Szerző: Barna József

2002. június 3. 19:08

Computex: az S3 visszatér az önálló grafikus chipek piacára

A Taipeiben ma kezdődött Computex 2002 rendezvényen a tajvani VIA Technologies számos új terméket mutatott be a közönségnek. Az újdonságok közül is kiemelendő azonban a VIA és a hajdan szebb időket megélt S3 összeolvadásával létrejött S3Graphics által bejelentett Savage XP (korábban Zoetrope néven ismert) grafikus processzor, melyet -- pontot téve a korábbi találgatások végére -- önálló, azaz nem csupán integrált megoldásként is piacra dob a cég.

[HWSW] A Taipeiben ma kezdődött Computex 2002 rendezvényen a tajvani VIA Technologies számos új terméket mutatott be a közönségnek. Az újdonságok közül is kiemelendő azonban a VIA és a hajdan szebb időket megélt S3 összeolvadásával létrejött S3Graphics által bejelentett Savage XP (korábban Zoetrope néven ismert) grafikus processzor, melyet -- pontot téve a korábbi találgatások végére -- önálló, azaz nem csupán integrált megoldásként is piacra dob a cég.


A Savage XP referenciakártya (Fotó: TweakTown)

Egyelőre részletes információkat a fejlesztő cég nem hozott nyilvánosságra a Savage XP-ről, de amint azt korábban is gyanítani lehetett, elsősorban belépő szintű, olcsó kártyák épülnek majd a chipre. Biztosan tudható azonban, hogy a Savage XP mellé 64 Mbyte DDR memória társítható és 128 bites DDR memóriavezérlővel rendelkezik, amely maximálisan 5,7 Gbyte-os adatátviteli sebességet garantál. A processzor rendelkezik továbbá hardveres T&L motorral is, és támogatja az S3Graphics által kifejlesztett Duo-View (kérlek, csak egy kicsivel több leleményt, srácok) többmegjelenítős technológiát.

Az S3Graphics által útjára indított Certified Partner Program keretében számos cég jelezte, épít videokártyát az új GPU-ra. Az első Savage XP-t használó kártyát a Tyan dobja piacra Tyan Tachyon G3300 néven, de a következő ismert és kevésbé ismert távol-keleti gyártók is hamarosan bemutatják "vad" videokártyáikat: Gigabyte, C.P. Technology, Soyo, Pine Technology, Sunrich Technology, Geniman International és Manli Technology.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról