:

Szerző: Ady Krisztián

2006. május 31. 13:19

Még meg sem jelentek, de máris gyorsulnak a PC-s Blu-ray-írók

[DailyTech] Bár még piacra sem kerültek az első PC-kbe szerelhető Blu-ray-írók -- az első példányok pár héten belül kerülhetnek a boltokba --, az induló kétszeres sebességű (~9 megabájt/s) meghajtók szinte azonnal elavultá válhatnak. Az LG Electronics rálicitált erre az első generációs írási sebességre, a koreai gyártó GBW-H10N PC-s írója ugyanis azonnal megduplázza ezt az írási értéket.

[DailyTech] Bár még piacra sem kerültek az első PC-kbe szerelhető Blu-ray-írók -- az első példányok pár héten belül kerülhetnek a boltokba --, az induló kétszeres sebességű (~9 megabájt/s) meghajtók szinte azonnal elavultá válhatnak. Az LG Electronics rálicitált erre az "első generációs" írási sebességre, a koreai gyártó GBW-H10N PC-s írója ugyanis azonnal megduplázza ezt az írási értéket.

Az LG BD-írója megfelelő lemez alkalmazása esetén 4x-es sebességgel képes rögzíteni az egyszer írható BD-R lemezekre, ami azt jelenti, hogy a 25 gigabájtos, egyrétegű lemezt körülbelül 24-25 perc alatt képes megtölteni adattal ez a meghajtó. Az újraírható BD-RE médiáknál maradt a 2x-es írási sebesség, de ennek oka valószínűleg csak a gyors írási sebességet elviselő nyers lemez hiánya. Az LG írója minden létező optikai lemezzel kompatibilis lesz, még a DVD-RAM lemezeket is képes kezelni maximálisan 5x-ös sebességgel.

LG GBW-H10N Blu-ray-író

Az egyrétegű BD-ROM lemezeket maximálisan 4,8x-os, a kétrétegűeket 4x-es sebességgel olvassa, a DVD-R DL médiákat 4x-es sebességgel írja az LG meghajtója. A DVD-RW lemezeket 6x-os, a DVD-R lemezeket 8x-os, a DVD+R lemezeket 12x-es sebességgel képes megírni a készülék. Az LG mindentudó Blu-ray-írója nem lesz olcsó, jelenlegi információk szerint 1100 dolláros (~ 225 ezer forintos) áron lesz megvásárolható, azonban fontos tudni, hogy a kétrétegű, 50 gigabájtos Blu-ray lemezeket ez a meghajtó nem lesz képes megírni, noha a Sony már szállítja kétrétegű írható lemezeit.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 21:15

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.