Szerző: Barna József

2002. június 12. 13:35

Otthoni felhasználóknak szánt szünetmentes áramforrások az APC-től

[ComMedia] A szünetmentes áramforrások (UPS-ek) magyarországi piacán is kiemelkedő piaci részesedést elért APC (American Power Conversion) két olyan új termékcsaláddal jelent meg az európai piacon, amelyek -- a korábbi modellektől eltérően -- szabványos konnektor-elosztóként használhatók, ugyanakkor biztosítják a villámvédelmet, illetve kiküszöbölik számítógépek feszültségkimaradásból vagy áramingadozásból származó adatvesztését.

[ComMedia] A szünetmentes áramforrások (UPS-ek) magyarországi piacán is kiemelkedő piaci részesedést elért APC (American Power Conversion) két olyan új termékcsaláddal jelent meg az európai piacon, amelyek -- a korábbi modellektől eltérően -- szabványos konnektor-elosztóként használhatók, ugyanakkor biztosítják a villámvédelmet, illetve kiküszöbölik számítógépek feszültségkimaradásból vagy áramingadozásból származó adatvesztését.

A kifejezetten otthoni felhasználók és kisebb irodák (SOHO-piac) számára fejlesztett UPS-ek terhelhetősége értelemszerűen elmarad a nagyobb hálózatok vagy ipari felhasználók kiszolgálására szánt készülékek kapacitásától, szolgáltatásaikban azonban ugyanazt a színvonalat biztosítják, mint a többszörös kiadással megvásárolható eszközök.


Back-UPS ES500

Az APC kínálatában áprilisban megjelent Back-UPS ES350 és Back-UPS ES500 típusjelű szünetmentes áramforrások paramétereit úgy alakították ki, hogy megbízható védelmet nyújtsanak a teljes otthoni -- vagy kisebb irodákban alkalmazott -- konfigurációkat (pl.: asztali számítógép, monitor, multimédiás hangfal, szkenner, nyomtató, modem) érintő áramkimaradásból vagy túlfeszültségből eredő károk megelőzésére.

Az új modellek tervezésénél kiemelt szempont volt, hogy az Európában, így Magyarországon is egyre inkább növekvő SOHO-piac résztvevőinek kínáljanak megfizethető és megbízható feszültségvédelmi megoldásokat.

A kis méretű, formatervezett (a hagyományos elosztókhoz hasonlítható) konnektorcsoport mindkét változata öt túlfeszültség (például: villám) elleni védelmet nyújtó kimenetet foglal magában. Három csatlakozó azonban szünetmentes tápellátást is biztosít, így a felhasználók önállóan dönthetnek a feszültségingadozástól védeni kívánt eszközök prioritásáról. A Back-UPS ES 350 jelű modell összesen 225 Watt, míg nagytestvére, a Back-UPS ES 500 325 Watt összteljesítményű fogyasztó (számítógép, periféria vagy tévé, hifi, stb.) minden feszültségkörülmény közötti megvédésére alkalmas.

Szabványos USB-csatlakozójuk a számítógéppel történő gyors adatkapcsolat mellett az egyszerű konfigurálhatóságot és a magas szintű adatvédelmet (többek között: automatikus fájlmentést és rendszerleállítást) is biztosítja. Jellemző funkcióik közül érdemes kiemelni az automatikus diagnosztikát, a túlterhelési visszakapcsoló gombot, valamint az intelligens akkumulátor-felügyeletet. (Ez utóbbi folyamatosan figyeli az akkumulátor állapotát, és azonnal értesíti a felhasználót, ha csere szükséges -- erre azonban a megnövelt élettartamú akkumulátoroknak köszönhetően egyre ritkábban lesz szükség.)

Mindkét UPS telepíthető Windows 2000, WindowsME, Windows 98, valamint a Macintosh OS 9 (9.0.4 és magasabb) verziójú operációs rendszerek alatt. Az új modellek már megvásárolhatók az APC magyarországi viszonteladóinál, a gyártó kétéves garanciát biztosít termékeire.

Az APC már szintén megrendelhető Personal and Performance SurgeArrest termékcsaládja elsősorban a villámvédelem ellen kínál megoldást. Az E15 jelű eszköz a névleges hálózati feszültségnél legfeljebb 15 százalékkal, az E25-ös pedig maximum 5 százalékkal magasabb feszültséget enged át -- ami egyben azt is jelenti, hogy az utóbbi készülék választása esetén minden káros feszültséglökés ellen megvédhetjük a "Volt-ugrálásra" érzékeny készülékeinket.


SurgeArrest E25

Az előző Back-UPS ES-családhoz hasonlóan mindkét típuson öt konnektor-kimenet található, amelyekhez a legérzékenyebb számítógépes vagy elektronikai eszközök csatlakoztathatók.

A SurgeArrest modellek LED-ek segítségével jelzik a védelem bekapcsolt állapotát (ha a túlfeszültség-védő áramkör meghibásodik, a lámpa kialszik jelezve, hogy a túlfeszültség-szabályozót ki kell cserélni.) A fejlett szolgáltatások egyike, hogy a telepítés után is azonnali figyelmeztetést kapunk minden olyan problémáról -- például hibás földelésről --, amely következtében a SurgeArrest képtelen lenne megfelelően ellátni túlfeszültség-védő feladatát. A Surge Arrest termékek garanciaideje: az ES15 GR típusra 3 év, az ES25 GR típusra 5 év.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról