:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. június 10. 11:42

Ma jelenik meg a Palm OS 5

A Palm a mai napon mutatja be új operációs rendszerét, a Palm OS 5-öt. A szoftvertől elsősorban azt várja a cég, hogy multimédiás képességek és biztonság tekintetében is felvehesse a versenyt a Microsoft Pocket PC platformjával, amely az utóbbi időben egyre több nagyvállalatnál kerül bevetésre.

A Palm a mai napon mutatja be új operációs rendszerét, a Palm OS 5-öt. A szoftvertől elsősorban azt várja a cég, hogy multimédiás képességek és biztonság tekintetében is felvehesse a versenyt a Microsoft Pocket PC platformjával, amely az utóbbi időben egyre több nagyvállalatnál kerül "bevetésre".

Ebből a szempontból talán a legnagyobb előrelépés, hogy a Palm OS 5 immáron ARM 7 mikroprocesszorokon fut, amelyek lényegesen nagyobb számítási teljesítménnyel rendelkeznek, mint a korábban használt Motorola Dragonball chipek. Az erősebb processzor miatt az új operációs rendszer számára semmiféle gondot nem jelent a digitális audioállományok lejátszása, de a Palm OS 5-re épülő gépeken akár filmek is nézhetők majd. A hírek szerint a Palm OS 5 támogatni fogja az "asztaltémákat" is, azaz a felhasználó testre szabhatja a menürendszer kinézetét és színeit.


Az első kép a Palm OS 5-ből

A pletykák szerint a Palm ugyanazokat a főként vállalati környezetben szükséges képességeket építette be az operációs rendszer legfrissebb változatába, amelyekkel a Microsoft is felruházta a Pocket PC 2002-t. A Palm OS minden bizonnyal tartalmaz majd fejlett titkosítási funkciókat valamint virtuális privát hálózat támogatást, ezen felül a Bluetooth és 802.11b vezeték nélküli hálózati képességeket.

A változások ellenére a Palm nem tagadja meg a múltját: az új operációs rendszeren pár kivételtől eltekintve minden Palm OS alkalmazás futni fog. A Palm szerint csak azok a programok nem működnek majd, amelyek fejlesztésénél figyelmen kívül hagyták a Palm alkalmazásfejlesztésre vonatkozó irányelveit.

A vállalat ígérete szerint a megnövekedett teljesítmény és a kibővített képességek ellenére a Palm OS 5-re épülő gépek nem fogyasztanak többet, mint a jelenlegi modellek. Az új operációs rendszerre épülő kéziszámítógépek idén nyáron kerülnek forgalomba.

"Ez csak a kezdete egy új korszaknak -- az innováció új korszakának" -- mondta David Nagel, a Palm operációs rendszert fejlesztő leányvállalatának, a PalmSource-nak a vezérigazgatója. "Olyan dolgokat csinálhatunk, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak."

A Palm az új operációs rendszerből komoly bevételekre számít, ugyanis számos kéziszámítógépgyártó -- például a Handspring és a Sony -- licenceli azt saját gépeibe és a vállalat számításai szerint ezeknek a cégeknek a száma nőni fog.

A Sony már régebbi gépeit is felruházta digitális audio- és videolejátszási képességekkel, azonban a vállalat szóvivője szerint az ARM 7 mikroprocesszoron futó Palm OS 5 "segítségével folyamatosabb lesz a videók lejátszása és jobb minőségűek lehetnek a képek".

A tavalyi év során a Windows Pocket PC komoly piaci részesedést vett el a Palm OS platformtól: az IDC szerint 2001-ben az eladott kéziszámítógépek 53 százaléka futtatott Palm OS-t, míg 2000-ben 66,5 százalékuk. A piackutató cég előrejelzése szerint 2006-ra a Palm OS-alapú gépek piaci részesedése már csak 42 százalék lesz. Eközben a Pocket PC a 2000-ben megszerzett 17 százalékos részesedését megduplázva 35 százalékos részesedést ér el -- véli az IDC. A piac fennmaradó részén a Linux, a Symbian OS és más operációs rendszerek osztoznak majd.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 23:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.