:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. június 10. 13:02

Milyen VIA chipkészletek várhatók a közeljövőben?

A múlt heti Computex kiállításon tartott prezentációjában a VIA szakemberei számos részletet elárultak a vállalat közeljövőre tervezett alaplapi chipkészleteiről. Lássuk most ezeket:

A múlt heti Computex kiállításon tartott prezentációjában a VIA szakemberei számos részletet elárultak a vállalat közeljövőre tervezett alaplapi chipkészleteiről. Lássuk most ezeket:
  • KT400: AMD Athlon/Duron processzorokhoz tervezett alaplapi chipset, amely támogatja a DDR400 SDRAM-ot, az AGP8X felületet és az USB2.0 eszközöket. A kiállításon több alaplapgyártó bemutatta KT400 chipsetes alaplapját, így valószínű a hivatalos bejelentés sem várat sokat magára.

  • P4X400: Intel Pentium 4/Celeron processzorokhoz tervezett chipkészlet, amely egyaránt támogatja a 400 és az 533 MHz-es front side buszt. A támogatott technológiák megegyeznek a KT400-nál említettekkel.

  • P4X600: Intel Pentium 4 processzorokhoz tervezett chipkészlet, amely duál-channel DDR333 memóriavezérlője révén akár 5,4 Gbyte/sec elméleti maximális adatátviteli sebességre is képes. A VIA tervei szerint az első mintapéldányok júliusban készülnek el, a hivatalos bejelentés pedig szeptemberben esedékes.

  • P4X800: Pentium 4 processzorokhoz szánt chipkészet DDR-II 400 SDRAM támogatással. Bár a VIA a megjelenést az idei év végére ígéri, a magunk részéről szkeptikusak vagyunk, tekintettel arra, hogy még a legnagyobb memóriagyártók is csak 2003 közepén tervezik a DDR-II chipek kereskedelmi forgalmazását.

  • K8HTA: nyolcadik generációs AMD Athlon (ClawHammer) processzorokhoz szánt chipkészlet AGP8X támogatással. A southbridge a már sokat emlegedett VT8235.

  • VT8235: A VIA új southbridge chipje, amely integrált USB2.0 vezérlővel rendelkezik és a vállalat ígéretei szertin későbbi változataiban Serial ATA, PCI Express, illetve 802.11b vezérlő is megtalálható lesz.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 08:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.