:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. június 4. 10:38

Az Intel E8870 chipkészlete segítségével akár 512 Itanium 2 processzorból álló számítógépek is készülhetnek

[CNET] Az Intel az év második felében mutatja be Itanium 2 processzorokhoz szánt alaplapi chipkészletét, amelynek segítségével a számítógépgyártók akár nyolcprocesszoros rendszereket is építhetnek. Sőt, a gyártók saját fejlesztéseivel kiegészítve akár 512 CPU-t tartalmazó számítógépek is készíthetők.

[CNET] Az Intel az év második felében mutatja be Itanium 2 processzorokhoz szánt alaplapi chipkészletét, amelynek segítségével a számítógépgyártók akár nyolcprocesszoros rendszereket is építhetnek. Sőt, a gyártók saját fejlesztéseivel kiegészítve akár 512 CPU-t tartalmazó számítógépek is készíthetők.


Az új processzor logója

Doug Shuda, az Intel marketing menedzsere elárulta, hogy a korábban egyszerűen csak i870 néven emlegetett E8870 chipkészlet a harmadik negyedév végén, vagy a negyedik negyedév elején jelenik meg a piacon. Az Intel elsősorban négy- és nyolcprocesszoros rendszerekbe szánja, de segítségével akár 16 processzoros Itanium 2-alapú számítógépek is készíthetők.

Az Intel mindezidáig nem volt erőteljesen jelen a szerverekhez szánt chipkészletek piacán, ugyanis a kettőnél több Intel (Xeon) processzoros rendszerek a ServerWorks chipsetjeire épültek.

Az E8870 chipkészletet az Intel 2000 augusztusában jelentette be. Noha a termék elméletileg a 32 bites Xeon processzorokat is támogatja, az Intel csak az új Itaniummal együtt dobja piacra.

Természetesen az Itanium 2-höz nem csak az Intel gyárt majd chipkészletet. Számos nagy számítógépgyártó előrukkol saját megoldásával, a HP zx1 chipset legfeljebb 4, a Hitachi Coldfusion-2 legfeljebb 8, az IBM EXA legfeljebb 16, az NEC AzusA új változata pedig legfeljebb 32 processzort támogat. Várhatóan a Unisys is előrukkol 32 Itanium 2 processzort tartalmazó gépével.


Az Itanium 2

Az Intel E8870 alapértelmezésként négy processzort támogat, azonban a "Scalability Port Swith" beiktatásával az E8870-ből E9870 lesz, amely összesen négy darab négyprocesszoros csoportot képes kezelni, noha az Intel arra számít, hogy a gyártók többsége legfeljebb nyolc CPU-t használ majd. Shuda szerint az E9870 az év végén jelenik meg.

Más vállalatok switch alkatrészeit és az E8870 chipkészletet használva akár 512 processzoros rendszerek is építhetők -- mondta Shuda. A Unisys is tervez egy "hibrid" chipkészletből álló 16 processzoros gépet, a francia Bull tervei között pedig egy 32 processzoros rendszer szerepel. Ezek várhatóan a negyedik negyedévben jelennek meg.

Shuda szerint az E8870 chipset nem csak a "McKinley" magos Itanium 2 processzort támogatja, hanem a 2003-ban megjelenő Madison és a 2004-ben piacra kerülő Montecito chipeket is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 21:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.