Szerző: Bodnár Ádám

2002. június 3. 18:06

Elképzelhetetlen sebességre képes a nyolcadik generációs Athlon

[HWSW szubjektív] A The Inquirer című számítástechnikai bulvárlap információi szerint az AMD 800 MHz-en maximálta a nyolcadik generációs Athlon (ClawHammer) processzorok mintapéldányainak órajelét.

[HWSW szubjektív] A The Inquirer című számítástechnikai bulvárlap információi szerint az AMD 800 MHz-en maximálta a nyolcadik generációs Athlon (ClawHammer) processzorok mintapéldányainak órajelét.

Mint arról már többször beszámoltunk, az AMD már számos alkalommal -- köztük a CeBIT kiállításon, illetve a jelenleg is zajló Computexen -- kiállította 64 bites Athlon processzort tartalmazó rendszereit, azonban a chipek órajelét a vállalat a legszigorúbb titokként kezelte. A cég igazgatótanácsának elnöke, Jerry Sanders egy hónappal ezelőtt egy elemzői konferencián határozottan kijelentette, hogy a nyolcadik generációs Athlonok megjelenésükkor legalább 2 GHz-en működnek majd

Az AMD részéről Richard Heye azzal magyarázta a helyzetet [ti. az órajel maximálását], hogy nem tartanák kívánatosnak, ha az alaplapgyártó partnerek túlhajtanák a processzorokat és "túl nagy várakozásokat ébresztenének a felhasználókban", amelyeknek a decemberben megjelenő termékek esetleg nem tudnának megfelelni.

A magyarázat azért furcsa kissé, mert az AMD képviselői lépten-nyomon azt hangoztatják, hogy a ClawHammernek megjelenésekor semmilyen más processzor nem lesz versenyképes ellenfele. Ezt egyébként Richard Heye is megemlítette, mondván: "Mikor az első chipek decemberben megjelennek, egyértelműen vezető teljesítményt nyújtanak majd és az Intelnek nem lesz mivel válaszolnia. A labda a mi térfelünkön van" -- mondta Heye.

Hétvégi hírünkben már szóltunk az MSI weboldalán található K8A Gem alaplapról, amely a gyártó "virtuális standján" tekinthető meg. A nevezett internetes címen korábban (hétvégén...) az volt olvasható, hogy az alaplap 1,6 GHz-es ClawHammer (azaz nyolcadik generációs Athlon) processzorokat támogat. A mai napon ez az adat eltűnt a site-ról, helyette csak a "sokat mondó" support high frequency, vagyis magas frekvenciák támogatása szöveg olvasható.

A fentiekből a magam részéről egyetlen következtetést tudok levonni: az AMD processzora -- az Űrgolyhók csillaghajójához hasonlóan -- elképzelhetetlen sebességre képes.

Szólj hozzá a fórumban!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról