Szerző: Bodnár Ádám

2002. június 3. 12:30

224 millió dollár értékű IBM szuperszámítógép segít az időjárás-előrejelzésben

[CNET] Az IBM 224 millió dollár értékű megállapodást kötött az amerikai Nemzeti Óceanográfiai és Légköri Hivatallal egy időjárás-előrejelzésre használt szuperszámítógép szállításáról. A 2572 processzoros rendszert az IBM Global Services a vállalat gaitersburgi (Maryland, USA) telephelyén üzemeli be.

[CNET] Az IBM 224 millió dollár értékű megállapodást kötött az amerikai Nemzeti Óceanográfiai és Légköri Hivatallal egy időjárás-előrejelzésre használt szuperszámítógép szállításáról. A 2572 processzoros rendszert az IBM Global Services a vállalat gaitersburgi (Maryland, USA) telephelyén üzemeli be.

Az IBM és a National Weather Service közleménye szerint 2003 júliusában már az új szuperszámítógép szolgáltatja az időjárás-előrejelzési adatokat többek között a Weather Channel TV-csatorna és más médiák számára. A Nemzeti Óceanográfiai és Légköri Hivatal informatikai igazgatója, Carl Staton elmondta, hogy az új rendszer jelentősen megnöveli az előrejelzések pontosságát.

A National Weather Service jelenleg is egy IBM rendszert használ, amely egy hétre előre képes megjósolni az időjárás alakulását. Az új szuperszámítógép üzembeállításával sokkal több tényezőt lehet figyelembe venni, és sokkal pontosabb előrejelzést lehet készíteni azonos idő alatt, ráadásul két hétre előre -- mondta Staton.

"Ahogy egyre több adatot adunk meg és növeljük a szimuláció részletességét, annál több számítási kapacitásra van szükségünk, viszont a feladatokra szánt idő nem változik" -- mondta Staton.

Jelenleg az NEC "Earth Simulator" a világ leggyorsabb számítógépe. "Sok tervünk van arra nézve, hogyan előzhetnénk meg az NEC gépét" -- mondta az IBM nagy teljesítményű számítógépekért felelős részlegének alelnöke, Peter Ungaro, hozzátéve, hogy a leggyorsabb szuperszámítógépek listáján az IBM-nek van a legtöbb rendszere.

A 2003-ra elkészülő számítógéprendszer másodpercenként 700 milliárd számítási műveletre lesz képes, míg a jelenleg használt IBM gép "csak" 150 milliárd számítási műveletet képes végrehajtani. Az IBM és a Nemzeti Óceanográfiai és Légköri Hivatal közötti megállapodás három évre szól, de akár 2009-ig is meghosszabítható. Ebben az esetben 224 millió dollár üti az IBM markát. A cég képviselői nem árulták el, hogy a három évre szóló szerződés "mennyit ér".

A szuperszámítógépet IBM eServer p690 "Regatta" gépekből állítják majd össze. A háttértárakat szintén az IBM szállítja majd, a tervek szerint összesen 42 terabyte kapacitással. A Nemzeti Óceanográfiai és Légköri Hivatal először 50 darab "Regatta" számítógépet kapcsol össze, a rendszert 2004-ben 36 további géppel bővítik.

Carl Staton szerint amennyiben az IBM és a Nemzeti Óceanográfiai és Légköri Hivatal 2009-ig meghosszabbítja a szerződést, a létrejövő számítógép 48-szor gyorsabb lesz a jelenleg használt rendszernél.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.