Szerző: Barna József

2002. június 22. 14:37

Az IBM olcsó Unix-szervert dob piacra a jövő héten

Az IBM a jövő héten kínálatának legolcsóbb Power4 alapú szerverét dobja piacra, mellyel a középkategóriás Unix-szerverek piacán igyekszik erősíteni pozícióját a cég, adta hírül a CNET . A céghez közelálló források szerint a költségek csökkentése érdekében a pSeries 630-as modellben a Nagy Kék az alkalmazott processzorok számát csökkenti egy, kettő vagy négy darabra.

Az IBM a jövő héten kínálatának legolcsóbb Power4 alapú szerverét dobja piacra, mellyel a középkategóriás Unix-szerverek piacán igyekszik erősíteni pozícióját a cég, adta hírül a CNET. A céghez közelálló források szerint a költségek csökkentése érdekében a pSeries 630-as modellben a Nagy Kék az alkalmazott processzorok számát csökkenti egy, kettő vagy négy darabra.

Jelenleg az IBM kínálatában található legolcsóbb Power4 processzorral szerelt Unix-szerver a p670, amely alapkiépítésben egyetlen, négy processzort tartalmazó multi-chip modullal 175 000 dolláros árnál indul. Ezzel szemben a p630 a várakozások szerint akár már 100 000 dollárért is megvásárolható lesz. Ebben a piaci szegmensben jelenleg a Sun a domináns.


IBM p690: ezer eladott darab felett

Noha az IBM nem kívánta kommentálni az értesüléseket, egyes elemzők úgy vélik, hogy a középkategóriás pSeries 630 modell akár egyetlen Power4 processzorral is rendelhető lesz. Amint arról többször beszámoltunk, a Power4 processzor tavaly debütált az IBM csúcskategóriás Unix-szerverében, a p690 Regatta számítógépben. A chip érdekessége, hogy egy lapkán két processzormagot tartalmaz. Azonban a cég szállít olyan modelleket is, melyben a második processzormag le van tiltva, így az alapértelmezetten duál CMP mag egyedüli processzorként működik.

A várható IBM-bejelentés is arra mutat, hogy a szerverpiac különösen izgalmasnak ígérkezik az idei második félévben. Amint az ismert, az Intel várhatóan még e hónap végén bemutatja elődjénél jelentősen nagyobb teljesítményt nyújtó Itanium 2 processzorát, míg a Sun szintén hamarosan piacra dobja belépő szintű linuxos szervereit. Egyben a piacon újoncnak számító AMD is nagyralátó belépőre készül a 64 bites szerverek piacán: a cég várhatóan a jövő év elején dobja piacra a maximum nyolcprocesszoros konfigurációt támogató Opteron (korábban SledgeHammer) processzorát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról