:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. június 12. 14:37

Csúcskategóriás termékekkel készülnek a másodvonalbeli alaplapgyártók

Az utóbbi időben az Asustek mellett az ABIT is jelezte, hogy alsó árkategóriás alaplapokat dob piacra, hogy megszorongassa az ECS-t. Emellett azonban a kisebb alaplapgyártók közül egyre többen összpontosítanak a drágább, felső kategóriás termékekre.

Az utóbbi időben az Asustek mellett az ABIT is jelezte, hogy alsó árkategóriás alaplapokat dob piacra, hogy megszorongassa az ECS-t. Emellett azonban a kisebb alaplapgyártók közül egyre többen összpontosítanak a drágább, felső kategóriás termékekre.


SOYO Fire Dragon

A sort a Soyo kezdte, amely tavaly nyáron mutatta be "Dragon" típusjelű alaplapjait. Az igényes kivitelű, bőséges szoftvermelléklettel ellátott termékek hamar meghódították a vásárlóközönséget, aminek nyomán az első negyedévre a vállalat bruttó haszonrése 12,8 százalékról 15,8 százalékra emelkedett, ezzel megelőzve az MSI-t (12,9%) és megközelítve az Asusteket (16,4%). A Soyo előrejelzése szerint a második negyedévben is tartható ez a haszonrés.

A Chaintech az idei Computexen mutatta be Apogee nevű high-end alaplapjait. A barna nyomtatott áramköri lemezzel készülő termékeken sárga PCI, DIMM és IDE foglalatok mellett a northbridge chipen aranyszínű hűtőborda található. A vállalat nem csak a küllemre ügyelt: az alaplapokon IDE RAID, FireWire és 5.1 csatornás audiovezérlő is található. Az i845G és i845E chipkészletes Apogee alaplapok hamarosan megjelennek a boltokban. A vállalat azt várja, hogy a felső kategóriás termékek a harmadik negyedévre 25 százalékkal megemelik az általa eladott alaplapok átlagos árát.


ABIT IT7 MAX (Fotó: Hexus.net)

Bár az ABIT az utóbbi időben elsősorban az alsó kategóriás piac felé kacsintgatott, a cég továbbra sem tett le arról, hogy csúcskategóriás termékekkel hódítsa meg a vevőket. A vállalat áprilisban jelentette be a "MAX" koncepcióra épülő integrált alaplapjait, amelyeknek a szállítása májusban kezdődött meg. A cég tervei között szerepel egy "MAX2" sorozat is, amely VIA KT400, illetve i845E chipkészletes termékekből állna. Az alaplapokon szériafelszerelés lesz a Serial ATA- és a RAID-vezérlő.

A hazánkban kevésbé ismert DFI (Diamond Flower Electronics) a harmadik negyedévben dobja piacra felső kategóriás, KT333 chipkészletes alaplapját, amelyen 6-csatornás audiovezérlő és Etherner-kontroller is helyet kap majd.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 19:16

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.