Szerző: Bodnár Ádám

2002. június 20. 12:38

Az Intel elkészült a harmadik generációs Itanium processzor első mintapéldányaival

Paul Otellini
Paul Otellini
Az Intel szerdán bejelentette, hogy elkészült a harmadik generációs Itanium processzor első mintapéldányaival. Paul Otellini, az Intel elnöke a Securities Industry Association Conference rendezvényen tartott beszédében elmondta, hogy a "Madison" kódnevű chipek első működő példányait már több operációs rendszerrel tesztelik.

Otellini szerint a Madison "él és virul", és az Intel továbbra is elkötelezett az Itanium család mellett. "Jövőre megkezdődik a Madison sorozatgyártásra" -- mondta az Intel elnöke. "Az Itanium az elkövetkező évtized nagyvállalati architektúrája lesz" -- tette hozzá.

A Madison a korábban McKinley néven ismert Itanium 2 utóda. A júliusban piacra kerülő 1 GHz-es McKinley 0,18 mikronos csíkszélességgel készül és kiviteltől függően 1,5 vagy 3 Mbyte harmadszintű gyorsítótárat tartalmaz. A Madisont az Intel 0,13 mikronos csíkszélességgel gyártja, amelynek révén nagyobb órajelet érhet el, és várhatóan az L3 cache mérete is megkétszereződik 3 illetve 6 Mbyte-ra.

A Madisonnal egy időben jelenik meg a Deerfield kódnevű Itanium-változat is, amelyet elsősorban munkaállomásokba, illetve 1-2 processzoros szerverekbe szán az Intel. A Deerfield a Madison olcsóbb és kisebb fogyasztású változata, amely kevesebb L3 cache-t tartalmaz majd.

Beszédében Otellini elmondta, hogy bár az Intel rendelkezik a szükséges technológiákkal és szabadalmakkal, egyelőre nem tervezi az olyan, az AMD Hammerhez hasonló processzorok piacra dobását, amelyek 32 és 64 bites x86 kód futtatására egyaránt alkalmasak. Számos helyen lehet pletykákat olvasni az Intel Yamhill nevű technológiájáról, amely egy a jelenlegi IA-32 utasításkészlet-architektúra 64 bites bővítése lenne.

Az első Itanium chip (Merced) kereskedelmileg nem volt sikeres, az éveket csúszó megjelenés után csak rendkívül kevés számítógépgyártó és vállalati megrendelő bizalmát tudta megnyerni. A közepes teljesítmény, a támogatottság hiánya és a kedvezőtlen gazdasági körülmények végül az Itanium bukásához vezettek.

Azonban nem csak az Intel véli úgy, hogy az Itanium 2 esetében minden más lesz. A chip az előrejelzések szerint elődjénél kétszer nagyobb teljesítményt nyújt. Számos nagy számítógépgyártó -- köztük a HP, az IBM, az NEC, a Unisys és a Bull -- tervezi Itanium 2 processzorokat támogató chipkészletét vagy Itanium 2 processzoros szervereit. A szofvergyártók is egyre szélesebb körben támogatják az Intel új 64 bites lapkáját.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról