Szerző: Bodnár Ádám

2006. május 24. 13:27

Pakisztánban építik a világ legnagyobb mobil WiMAX hálózatát

Pakisztánban építik az eddigi legnagyobb mobil WiMAX hálózatát -- jelentette be a Motorola, amely az eszközöket szállítja a helyi Wateen Telecom részére. A Wateen a hálózaton szélessávú internet mellett hangszolgáltatást is nyújt majd az előfizetőinek és jövő júniusra az egész országot lefedné.

[HWSW] Pakisztánban építik az eddigi legnagyobb mobil WiMAX hálózatát -- jelentette be a Motorola, amely az eszközöket szállítja a helyi Wateen Telecom részére. A Wateen a hálózaton szélessávú internet mellett hangszolgáltatást is nyújt majd az előfizetőinek és jövő júniusra az egész országot lefedné.

A WiMax (Worldwide Interoperability for Microwave Access), másképpen az IEEE 802.16 szabványnak megfelelő eszközök legfeljebb 70 Mbit/sec sebességgel képesek kommunikálni akár 45 kilométeres távolságról is. A WiMAX főként az xDSL és kábeles hozzáférések alternatívája lehet, mivel a vezeték nélküli infrastruktúra kiépítésének költsége alacsonyabb, mint a vezetékes megoldásoké.

A WiMAX főleg ritkásan lakott, nyílt területeken használható hatékonyan, a sűrűn beépített városokban ugyanis a jelek terjedését nagyban akadályozzák az épületek. Ezért a "vezeték nélküli városokban" a megfelelő lefedettség eléréséhez sokkal több hálózati berendezés szükséges.

Új hullám

A technológia első inkarnációja (802.16-2004) még fixen telepített állomásokat igényelt, ez nem terjedt el széles körben, a mobil eszközök -- mobiltelefonok, notebookok, PDA-k -- csatlakoztatását is lehetővé tevő 802.16e azonban láthatóan szebb jövő előtt áll, ugyanis számos olyan berendezés-gyártó is támogatja, akik nem álltak a korábbi változat mellé. A 802.16e szabványt csak pár hónapja öntötte végleges formába az IEEE.

Elemzők meglátása szerint a nagy távközlési berendezésgyártók -- mint a Motorola, az Alcatel, a Nokia és a Siemens -- rá fognak harapni a 802.16e szabványra és hamarosan mindegyikük előrukkol a technológiát támogató készülékeikkel. Ezt követően várhatók a 802.16e szabványt támogató mobil eszközök, például notebookok, mobiltelefonok, PDA-k piaci bevezetése.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

FLIP

3

Kagylómobillal erősít a Honor

2024. június 14. 10:28

A cég útnak indította első flip típusú készülékét, amivel újabb hézagot foltoz be a nagy márkák elleni versenyben.