Szerző: Barna József

2002. június 20. 14:31

Július elején jelennek meg a Savage XP chipes videokártyák

Amint arról korábban beszámoltunk, a tajvani VIA Technologies és az S3 Graphics a Computex 2002 rendezvényen mutatta be Savage XP (korábban Zoetrope néven ismert) grafikus processzorát, melytől a cég azt reméli, hogy általa ismét részese lehet az asztali számítógépekben használt önálló grafikus chipek gyorsan fejlődő és jövedelmező piacának.

[HWSW] Amint arról korábban beszámoltunk, a tajvani VIA Technologies és az S3 Graphics a Computex 2002 rendezvényen mutatta be Savage XP (korábban Zoetrope néven ismert) grafikus processzorát, melytől a cég azt reméli, hogy általa ismét részese lehet az asztali számítógépekben használt önálló grafikus chipek gyorsan fejlődő és jövedelmező piacának.

A Computex kiállításon számos ismert és kevésbé ismert gyártó sorakozott fel a belépő szintű megoldásnak szánt Savage XP mögé, és állította ki az új chipre épülő videokártyáit. Azonban, amint azt a VIA képviselője lapunk kérdésére elmondta, a Taipeiben látható kártyák még a chip korai verzióját tartalmazták, míg a végleges változat csupán a közelmúltban készült el. Ennek tükrében a cég arra számít, hogy az első Savage XP chipes videokártyák -- a korábban közölt megjelenési dátumnál valamivel később -- mintegy két hét múlva, július elején kerülnek a boltokba, először a Tyan is a Manli jóvoltából.


A Tyan Tachyon G3300 (Fotó: Digit-Life)

A Savage XP chip 0,15 mikronos csíkszélességgel készül és maximálisan 64 Mbyte DDR memóriát támogat. 128 bites memóriainterfésze 5,8 Gbyte/sec adatátviteli sebességre képes. További specifikációi:

  • két pixel pipeline, két TMU/pipe
  • négy textúra egy lépésben
  • 333 millió pixel/sec fill rate
  • 666 millió texel/sec
  • Hardveres Transform & Lighting motor 8 fényforrás támogatásával
  • 4x AGP-támogatás
  • ötödik generációs motion compensation
  • Dual Streams Processor -- két videofájl egyidejű lejátszása
  • DuoView többmegjelenítős technológia

Egyelőre a termék pontos megjelenési ideje és várható fogyasztói ára nem ismert, az előzetes teszteredmények azonban mindenképpen bíztatóak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról