:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. június 21. 12:40

Áttörés a félvezetőgyártásban: a Princeton egyetem kutatói 10 nanométeres csíkszélességű mintát nyomtattak egy szilíciumlemezre

Stephen Chou
Stephen Chou
A Princeton egyetem kutatói Stephen Y. Chou vezetésével forradalmian új módszert dolgoztak ki, amelynek segítségével az eddiginél lényegesen nagyobb számú alkatrész integrálható egy chipre. Az eljárás nemcsak gyorsabb és olcsóbb, mint a jelenleg alkalmazott litográfiai módszer, hanem környezetkímélőbb is.

A Nature június 20-i számában publikált módszerrel akár százszorosára is növelhető a tranzisztorok száma egy chipen. A Princeton egyetem kutatói ennek bizonyítására 10 nanométeres csíkszélességű mintákat hoztak létre egy szilíciumlemezen. Összehasonlításképp: a jelenleg kapható processzorok jellemzően 180 vagy 130 nanométeres csíkszélességgel készülnek. Az új módszer lényege, hogy az áramkör rajzolatát tartalmazó kvarcformát a szilíciumlemezre helyezik és a másodperc milliárdod részéig lézerrel megvilágítják. Ennek eredményeképp a szilícium felülete a kvarcforma éleinél megolvad, majd megszilárdul, és a minta rákerül a chipre.

A módszer alkalmazásával kikerülhető a jelenleg elterjedt fotolitográfiai eljárás alkalmazása, amely drága és időigényes. Míg fotolitográfiai módszerrel egy chip elkészítése 10-20 percig is eltarthat, a Chou-féle "nyomtatásos" megoldással a minta a másodperc törtrésze alatt elkészül.

"Itt nincs szükség azokra a bonyolult eljárásokra" -- mondta Chou. "Csak rányomtatjuk a mintát a szilíciumra. Ráadásul nem csak egyszerűen lerövidül a gyártási idő, itt a másodperc milliomod részéről van szó." Stephen Chou kutatásaiban egyébként Chris Keimel és Jian Gu végzős hallgatók segédkeztek.

Chou karrierje során nem először mutatott fityiszt a miniatürizáció fizikai korlátainak. 1996-ban már kifejlesztett egy módszert, amelynek segítségével pár nanométeres csíkszélességű mintákat lehetett műanyag polimerre nyomtatni. Ez a módszer rendkívül leegyszerűsítette a chipgyártáshoz használt minták készítését, de az ábrák szilíciumra való átültetéséhez továbbra is fotolitográfiai eljárást kellett használni.

Chou bízott benne, hogy lehetőség van a szilíciumra való közvetlen nyomtatásra, ráadásul gyorsan el lehet végezni. "Az emberek azt hiszik, hogy a mechanikus megoldások nagyon lassúak, vagyis a nyomtatás sem lehet gyors" -- mondta Chou. "De én tudom, hogy erre nincs tudományos bizonyíték. A kérdés az volt, hogyan kísérletezzük ki a leggyorsabb nyomtatást?"


A lézeres nyomtatás menete -- chipgyártás a másodperc milliárdod része alatt

A választ végül az orvostechnológiában már széles körben elterjedt excimer lézer adta meg. Ez a lézer, amelyet ma már számos műtét során alkalmaznak, az anyagoknak csak a felületét melegíti fel, miközben nem okoz kárt a mélyebb rétegekben. Chou hagyományos maratással elkészített egy kvarcmintát, amely a lézersugár számára "átlátszó". A kvarcmintát a szilíciumlemezre helyezte, és a lézer segítségével a minta éleinél megolvasztotta a szilíciumot, amely így felvette a kvarcminta rajzolatát.

Elektronmikroszkóp alatt látható, hogy a felvitt minták hosszú, lekerekített élű csatornákhoz hasonlítanak. A csatornák 110 nanométer mélyek, 140 nanométer szélesek és éleik mentén egy mintegy 10 nanométer széles "gát" található. Összehasonlításképp: egy 10 nanométeres szál és egy emberi hajszál átmérőjében hozzávetőleg úgy aránylik egymáshoz, mint egy gombostű és egy vasúti kocsi.


Balra a kvarcminta, jobbra a szilíciumra készült nyomat

Chou az eljárást Laser-Assisted Direct Imprintnek, azaz LADI-nak keresztelte el. A Princeton egyetem beadta szabadalmi kérelmét. Chou szerint a LADI jól kiegészíti korábbi munkásságát: a kutató 1996-ban már elkészítette a világ legkisebb tranzisztorát, amely mindösze 1 elektronnyi árammal működött, azonban egészen idáig nem volt megfelelő technológia ahhoz, hogy ilyen transzitorokat nagy mennyiségben lehessen előállítani.

A LADI további előnye, hogy használatához nem szükségesek a fotolitográfiai eljáráshoz nélkülözhetetlen vegyszerek, így a LADI nemcsak gyors, hanem olcsó és a környezetet sem szennyezi annyira -- tette hozzá büszkén Chou.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

weekly

0

Mit adott nekünk a GSM?

2024. április 26. 10:20

Hazánkban harminc éve indultak az első GSM-hálózatok, ennek elő- és utóéletéről csevegünk kicsit ebben az adásban.

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 10:24

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.