Szerző: Barna József

2002. június 1. 11:06

Computex: AMD Hammert támogató alaplapok a legnagyobb gyártóktól

Noha a Tajvan fővárosában, Taipeiben megrendezendő Computex 2002 kiállítás csak hétfőn nyílik meg, az alaplapgyártó cégek a bemutatásra kerülő termékekről már számos információmorzsát elszórtak hivatalos honlapjukon. Ezek közül is említést érdemel, hogy a világ élvonalába tartozó gyártók, így az ASUS, a Gigabyte és az MSI, mind bemutatják az AMD nyolcadik generációs Athlon és Opteron processzorait támogató modelljeiket.

[HWSW] Noha a Tajvan fővárosában, Taipeiben megrendezendő Computex 2002 kiállítás csak hétfőn nyílik meg, az alaplapgyártó cégek a bemutatásra kerülő termékekről már számos információmorzsát elszórtak hivatalos honlapjukon. Ezek közül is említést érdemel, hogy a világ élvonalába tartozó gyártók, így az ASUS, a Gigabyte és az MSI, mind bemutatják az AMD nyolcadik generációs Athlon és Opteron processzorait támogató modelljeiket.


Az MSI K8A Gem tükör által homályosan...

A Gigabyte oldalán például már megtalálható egy június 3-ára datált sajtóanyag, amely beszámol a cég AMD Hammer platform iránti elkötelezettségéről. Ennek első és egyben kétségbevonhatatlan jele a GA-K8A típusjelű alaplap, mely az AMD-8151 AGP tunnelre és AMD-8111 south bridge-re épül. A lap támogatja az AGP 3.0 specifikációt, így a 8x AGP átviteli módot, az USB 2.0-eszközöket, valamint rendelkezik Serial ATA- és FireWire- (IEEE1394) támogatással is. 3 DDR DIMM foglalat kapott helyet rajta, melyekbe összesen 2 Gbyte DDR200/266/333 memória helyezhető, és az integrált Creative CT5880 hangchipnek köszönhetően hatcsatornás hang megszólaltatására is képes.

Az MSI beharangozójában a K8A Gem típusjelű lapról olvashatunk alapvető információkat. E termék szintén az AMD-8151/8111 chipkészletet hasznosítja és AMD ClawHammer (azaz nyolcadik generációs Athlon) processzorokat, valamint DDR333 memóriát támogat. Érdekesség, hogy a specifikációk között a CPU Frequency tétel után csupán az 1,6 GHz szerepel; reméljük, az AMD nevében is, hogy ez csupán elírás.

Az ASUS a két másik gyártónál egyelőre szűkszavúbbnak mutatkozik, a cég honlapján nincs említés az AMD Hammer processzorcsaládjáról, van azonban egy A7N8X típusjelű alaplapról, mely az NVIDIA következő generációs, integrált grafikus maggal rendelkező lapkakészletére épül.

a címlapról