Szerző: Bodnár Ádám

2002. június 12. 11:20

Házi barkácsolású médialejátszó program jelent meg az Xbox konzolokhoz

Megjelent az első házi készítésű szoftver az Xbox konzolra. Az Xbox Media Player névre keresztelt alkalmazás azonban csak módosított konzolokon működik.

Megjelent az első házi készítésű szoftver az Xbox konzolra. Az "Xbox Media Player" névre keresztelt alkalmazás azonban csak módosított konzolokon működik.

Az XboxHacker weboldalon olvasható információk szerint a szóban forgó program Video CD, valamint DivX 3.x és 4.x formátumú állományokat játszik le, de a jövőben a készítők tervezik az MP3 és a Windows Media Audio támogatását is. A magát "d7o3g4q" álnév mögé rejtő programozó elmondása szerint az alkalmazást PC-n fejlesztette ki, de futtatásához "mod-chip", azaz az Xbox védelmi rendszerét kikerülő áramkör szükséges. A programot egyébként már több helyről is le lehet tölteni.

A már kapható vagy fejlesztés alatt álló Xtender, Enigmah és Messiah-X nevű Xbox kalózchipek többek között a következő lehetőségeket nyitják meg a barkácsolásra hajlamos felhasználók előtt:

  • A gyáritól eltérő régiókódú DVD-lemezek lejátszása
  • DVD- vagy CD-íróval másolt lemezek lejátszása
  • A Microsoft által nem hitelesített alkalmazások (pl. DivX vagy mp3-lejátszó, böngésző) futtatása
  • A Macrovision-védelem kiiktatása révén az Xbox és egy videomagnó segítségével másolhatóak a DVD filmek

A chipek nyújtotta extra funkciók kihasználásához azonban szakértelemre is szükség van, ugyanis ezeket nem kis körültekintéssel kell az Xbox alaplapjára forrasztani. Elemzők ezért vélik úgy, hogy a Microsoftnak nem kell aggódnia e termékek piacra kerülése miatt, hiszen "ez olyan bonyolult dolog, amelyet egy átlagos felhasználó nem képes megoldani."

A védelmet feltörő kalózchipek többnyire rövid idővel a játékkonzolok megjelenése után már napvilágot látnak. Így volt ez a Sony PlayStation 2 esetében is, azonban a Sony játékeladásaira a chipek forgalmazásának kevés hatása volt. Ennek ellenére a Sony sikeres pereket indított a termékek készítői ellen. A Microsoft szintén jogi útra kívánja terelni az ügyet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról