:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. június 5. 16:30

Újabb pletykák láttak napvilágot az ATi következő generációs videochipjéről

A The Inquirer című számítástechnikai bulvármagazin értesülései szerint az ATi a nyár végén mutatná be a DirectX 9.0 API-val kompatibilis R300 chipjét, és noha az NVIDIA NV30 első példányai is készen állnak már, az amerikai gyártó terméke várhatóan csak késő ősszel kerül piacra.

A The Inquirer című számítástechnikai bulvármagazin értesülései szerint az ATi a nyár végén mutatná be a DirectX 9.0 API-val kompatibilis R300 chipjét, és noha az NVIDIA NV30 első példányai is készen állnak már, az amerikai gyártó terméke várhatóan csak késő ősszel kerül piacra.


ATI R300 (Fotó: AnandTech)

Ami az ATi chipjét illeti, az Inquirer forrásai szerint 107 millió tranzisztorból áll majd és 8 renderelő futószalagot tartalmaz, amelyek egyenként két textúra kezelésére képesek. Az R300-ban négy vertex shader egység található, a memória-sávszélességgel való takarékoskodásról pedig a HyperZ III technológia gondoskodik.

Az ATi R300 legfeljebb 128 MByte DDR SDRAM-ot támogat, azonban hogy a memóriabusz 128 vagy 256 bites lesz, azt egyelőre csak találgatni lehet, mindazonáltal valószínűnek tűnik a 256 bit. A chip természetesen támogatja az AGP8X felületet, amelyről a Computex kiállítás látogatói a a saját szemükkel is meggyőződhettek, ugyanis számos chipkészlet-gyártó -- köztük az Intel -- az ATi R300 referenciakártyájával demonstrálta az AGP8X képességeit.

Az ATi termékektől nem áll távol a számítógépes videózás, ennek megfelelően az R300 hardveres MPEG2 dekódolás és kódolás támogatást is nyújt majd, természetesen DVD-lejátszás gyorsítással. A kártyák VGA-, DVI- és videocsatlkozóval egyaránt el lesznek látva.

A pletykák szerint az ATi képviselőinek meggyőződése, hogy az R300 technológiailag legalább fél évvel megelőzi az NVIDIA termékeit és komoly piaci eredményeket várnak tőle. Aki számára riasztó a 399 dolláros (~103 ezer forintos) becsült ár, annak elmondjuk, hogy a hírek egy olcsóbb "R300LE" változatról is szólnak, azonban egyelőre nem tudni, ez miben tér el a felső kategóriás testvérétől.

Az RV250 kódnevű ATi chipről is napvilágot látott néhány hírmorzsa, ezek szerint a chip 300 MHz-en működik majd, Pixel Shader 1.4 és Vertex Shader 1.1 funkciókat támogat és 300 MHz-es DDR SDRAM-ot kapcsolnak hozzá.

Érdekesség, hogy mind az ATi, mind pedig az NVIDIA következő generációs chipjei a tajvani TSMC gyárában készülnek majd, azonban amíg az NVIDIA 0,13 mikronos csíkszélességgel gyártatja termékeit, az Inquirer szerint az ATi R300 0,15 mikronos csíkszélességgel készül majd.

Emlékezetes, hogy a nemrég bejelentett Matrox Parhelia-512 és 3Dlabs P10 kapcsán a gyártók egyöntetűen azt állították, hogy a teljes DirectX 9.0 kompatibilitáshoz olyan nagy bonyolultságú chipekre van szükség, amelyeket csak 0,13 vagy kisebb csíkszélességgel lehet gazdaságosan és megfelelő minőségben előállítani. Ha az Inquirer információi igaznak bizonyulnak, az ATi R300 lesz az első cáfolat. Arra, hogy esetleg az R300 ne lenne teljesen DirectX 9.0 kompatibilis, gondolni sem merünk...

Szólj hozzá a fórumban!

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 18:10

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.