Szerző: Bodnár Ádám

2002. június 20. 18:23

A világ harmadik leggyorsabb számítógépe a malária elleni oltóanyag kikísérletezését segíti

Az amerikai védelmi minisztérium Haditengerészeti Oceanográfiai Irodája ( Naval Oceanographic Office ) egy IBM szuperszámítógépet vásárolt, amelyet a malária elleni oltóanyag kikísérletezésének gyorsítására és más számításigényes tudományos alkalmazások elvégzésére használ majd.

Az amerikai védelmi minisztérium Haditengerészeti Oceanográfiai Irodája (Naval Oceanographic Office) egy IBM szuperszámítógépet vásárolt, amelyet a malária elleni oltóanyag kikísérletezésének gyorsítására és más számításigényes tudományos alkalmazások elvégzésére használ majd.

A "Blue Ocean" névre keresztelt rendszer a harmadik leggyorsabb számítógép a világon, 6 teraflops (másodpercenként 6 billió lebegőponyos művelet) teljesítményét egyedül a szintén az IBM által épített ASCI White, valamint az NEC Earth Simulator múlja felül. A Blue Ocean 37 IBM eServer p690 "Regatta" számítógépből áll majd, a fürtözött rendszer összesen 1184 processzort, hozzávetőleg 1,5 Tbyte memóriát és 20 Tbyte merevlemezes háttértárat tartalmaz.


Az IBM ASCI White, a világ második leggyorsabb számítógépe

Az eServer p690 legfeljebb 32 darab 64 bites, 1,3 GHz-es IBM Power4 mikroprocesszort, 256 GByte memóriát és 460 TByte belső háttértárat tartalmazhat. A 32 processzoros rendszerek ára 1,4 millió dollárnál keződik.

Az IBM 1996 végén kezdte el a Regatta tervezését. Akkoriban a cég messze lemaradva a harmadik helyen állt a UNIX szerverek piacán, amelyet a Sun vezetett. Az IBM célja az volt, hogy leelőzzék a Sunt. Eredetileg az volt a terv, hogy egy 128 processzoros behemótot fognak elkészíteni, a Sun és a Regatta előtti IBM tervezési filozófiájához hasonlóan.

Közel egy éves brainstorming után az IBM végül elvetette a 128 processzoros rendszer tervét egy teljesen eltérő design javára: az új terv lényege az volt, hogy kevesebb processzort kötnek össze egymással igen gyors összeköttetéssel és olyan input-output rendszerrel, amely a hálózati ill. tárolási eszközökhöz kapcsolódik.

Az IBM bejelentette továbbá, hogy egy 4 teraflops teljesítményű szuperszámítógépet adott el a németországi High Performance Computing Centernek. Ennek a fürtözött rendszernek az érdekessége, hogy a gépeket két nagy csoportba szervezik majd, amelyek egymástól mintegy 200 kilométer távolságban helyezkednek el.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról