Szerző: Bodnár Ádám

2002. június 4. 10:13

Egy amerikai diák megfejtette az Xbox kódjait

[CNET] A Massachusetts Institute of Technology (kb. Massachusetts Műszaki Egyetem, az Egyesült Államok talán legnevesebb műszaki egyeteme) egyik diákja, Andrew Huang azt állítja , hogy sikerült megfejtenie a Microsoft Xbox játékkonzol kódjait, amelyeket minden lemeznek tartalmaznia kell ahhoz, hogy a készülék gyári eredetiként ismerje fel azt. E kódok használatával a hackerek gyakorlatilag bármilyen programot átírhatnak a konzolra.

[CNET] A Massachusetts Institute of Technology (kb. Massachusetts Műszaki Egyetem, az Egyesült Államok talán legnevesebb műszaki egyeteme) egyik diákja, Andrew Huang azt állítja, hogy sikerült megfejtenie a Microsoft Xbox játékkonzol kódjait, amelyeket minden lemeznek tartalmaznia kell ahhoz, hogy a készülék gyári eredetiként ismerje fel azt. E kódok használatával a hackerek gyakorlatilag bármilyen programot átírhatnak a konzolra.

Huang azonban féltve őrzi titkát. Mint ahogy azt egy telefoninterjú során elmondta, a kódot a Microsoft szerzői joga védi. A diák szerint a kód feltörése során végig közeli kapcsolatban állt a Microsofttal, és megállapodtak, hogy ez tudományos kutatásnak minősül. "Szívesen mondanám, hogy itt a kód és a leírás, de nem tehetem" -- mondta Huang.

A kód feltöréséhez -- vagyis inkább megtalálásához -- Huang egy egyedi áramkört épített, amelyet az Xbox alaplapjára forrasztott. Az áramkör tulajdonképpen "lehallgatta" az alkatrészek közötti kommunikációt, Huang ennek alapján tudta azonosítani a biztonsági kulcsokat. A diák elmondása szerint a kulcsok megtalálása három hét munkába és 50 befektetett dollárba került.

Huang elmondta, hogy az Xbox hibája, hogy a biztonsági kulcsok és kódok nincsenek titkosítva. A Microsoft ehelyett a nagy sebességű HyperTransport buszra épített, mondván a hackerek úgysem lesznek képesek "elfogni" az adatforgalmat.

"Egyes biztonsági szakértők szerint ha a kommunikáció elég gyors, akkor már biztonságos" -- mondta Huang. "Szerintem azonban igenis szükség van a titkosításra. Alapvetően nem arról van szó, hogy a Microsoft nem tudta, mit csinál, a saját szoftvereiket nagyon is jól védik. Azonban a hardvereket más cégek gyártják, akik nem voltak elég óvatosak."

A Microsoft közleménye szerint az eset semmiféle fenyegetést nem jelent a fogyasztókra vagy a szoftverfejlesztőkre nézve. "A magunk részéről minden eszközzel támogatjuk a kutatómunkát és a tudományos publikációkat. A játékkonzolok kódjának "visszafejtése" nem új dolog, mint ahogy az sem, hogy a törvény teljes szigorával sújt le azokra, akik azért módosítják a konzoljukat, hogy a Microsoft vagy partnereinek szerzői jogait megsértsék" -- áll a vállalat által kiadott közleményben.

Huang elmondta, hogy jelenleg egy olyan módszeren dolgozik, amelynek eredményeit már legálisan is közzéteheti. Várakozásai szerint ez hozzásegíti az embereket ahhoz, hogy az Xboxot egy olcsó, ugyanakkor nagy teljesítményű számítógép-helyettesítőként használják.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról