Szerző: Bodnár Ádám

2002. június 19. 12:26

A Red Hat a vártnál nagyobb bevétellel és kisebb veszteséggel zárta legutóbbi negyedévét

[CNET] A világ legnagyobb Linux-forgalmazója, az amerikai Red Hat kedd délután, a tőzsde zárását követően tette közzé negyedéves eredményeit.

Red Hat Linux [CNET] A világ legnagyobb Linux-forgalmazója, az amerikai Red Hat kedd délután, a tőzsde zárását követően tette közzé negyedéves eredményeit.

A cég nettó vesztesége 4,3 millió dollár, azaz részvényenként 3 cent volt, azonban az egyszeri költségek leszámításával képzett pro forma veszteség mindössze 829 ezer dollár volt, amely megfelel a First Call/Thomson Financial által megkérdezett elemzők előrejelzéseinek.

A vállalat bevétele a tavalyi azonos negyedévhez képest 7 százalékot csökkenve 19,5 millió dollárt tett ki, azonban 5 százalékkal felülmúlta a februárban véget ért negyedév bevételét. Bár a forgalom némileg felülmúlta a 19 millió dollár körüli várakozásokat, elemzők szerint a Red Hat részvényárfolyama továbbra is túlértékelt.

A vállalat első számú célja, hogy rávegye a szoftvergyártókat, termékeikben támogassák a Red Hat Linuxot -- mondta Matthew Szulik vezérigazgató. "Alkalmazások, alkalmazások, alkalmazások" -- mondta Szulik utalva a microsoftos Steve Ballmer "fejlesztők, fejlesztők, fejlesztők" mantrájára.

Szakértők szerint a Red Hat Linux legnagyobb piaci ellenfeie továbbra is a Microsoft Windows és a Sun Solaris. Bár számos vezető linux-forgalmazó jelentette be, hogy együttműködik az egységes UnitedLinux létrehozásáért, az elemzők szerint ennek aligha lesz érezhető hatása a Red Hat linux-piaci dominanciájára.

A vállalat elsősorban a nagyvállalatokra koncentrál, akiket arról akar meggyőzni, hogy Sun szervereiket cseréljék le Red Hat Linuxot futtató Intel-alapú rendszerekre. A cég ennek jegyében tavasszal piacra dobta operációs rendszerének "Advanced Server" változatát, amelyet elsősorban nagyvállalati környezetbe szán. A Red Hat "nagyvállalati" szektorból származó bevételei 8 százalékkal nőttek a megelőző negyedévhez képest, mondta Szulik.

A Linuxra való átállás "a hardverek, szoftverek és a támogatás tekintetében is mérhető megtakarításokat eredményez" -- írta jelentésében Thomas Berquist, a Goldman Sachs elemzője. Azonban a vállalatoknak nem akaródzik a váltás, mert a beruházások és a migrációs költségek a jelen gazdasági körülmények között túl magasak.

"Az IT költési hajlandóság továbbra is csekély" -- mondta Tim Buckley, a Red Hat működéséer felelős vezérigazgatója. A vállalat ezzel együtt a forgalom növekedésére számít a következő negyedévben. A Red Hat vezetői 21,8-22,4 millió dolláros bevételre számítanak. "Pozitív cash flowra számítunk a következő negyedévben" -- mondta Kevin Thompson pénzügyi igazgató. "Azt hiszem, jó negyedévünk lesz."

A Red Hat bevételének jelenleg közel felét teszik ki a szolgáltatások, azonban a jövőben nehéz lesz ezen üzletág nyereségességét növelni, ugyanis a szolgáltatási üzletág sok és drága szakember foglakoztatását követeli meg. Ráadásul az IBM Global Services üzletága is egyre nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy hasznot húzzon a Linuxból.

A Red Hat bruttó haszonrése továbbra is 63 százalék körül maradt, a "nagyvállalati részlegé" pedig 66 százalék körül alakult -- jelentette be a cég.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.