb vele a munka

Alan Yates, a Microsoft infomunkás stratégiájának igazgatója a ZDNetnek elmondta, az Office 2007-ben bemutatkozó Open XML formátumot kifejezetten a gyors működés szem előtt tartásával fejlesztették ki és használata sokkal sebesebb mint a rivális OpenDocumenté. "Az XML alapvetően lassabb mint a bináris formátumok, ezért biztosra kellett mennünk, hogy az ügyfeleink ne érezzék a különbséget" -- mondta Yates.

A ZDNet egyik szerkesztője az OpenOffice.org 2.0 és az Office 2003 összehasonlításakor azt találta, a nyílt forrású irodai szoftvercsomag lényegesen erőforrás-igényesebb a Microsoft termékénél. A ZDNet emellett megemlítette, hogy az Office 2003 közel hétszer kevesebb memóriát igényel a saját, XML formátumú fájljai használatakor, mint az OpenOffice az OpenDocument állományokkal. Természetesen mindkét tesztfájl ugyanazokat az adatokat tartalmazta.

Almát naranccsal?

Marino Marcich, az OpenDocument Format Alliance ügyvezetője szerint azonban az összehasonlítás nem igazságos, ugyanis csak az OpenDocument-kezelés egy implementácóját veszi figyelembe, ráadásul a Microsoft-féle Open XML teljesítményéről egyelőre semmit sem tudni, mivel még egyetlen kereskedelmi szoftver sem támogatja. Marcich hozzátette, hogy az OpenOffice.org még nincs az ODF állományok kezelésére optimalizálva, később azonban lesz. Az ODF-et nem csak az OpenOffice-ban lehet használni, hanem számos más szoftverben, többek között a StarOffice-ban, az IBM Workplace-ben, a KOffice-ban, az Abiwordben és a Google Writely-ben" -- magyarázta Marcich, aki szerint az eltérő alkalmazásokban az ODF-kezelés eltérő sebességű lehet.

Office 2007 Ultimate
A Windows Vista mellett az Office 2007-ből is megjelenik majd Ultimate változat -- erősítette meg a Microsoft. A most először említett Office 2007 Ultimate csomag ugyanazokat a komponenseket tartalmazza majd, mint a nagyvállalatoknak szánt verzió, azaz része lesz a Word, az Excel, a PowerPoint, az Outlook, a Publisher, a OneNote, az Access, az InfoPath, valamint a Groove.

A nagyvállalati Office 2007 kizárólag mennyiségi licencprogramban lesz elérhető, az Office 2007 Ultimate azonban megvásárolható lesz a boltokban is, az ára 679 dollár, azaz mintegy 140 ezer forint. A Microsoft szerint az Office 2007 Ultimate a felhasználói visszajelzések alapján született meg.
Az ODF Foundation vezetője szerint a Microsoft-féle Open XML implementálása sokkal nehezebb mint az OpenDocumenté, mivel a dokumentációja négyezer oldalas, míg az ODF-é csak hétszáz. A Microsoft szerint ennek oka, hogy az Open XML-t bőségesebben és részletesebben dokumentálták éppen azért, hogy egyszerűbb legyen beépíteni a támogatását az alkalmazásokba.

Open XML

Az Office 2007-ben bemutatkozó Open XML egy nyílt, platformfüggetlen formátum, amelyet bárki licencelhet, így akárki készíthet Open XML fájlokkal dolgozó alkalmazásokat. Mivel azonban az adatok XML-ben kerülnek tárolásra, a dokumentumokat akár komolyabb szövegszerkesztő alkalmazás nélkül is szerkeszthetjük -- például jegyzettömbbel -- hiszen a szöveges tartalom jól elkülöníthetően, olvashatóan szerepel bennük. Az XML használatának további előnye, hogy a dokumentumok tetszőleges eszközön megjeleníthetők, akár közvetlenül a weben is.

Korábban sok kritika érte a Microsoftot az Office-fájlok terjengőssége miatt, az Open XML-lel erre is megoldást kínál a cég. Bár az XML alapesetben terjengősebb mint a korábbi bináris formátumok, az Office 2007 azt egy ZIP-pel tömöríti, így a végeredmény kisebb lesz. A tömörítésről az irodai szoftver maga gondoskodik, így a felhasználónak nem kell a fájlokat kézzel tömörítenie. A vállalat becslései szerint az Office-dokumentumok mérete akár 50 százalékkal csökkenhet.

Az XML és a ZIP használatának további előnye, hogy mivel a dokumentum egyes komponensei a ZIP-fájlban külön állományokként látszanak, azok könnyebben módosíthatók, törölhetők vagy cserélhetők. Ha valaki egy Word-dokumentumból ki szeretne másolni egy képet, nem kell mengnyitnia a Wordben az állományt, csak a -- Windows által is támogatott -- ZIP-fájlba kell bekukkantania és onnan kiválaszthatja a neki szükséges fájlt.

A Microsoft szerint az új dokumentum-formátumok legfontosabb előnye, hogy a különálló fájlok miatt nagyobb az adatok biztonsága, hiszen ha az állományok egy része sérül, attól a maradék még változatlan formában felhasználható. Ráadásul ennek a struktúrának köszönhetően könnyebben kiszűrhetőek a biztonság szempontjából kritikus makrók és kódok, mivel azok nem a szöveg részeként találhatóak meg, hanem szintén külön állományként a ZIP-fájlban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról