Szerző: Barna József

2002. június 26. 14:46

A VIA is a HyperTransport mellé áll

A tajvani VIA Technologies ma jelentette be, hogy csatlakozik az AMD által életre hívott HyperTransport Consortiumhoz, és még ez év végén megjelenteti az AMD nyolcadik generációs processzorait támogató, HyperTransport interfésszel szerelt lapkakészletét.

[HWSW] A tajvani VIA Technologies ma jelentette be, hogy csatlakozik az AMD által életre hívott HyperTransport Consortiumhoz, és még ez év végén megjelenteti az AMD nyolcadik generációs processzorait támogató, HyperTransport interfésszel szerelt lapkakészletét.

Amint azt a bejelentés alkalmával Richard Brown, a VIA marketingigazgatója elmondta: "A HyperTransport jól kiegészíti a VIA jelenlegi nagyteljesítményű I/O-portfolióját. A nagy sávszélességű, alacsony késleltetési mutatókkal rendelkező pont-pont technológia révén jelentősen javítható a rendszer teljesítménye a VIA termékeinek esetében. És természetesen a HyperTransport fontos részét képezi majd a jövőbeni lapkakészleteknek, ideértve az AMD Opteron és nyolcadik generációs Athlon processzoraihoz készült VIA K8 Seriest is."

A VIA némileg megkésve jelentette be a HyperTransport szabvány támogatását. Amint az ismert, a rivális ALi és NVIDIA már jó ideje csatlakoztak a szabványt felügyelő szakmai szervezethez, mi több, az NVIDIA nForce alaplapi chipkészlete elsőként használ nagysebességű HyperTransport linket a south bridge és north bridge közötti kapcsolat gyorsítására.

E megkésett belépő azért is meglepő, mert a VIA a nemrég véget ért Computex 2002 kiállításon már bemutatta működő, az AMD nyolcadik generációs processzorait támogató VIA K8HTA lapkakészletét. Ez, ahogy mindhárom eddig bejelentett hammeres VIA chipkészlet azonban a jelenlegi információk szerint még a VIA saját fejlesztésű, 8x V-Link technológiáját használja az alaplapi chipek közötti kommunikációban, és kizárólag a processzorhoz kapcsolódik HyperTransport protokollon kersztül. Így egyelőre nem tudni, hogy a VIA melyik terméke esetében tér át teljes mértékben, ha áttér egyáltalán, a HyperTransport link használatára.

Amint arról korábban beszámoltunk, az AMD, NVIDIA, Cisco, Apple, Transmeta, PCM-Sierra, Sun Microsystems által létrehozott nonprofit HyperTransport konzorcium felügyeli az AMD HyperTransport I/O Link specifikációjának finomítását, felhasználását és jövőbeni fejlesztését. A HyperTransport technológia mellett eddig már több mint 180 cég kötelezte el magát.

A technológia lehetővé teszi az integrált, nagyteljesítményű kommunikációs, hálózati elemek belső kommunikációjának felgyorsítását a jelenleginél akár 24-szer nagyobb sebességre. A HyperTransport technológia segítségével a pont-pont sávszélesség akár 12,8 Gbyte/s lehet, mely 48x-os növekedést jelent a jelenleg tipikus 266MB/s-hoz képest. Természetesen a HyperTransport támogatja a jelenlegi technológiákat is, mint például a PCI, ahogy az olyan újabbakat is, mint az InfiniBand.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról