Szerző: Bodnár Ádám

2002. június 20. 10:45

Augusztusban jelenik meg a Sun Cobalt LX50 Linux-alapú szervere

A pletykák szerint a Sun Microsystems az augusztusi LinuxWorld rendezvény keretein belül mutatja be Big Bear kódnévre hallgató linuxos szerverét, amelyet Cobalt LX50 néven forgalmaz majd.

A pletykák szerint a Sun Microsystems az augusztusi LinuxWorld rendezvény keretein belül mutatja be "Big Bear" kódnévre hallgató linuxos szerverét, amelyet Cobalt LX50 néven forgalmaz majd.

A két 1,4 GHz-es Intel Pentium III-S processzort és két 72 Gbyte kapacitású merevlemezt tartalmazó számítógép a Sun saját Linux-disztribúcióját futtatja. A Sun még februárban jelentette be, hogy saját Linux-disztribúcióval kíván előállni, a régebbi Cobalt rendszerekre még a Red Hat operációs rendszerét telépítette a cég.

Az olcsó, pár ezer dollárba kerülő Sun Cobalt szerverek az operációs rendszer mellett számos előre telepített szoftverrel és szolgáltatással vannak ellátva, amely megkönnyíti üzembe helyezésüket és üzemeltetésüket. Az alsó kategóriás Cobalt készülékeket a Sun elsősorban e-mail-, proxy-, web-, vagy ftp-szervernek ajánlja. A hírek szerint a Cobalt LX50 rendelkezni fog a Sun Grid fürtözési szoftverével is.

A Sun Cobalt család legújabb tagja, a RaQ 550 május végén jelent meg a piacon. A gépben 1,13 vagy 1,26 GHz-es Pentium III processzor, legfeljebb 2 Gbyte memória és két 80 Gbyte-os merevlemez található. A RaQ 550 elődeihez hasonlóan Linuxot futtat, ám az új sorozat már a 2.4-es kernelt használja, a webszolgáltatásról egy speciálisan kiegészített Apache 1.3 webszerver gondoskodik , a készülék beállítható levelezőkiszolgálónak, levelezőlista-szervernek, FTP-szervernek, adatbázis-kiszolgálónak, DNS szervernek és SSH-szervernek is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról