:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. június 11. 16:06

A Cadence számításai szerint hamarosan a Linux lesz a tervezésautomatizálási szoftverek elsődleges platformja

Az integrált áramkörök tervezéséhez használatos szoftvereiről ismert Cadence a jövőben egyre több alkalmazását portolja 32 bites Linuxra, ugyanis a vállalat szerint a jelenleg preferált Sun Solaris platform ár/teljesítmény viszonya lényegesen gyengébb, mint az Intel-alapú linuxos munkaállomásoké. A cég várhatóan 2003 elejére készül el chiptervező szoftvereinek 32 bites Linux változataival, és jövő nyárra több alkalmazását átülteti 64 bites Linuxra is.

Az integrált áramkörök tervezéséhez használatos szoftvereiről ismert Cadence a jövőben egyre több alkalmazását portolja 32 bites Linuxra, ugyanis a vállalat szerint a jelenleg preferált Sun Solaris platform ár/teljesítmény viszonya lényegesen gyengébb, mint az Intel-alapú linuxos munkaállomásoké. A cég várhatóan 2003 elejére készül el chiptervező szoftvereinek 32 bites Linux változataival, és jövő nyárra több alkalmazását átülteti 64 bites Linuxra is.

A Cadence szoftvereinek jelenleg több mint háromnegyedét Sun Solaris operációs rendszerre adja el, azonban a vállalat előrejelzése szerint az elkövetkező egy év során az Intel-alapú Linux rendszerek részesedése 15-20 százalékra nő, 2005-re pedig megközelítheti akár a 60 százalékot is -- tájékoztatott Craig Silver, a Cadence marketingrészlegének alelnöke.

Silver szerint a változás hátterében a hardverek ár/teljesítmény viszonya áll. "A Sun munkaállomások közel 10 ezer dollárba kerülnek és 1 GHz-es vagy lassabb processzor van bennük, a PC munkaállomások ára 2 ezer dollár és hamarosan már 3 GHz-en működnek" -- mondta.

Bár a Cadence teljes mellszélességgel támogatja a 32 bites Intel processzorokat, a 64 bites Itaniummal kapcsolatosan Silver elég konzervatívan nyilatkozott. Miközben a vállalat szinte az összes szoftverének elkészíti a 32 bites linuxos változatát, csupán néhány alkalmazást portolnak Itanium platformra. "Jelenleg a 32 bites Intel platform nyújtja a legkedvezőbb ár/teljesítmény arányt" -- mondta Silver. A vállalat mindenesetre már rendelkezik Itanium 2 processzoros munkaállomásokkal és rendelt is párat.

Jelenleg a Cadence chiptervező szoftvereiből származó bevételeinek kevesebb, mint 5 százalékát teszik ki a linuxos alkalmazások, de Silver szerint az elkövetkező években ez jelentősen megváltozhat. A vállalat szoros együttműködésben áll a Red Hat Linuxszal, az IBM-mel és az Itanium processzorcsaládot az Intellel közösen fejlesztő HP-val. Silver szerint az IBM az utóbbi időben igen erőteljesen igyekszik betörni a elektronikus tervezésautomatizálási (electronic design automation, EDA) munkaállomások piacára.

A Gartner előrejelzése szerint a munkaállomások éves forgalma a 2000-ben elért 8,6 milliárd dollárról 2005-re 7 milliárd dollárra esik vissza, miközben az Intel-alapú rendszerek forgalma 500 millió dollárral nő, a RISC-processzoros munkaállomások eladásai pedig 4,4 milliárd dollárról 2,1 milliárd dollárra csökkennek.

Peter Denyer, a Sun Microsystems EDA-részlegének vezetője cáfolta azokat az előrejelzéseket, amelyek szerint az EDA-felhasználók a közeljövőben tömegesen váltanának Linuxra. "Szkeptikus vagyok az olyan kijelentésekkel kapcsolatban, amelyek szerint a Linux meghódítaná a világot" -- mondta Denyer. "Pár évvel ezelőtt mindenki azt jósolta, hogy a Sun elveszíti az EDA piacot a Windows NT ellenében, de ez nem történt meg."

Ami a teljesítményt illeti, Denyer rámutatott, hogy a Sun már szállítja 1 GHz-es processzorral szerelt Blaze munkaállomásait, miközben az Intel Itanium 2 processzora még nincs is piaci forgalomban. Ráadásul nem a CPU órajele a teljesítmény elsődleges mutatója -- tette hozzá. "Az alkalmazások futási sebességét kell nézni, ami a rendszer sávszélességétől, a cache-től és még számtalan más dologtól függ" -- mondta Denyer hozzátéve, hogy míg a teljes kiépítettségű Sun munkaállomások valóban akár 13 ezer dollárba is kerülhetnek, a vállalat belépő kategóriás gépei már 1000 dollár alatti áron kaphatók. A Sun részesedése az EDA-piacon jelenleg mintegy 65 százalék -- mondta Denyer.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 02:48

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.