:

Szerző: Barna József

2002. június 19. 13:38

350 MHz-en fut az ATI R300

Egy kínai online lapnak köszönhetően újabb információk láttak napvilágot a kanadai ATI Technologies következő generációs, jelenleg R300 néven ismert grafikus processzoráról. Ezúttal azonban valóban hivatalos információk kerültek napvilágra, hiszen az újság a Computex 2002 kiállítás ATI-bemutatójának prezentációit hozta nyilvánosságra.

Egy kínai online lapnak köszönhetően újabb információk láttak napvilágot a kanadai ATI Technologies következő generációs, jelenleg R300 néven ismert grafikus processzoráról. Ezúttal azonban valóban hivatalos információk kerültek napvilágra, hiszen az újság a Computex 2002 kiállítás ATI-bemutatójának prezentációit hozta nyilvánosságra.


Fotó: Myhard

A fenti képen látható információk magukért beszélnek. Ugyanakkor meg kell jegyeznünk, hogy a korábbi értesülések arról szóltak, hogy az R300 0,15 mikronos gyártástechnológiával készül a TSMC gyáraiban. Kérdéses azonban, hogy e technológia mellett miként érhető el 350 MHz-es magsebesség -- és az ésszerűség határain belül maradó teljesítményfelvétel -- egy becslések szerint 107 millió tranzisztort számláló chip esetében. A fenti adatok ismeretében elképzelhető tehát, hogy az ATI a videochip-gyártók közül elsőként készítteti chipjeit 0,13 mikronos csíkszélességgel.

Az R300 8 renderelő futószalagot tartalmaz, amelyek egyenként két textúra kezelésére képesek, míg a chip egy lépésben nyolcszoros multitextúrázásra képes. Noha erről egyelőre hivatalos információ nem áll rendelkezésre, várhatóan négy vertex shader egység került a GPU-ba, a memória-sávszélességgel való takarékoskodásról pedig a HyperZ III technológia gondoskodik.


ATI R300 (Fotó: AnandTech)

Az R300 legfeljebb 128 MByte DDR SDRAM-ot támogat, azonban hogy a memóriabusz 128 vagy 256 bites lesz, azt egyelőre csak találgatni lehet, mindazonáltal valószínűnek tűnik a 256 bit. A chip természetesen támogatja a 8x AGP felületet, amelyről a Computex kiállítás látogatói a a saját szemükkel is meggyőződhettek, ugyanis számos chipkészlet-gyártó -- köztük a VIA és az Intel -- az ATI R300 referenciakártyájával demonstrálta termékeinek 8x AGP képességeit.

Az ATI termékektől nem áll távol a számítógépes videózás, ennek megfelelően az R300 hardveres MPEG 1/2 és 4(!)-dekódolás és -kódolás támogatást is nyújt majd, természetesen iDCT és motion compenstaion funkciók mellett. Ezen túlmenően a chip több videojelfolyam egyidejű gyorsítására is képes.

Amint arról beszámoltunk, az ATI képviselőinek meggyőződése, hogy az R300 technológiailag legalább fél évvel megelőzi az NVIDIA termékeit és komoly piaci eredményeket várnak tőle. Aki számára riasztó a 399 dolláros (~103 ezer forintos) becsült ár, annak elmondjuk, hogy a hírek egy olcsóbb "R300LE" változatról is szólnak, azonban egyelőre nem tudni, ez miben tér el a felső kategóriás testvérétől.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 16:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.