Szerző: Barna József

2002. június 11. 22:09

Huszonöt DVD tartalma egy bélyegnyi területen az IBM új technológiájával

[SBN, IBM] Az IBM nanotechnológiai kutatócsoportja ma Zürichben mutatta be azt az adattárolási technológiát, melynek révén négyzetcolonként már most egybillió bites adatsűrűség érhető el, ami a jelenleg hozzáférhető mágneses adattárolási rekord hússzorosa. A Millipede (magyarul százlábú, szó szerinti fordításban ezerlábú) kutatási projekt korai eredményének köszönhetően a jövőben akár 25 millió nyomtatott könyv vagy 25 DVD tartalma lesz rögzíthető egy bélyegnyi területen.

[SBN, IBM] Az IBM nanotechnológiai kutatócsoportja ma Zürichben mutatta be azt az adattárolási technológiát, melynek révén négyzetcolonként már most egybillió bites adatsűrűség érhető el, ami a jelenleg hozzáférhető mágneses adattárolási rekord hússzorosa. A Millipede (magyarul "százlábú", szó szerinti fordításban "ezerlábú") kutatási projekt korai eredményének köszönhetően a jövőben akár 25 millió nyomtatott könyv vagy 25 DVD tartalma lesz rögzíthető egy bélyegnyi területen.


Illusztráció: IBM Research

A hagyományos mágneses vagy elektromos adattárolási módszerek helyett a Millipede technológia két mikrométer hosszúságú apró szilíciumtűk segítségével tárolja a kívánt információt polimer felületen. A mikroszkopikus méretű v-alakú karok végén található tűk a műanyag felületén létrehozott lyukak formájában tárolják a biteket. A Millipede módszert az IBM a lyukkártyák nanotech változatának tartja. A lyukkártyától azonban abban is különbözik az új eljárás, hogy nem csupán adatok rögzítésére, hanem azok törlésére és újraírására is alkalmas.

Az adatok rögzítése a tű hegyének felmelegítésével történik, majd a műanyag felületen így keletkezett lyuk később a fel nem melegített tűvel olvasható lesz. Minthogy a lyukak létrehozásakor a polimer nem párolog el, az anyag megolvasztásával ismét visszaállítható a lyukasztás előtti állapot, azaz a tárolt információ törölhető.

A bemutató során az IBM kutatói egy 1024 tűből álló, mindössze 3 négyzetmilliméteres chipet mutattak be, de már dolgoznak egy olyan változaton is, amely 4096 fejet tartalmaz 7 négyzetmilliméteren. Mint hangsúlyozták, az eszköz alacsony fogyasztása és hatalmas tárolókapacitása miatt kiválóan alkalmazható lesz mobil eszközökben. Kiváltképpen minthogy a jelenleg adattárolásra használt flash memóriák a közeljövőben bizonyosan nem lépik túl az 1-2 Gbyte-os kapacitást, míg a Millipede révén akár 10-15 Gbyte is tárolható változatlan teljesítményfelvétel mellett.

A Millipede technológiát használó chipek kereskedelmi megjelenése legkorábban két év múlva várható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról