:

Szerző: Barna József

2002. június 25. 17:51

Fazonigazításon esnek át a Hewlett-Packard nyomtatói

[WSJ] A világ legnagyobb nyomtatógyártójának számító Hewlett-Packard ma bejelentette, hogy teljes otthoninyomtató-kínálata fazonigazításon esik át hamarosan, és így búcsút mondhatunk a régi jó bézs színeknek. A cég azonban nemcsak a korábban a HP-nyomtatók sine qua nonjának számító külsőt változtatja meg, hanem számos új funkciót is implementál a várhatóan metálkék és szürke színekben pompázó új modellekbe, melyek ára 79 és 399 dollár között várható.

Hewlett Packard[WSJ] A világ legnagyobb nyomtatógyártójának számító Hewlett-Packard ma bejelentette, hogy teljes otthoninyomtató-kínálata fazonigazításon esik át hamarosan, és így búcsút mondhatunk a régi jó bézs színeknek. A cég azonban nemcsak a korábban a HP-nyomtatók sine qua nonjának számító külsőt változtatja meg, hanem számos új funkciót is implementál a várhatóan metálkék és szürke színekben pompázó új modellekbe, melyek ára 79 és 399 dollár között várható.

A 19 milliárd dolláros Compaq-ügylet jelenleg is emésztő HP-nek szakértők szerint valóban szüksége van egy ilyen átfogó kínálatátalakításra. A cég PC- és szerver-üzletága közismerten veszteségesen működik, az egyedüli jelentős bevételforrás éppen a nyomtató-üzletág, a maga évi 20 milliárd dollárt is meghaladó forgalmával. Azonban a nyomtatók haszonrése már évek óta csökken, elsősorban azért, mert a túlkínálatnak köszönhetően e termékek olcsó, mindennapi eszközökké váltak. A HP azonban arra számít, hogy a számos új szolgáltatással bíró új modellekért a felhasználók hajlandóak lesznek többet fizetni.

A kérdés az, hogy a felhasználókat valóban érdeklik-e az újdonságok. Az IDC egyik elemzője, Angele Boyd korántsem ilyen biztos ebben. Mint mondja, valójában a vásárlók három szempont alapján ítélik meg a nyomtatókat: nyomtatási sebesség, ár, valamint hogy beragadnak-e a lapok a nyomtatás közben. Így a megszokottnál több gomb és némi extra szoftver nem feltétlenül jelent ellenállhatatlan vonzerőt a potenciális vásárolók számára.

Vyomesh Joshi, aki tavaly óta vezeti HP Printing and Imaging üzletágát, elmondta, hogy a cégen belül komoly vita előzte meg az 1,2 milliárd dolláros termékbevezetést. Ugyanakkor, hangsúlyozta, a cég eddigi nyomtatógyártási módszerei nem voltak hatékonyak, ezért igen nehéz volt versenyképes árú, otthoni felhasználóknak szánt termékeket gyártani. Azonban az új modellek mindegyike azonos technológiával készül majd, azonos méretű patronokat használ, s így akár 20%-kal is csökkenthetőek a gyártás költségei.

A HP tervei szerint július végétől kezdve több mint 50 új nyomtató kerül majd a boltokba. Az új modellek látványos külsőt kapnak és karcsúbbak lesznek a régebbi változatoknál, ami részben annak köszönhető, hogy a cég jelentősen csökkentette nyomtatópatronjainak méretét. A cég egyben bízva a digitális kamerák növekvő népszerűségében új szoftvereivel megkönnyíti a felhasználók számára a fotók kinyomtatását is. Természetesen a stratégia mögött megbúvó elv világos: minél több fotót nyomtatnak a felhasználók, annál több tintára és speciális papírra lesz szükség.

Ezen túlmenően az új nyomtatók automatikusan felismerik majd, hogy milyen típusú papírt helyeztek a készülékbe, és annak minőségéhez igazítja a színeket stb. Újdonság még az új nyomógombok által elérhető néhány kényelmi funkció is, mint amilyen például a nyomtatás leállítása vagy a képernyő tartalmának kinyomtatása. Számos modellbe beilleszthetőek lesznek továbbá a digitális kamerákban használt memóriakártyák is.

A cég egyben megnöveli az új modellek nyomtatási sebességét is a jelenlegi 14 oldal/percről 17 oldal/percre. Hozzá kell tenni azonban, hogy számos konkurens kínál ennél gyorsabb megoldásokat, így például a Lexmark, melynek nyomtató többnyire 21 oldal nyomtatására képesek percenként.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 11:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.