:

Szerző: Barna József

2002. június 1. 11:06

Computex: AMD Hammert támogató alaplapok a legnagyobb gyártóktól

Noha a Tajvan fővárosában, Taipeiben megrendezendő Computex 2002 kiállítás csak hétfőn nyílik meg, az alaplapgyártó cégek a bemutatásra kerülő termékekről már számos információmorzsát elszórtak hivatalos honlapjukon. Ezek közül is említést érdemel, hogy a világ élvonalába tartozó gyártók, így az ASUS, a Gigabyte és az MSI, mind bemutatják az AMD nyolcadik generációs Athlon és Opteron processzorait támogató modelljeiket.

[HWSW] Noha a Tajvan fővárosában, Taipeiben megrendezendő Computex 2002 kiállítás csak hétfőn nyílik meg, az alaplapgyártó cégek a bemutatásra kerülő termékekről már számos információmorzsát elszórtak hivatalos honlapjukon. Ezek közül is említést érdemel, hogy a világ élvonalába tartozó gyártók, így az ASUS, a Gigabyte és az MSI, mind bemutatják az AMD nyolcadik generációs Athlon és Opteron processzorait támogató modelljeiket.


Az MSI K8A Gem tükör által homályosan...

A Gigabyte oldalán például már megtalálható egy június 3-ára datált sajtóanyag, amely beszámol a cég AMD Hammer platform iránti elkötelezettségéről. Ennek első és egyben kétségbevonhatatlan jele a GA-K8A típusjelű alaplap, mely az AMD-8151 AGP tunnelre és AMD-8111 south bridge-re épül. A lap támogatja az AGP 3.0 specifikációt, így a 8x AGP átviteli módot, az USB 2.0-eszközöket, valamint rendelkezik Serial ATA- és FireWire- (IEEE1394) támogatással is. 3 DDR DIMM foglalat kapott helyet rajta, melyekbe összesen 2 Gbyte DDR200/266/333 memória helyezhető, és az integrált Creative CT5880 hangchipnek köszönhetően hatcsatornás hang megszólaltatására is képes.

Az MSI beharangozójában a K8A Gem típusjelű lapról olvashatunk alapvető információkat. E termék szintén az AMD-8151/8111 chipkészletet hasznosítja és AMD ClawHammer (azaz nyolcadik generációs Athlon) processzorokat, valamint DDR333 memóriát támogat. Érdekesség, hogy a specifikációk között a CPU Frequency tétel után csupán az 1,6 GHz szerepel; reméljük, az AMD nevében is, hogy ez csupán elírás.

Az ASUS a két másik gyártónál egyelőre szűkszavúbbnak mutatkozik, a cég honlapján nincs említés az AMD Hammer processzorcsaládjáról, van azonban egy A7N8X típusjelű alaplapról, mely az NVIDIA következő generációs, integrált grafikus maggal rendelkező lapkakészletére épül.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:30

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.