:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. június 7. 10:33

Frissítve: Egy német lap tesztje szerint szédületes teljesítményre képes a nyolcadik generációs Athlon prototípusa

A német TecChannel magazin nyilvánosságra hozott néhány teszteredményt, amelyet állításuk szerint egy 800 MHz-en működő AMD ClawHammer (nyolcadik generációs Athlon) mintapéldánnyal készítettek. A processzort a lap munkatársai egy AMD Solo 2 prototípus-alaplapba építették be 256 MByte DDR333 SDRAM társaságában.

A német TecChannel magazin nyilvánosságra hozott néhány teszteredményt, amelyet állításuk szerint egy 800 MHz-en működő AMD ClawHammer (nyolcadik generációs Athlon) mintapéldánnyal készítettek. A processzort a lap munkatársai egy AMD Solo 2 prototípus-alaplapba építették be 256 MByte DDR333 SDRAM társaságában.


WCPUID: az órajel valóban 800 MHz -- de miért takarták el az ellenőrző összeget? (Fotó: TecChannel)

A német lap a teljesítmény összehasonlíthatósága végett egy Athlon MP és egy Willamette magos Pentium 4 processzort is bevetett, amelyeket 800, illetve 1600 MHz-en (Athlon MP esetében 1667 MHz-en) járattak. A Pentium 4 esetében PC800 RDRAM memóriát használtak, az Athlon MP DDR333 SDRAM-mal működött. A Quake 3 Arena teszt eredményei (Windows XP, GeForce3, egyéb körülményeket vagy beállításokat a lap nem közölt):


Meggyőző teljesítmény a Quake 3 Arena tesztben

A német lap ezen felül több memóriaátviteli tesztet is végzett, amelyekben ugyan a ClawHammer prototípus jól teljesített, azonban a pusztán sávszélesség-mérésre alkalmas tesztben az integrált memóriavezérlő előnyös hatásai nem jelentkeztek. A tesztekből mindesetre kiderült, hogy a ClawHammer mintapéldány 128 Kbyte elsőszintű és 256 Kbyte másodszintű gyorsítótárat tartalmazott, amely természetesen eltérhet a kereskedelmi forgalomba kerülő termékekől.

Damon Muzny, az AMD szóvivője lapunk kérdésére elmondta, hogy a vállalat még senkinek nem adott engedélyt teszteredmények publikálására, és vizsgálatot kezdeményezett annak érdekében, hogy kiderüljön, a német lap esetlegesen hogy juthatott ClawHammer tesztrendszerhez. Ennek fényében Muzny nem is kívánta sem megerősíteni, sem cáfolni az eredmények valódiságát, annyit azonban elmondott, hogy jelenleg a ClawHammer még messze áll a végleges változattól, és számtalan optimalizációs, illetve egyéb feladatot kell elvégezni a megjelenésig.

Mint ismeretes, a ClawHammer kódnevű processzorokat az AMD Athlon néven hozza majd forgalomba, az első példányok a tervek szerint decemberben kerülnek piacra. Bár a chipgyártó elképzelései szerint a bemutatáskor a ClawHammer órajele legalább 2 GHz lesz, a Computex kiállításon terjengő pletykák szerint sokkal valószínűbbnek látszik az 1,6 GHz-es induló órajel.

Az egyik lapkakészlet-gyártó véleménye szerint azonban az asztali gépekbe szánt nyolcadik generációs Athlon és a hozzá tartozó infrastruktúra még messze nem érett meg a kiadásra, mi több, nem lehetetlen, hogy csupán körülbelül kilenc hónap múlva lát napvilágot. Az AMD álláspontja szerint jelenleg elsősorban a stabilitási problémákat próbálják orvosolni, az órajel növelése csak ezután következik.

Szólj hozzá a fórumban!

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 07:12

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.