Szerző: Bodnár Ádám

2002. június 26. 12:01

LindowsOS: kedvező licenckonstrukció, mérsékelt Windows-kompatibilitás

A Lindows.com, a Windows-alkalmazások futtatására képes Linux-alapú LindowsOS operációs rendszer fejlesztője bejelentette, hogy a számítógépgyártók átalánydíjas konstrukcióban juthatnak majd hozzá az operációs rendszerhez, szemben a Microsoft által alkalmazott darabonkénti licenceléssel.

A Lindows.com, a Windows-alkalmazások futtatására képes Linux-alapú LindowsOS operációs rendszer fejlesztője bejelentette, hogy a számítógépgyártók átalánydíjas konstrukcióban juthatnak majd hozzá az operációs rendszerhez, szemben a Microsoft által alkalmazott darabonkénti licenceléssel.

Hétfőn a Lindows.com bejelentette Builder programját, amelynek keretében a számítógépgyártók műszaki támogatásra, tesztelési eszközökre, a LindowsOS logó használatára és számos szoftver használatára jogosultak, havi 500 dollár fejében. Ezen felül a számítógépgyártók tetszés szerinti számú gépre telepíthetik fel a LindowsOS operációs rendszert.

"Ez óriási megtakarítást jelent a számítógépgyártóknak, nem csak licencelési, hanem logisztikai költségek terén is, amelynek révén nagyobb nyereséget érhetnek el és kedvezményes áron kínálhatják termékeiket" -- mondta Michael Robertson, a Lindows.com vezérigazgatója.

A LindowsOS a nyílt forráskódú Wine projekt eddigi babérjait kívánja learatni azáltal, hogy olyan funkciókkal bővül, melyek többek között megkönnyítik a rendszer és a programok telepítését, járatlanabb felhasználók számára is könnyen átlátható grafikus kezelőfelületet biztosítanak, valamint egyszerűen teszik lehetővé a windowsos fontok használatát Linuxon -- mondta Robertson egy korábbi interjúban. Robertson azt állítja, hogy Wine kiforrottabb változatának implementálásával lehetővé válik majd a Linux népszerűsítése olyan felhasználók körében is, akik korábban vonakodtak azt használni.

A vállalat azonban egyre inkább háttérbe szorítja a Windows-kompatibilitás kérdését, ezért sokan szkeptikusak azzal a nézettel szemben, hogy a LindowsOS a jövőben leválthatja a Windowst. Bár a Wal-Mart üzletlánc már forgalmaz LindowsOS operációs rendszerre épülő, Microtel gyártmányú számítógépeket, annak ellenére, hogy a LindowsOS-ből még nem jelent meg végleges változat, csupán egy előzetes "SPX" kiadás látott napvilágot. A végleges LindowsOS az év második felére várható.

A Lindows.com weboldalán is háttérbe szorul a Windows-kompatibilitás kérdése. Az operációs rendszert elsősorban a Windows-alkalmazások futtatására tervezték, azonban egyelőre számos probléma merült fel. A weboldal diplomatikusan csak ennyit közöl, hogy "a célunk, hogy futtarhatóvá tegyük a legnépszerűbb Windows-alkalmazásokat.. a legszélesebb körben a Microsoft Office 2000-t teszteltük, ez a 'leginkább kompatibilis'".

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról