Szerző: Bodnár Ádám

2002. június 18. 09:25

Új alsó kategóriás Sun szerver UltraSPARC III alapokon

A Sun Microsystems bejelentette korábban Cherrystone kódnéven ismert Sun Fire V480 alsó kategóriás szerverét, amelyet egyértelműen az Intel processzorra épülő és Windows vagy Linux operációs rendszert futtató számítógépek versenytársának szán.

A Sun Microsystems bejelentette korábban "Cherrystone" kódnéven ismert Sun Fire V480 alsó kategóriás szerverét, amelyet egyértelműen az Intel processzorra épülő és Windows vagy Linux operációs rendszert futtató számítógépek versenytársának szán.


Sun Fire V480

A négy darab 900 MHz-es UltraSPARC III processzort tartalmazó V480 a tavaly októberben bemutatott és hatalmas piaci sikert arató V880 "kisöccse". A szerver a UltraSPARC II processzorra épülő Enterprise 420R és 450 gépet váltja le a vállalat kínálatában. A V480 ára kétprocesszoros konfigurációban 23 ezer dollárnál indul, de négyprocesszoros kiépítésben 32 Gbyte memóriával már 99 ezer dollárba kerül.

"A négyprocesszoros 1,6 GHz-es Xeon rendszerek ellen pozícionáltuk. A V480 két processzorral és 4 Gbyte memóriával kevesebbe kerül, mint egy négyprocesszoros Xeon-alapú Dell, HP vagy IBM szerver ugyanennyi memóriával és Windows 2000 Advanced Server operációs rendszerrel" -- mondta Warren Mootery, a Sun termékmarketing igazgatója. Négyprocesszoros kiépítés esetén a V480 ára azonban már 47 ezer és 99 ezer dollár között alakul.

Emellett a Sun bejelentette, hogy immáron 900 MHz-es processzorral is rendelhető a V880 szerver, amelyet eddig 750 MHz-es UltraSPARC III chipekkel szállított. A Sun Fire V880 legfeljebb nyolc processzort tartalmazhat. Kétprocesszoros kiépítés esetén az alapár 35 ezer dollár, a nyolcprocesszoros konfiguráció 249 ezer dollárba kerül.


Sun Fire V880

A UNIX/RISC piac vezető szállítóját a középkategóriás szerverek piacán egyre keményebben szorongatják a HP és az IBM hasonló megoldásai. Az alsó kategóriában a Windowst vagy Linuxot futtató Intel-alapú gépek jelentik a legnagyobb fenyegetést, ezek ellen dobja piacra a Sun a V480-at.

A vállalat már számos számítógépét szállítja UltraSPARC III processzorral, de egyesek szerint a "Cherrystone" a vártnál később érkezett. A Sun 2000 őszén jelentette be az UltraSPARC III lapkákat és azt közölte, hogy a chipek egy éven belül az összes szerverkategóriában elérhetők lesznek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról