Szerző: Barna József

2002. június 3. 20:37

Computex: a VIA bejelentette 1 GHz-es C3 processzorát

A tajvani VIA Technologies a ma kezdődött Computex 2002 kiállításon jelentette be, hogy piacra dobja 1 GHz-en üzemelő VIA C3 processzorát, amely egyben a cég leggyorsabb x86-os mikroprocesszora.

[HWSW] A tajvani VIA Technologies a ma kezdődött Computex 2002 kiállításon jelentette be, hogy piacra dobja 1 GHz-en üzemelő VIA C3 processzorát, amely egyben a cég leggyorsabb x86-os mikroprocesszora.

A cég az általa korábban meghirdetett Cool Processing kezdeményezéshez jól illeszkedő termékként harangozza be a mágikus 1 GHz-es határt elérő új processzort. A termék bejelentéséről hírt adó sajtóközlemény szerint az 1 GHz-es VIA C3 tipikus alkalmazások futtatása esetén mindössze 5,7 Wattot disszipál, aminek köszönhetően hűtéséhez elegendő egy hagyományos, ventilátor nélküli hűtőborda is.

Az asztali változatában Socket370 foglalatba illeszkedő processzor 0,13 mikronos gyártástechnológiával készül a TSMC gyáraiban. A CPU a fejlett technológia mellett viszonylag egyszerű architekturális felépítésének is köszönheti rendkívül alacsony fogyasztási paramétereit, hiszen számos, a modern szuperskalár processzorokban alkalmazott, komplex áramköröket igénylő megoldás (így például a soron kívüli utasításvégrehajtás képessége) hiányzik a C3 repertoárjából.

A VIA C3 processzorok 128 kbyte elsőszintű, 64 kbyte másodszintű gyorsítótárat tartalmaznak, támogatják az MMX és 3DNow! kiterjesztett utasításkészleteket és 100 vagy 133 MHz-es rendszerbuszt használnak. Az új asztali változat fogyasztói ára egyelőre nem ismert.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról