:

Szerző: Barna József

2002. június 17. 18:06

Athlon Ultra néven kerül forgalomba a ClawHammer?

A német ct magazin legújabb nyomtatott száma jelentős teret szentel az Intel és az AMD évtizedekre visszatekintő versengése legújabb fejezetének, különösképpen pedig a 64 bites mikroprocesszorok piacán várható csatározásnak, adta hírül ma a The Inquirer . Minthogy a német lap nincs a kezünkben, Mike Magee rövid recenziója alapján vagyunk kénytelenek beszámolni az abban található újdonságokról.

A német c't magazin legújabb nyomtatott száma jelentős teret szentel az Intel és az AMD évtizedekre visszatekintő versengése legújabb fejezetének, különösképpen pedig a 64 bites mikroprocesszorok piacán várható csatározásnak, adta hírül ma a The Inquirer. Minthogy a német lap nincs a kezünkben, Mike Magee rövid recenziója alapján vagyunk kénytelenek beszámolni az abban található újdonságokról.


A 8. generációs Athlon és az AMD Opteron (Fotó: AnandTech)

Az angol bulvárlap beszámolója szerint a magazin egyik szerkesztője pontos, vagy legalábbis pontosnak tűnő adatokat közöl a Hammer-család fizikai paramétereivel kapcsolatban. Ezek szerint a többprocesszoros szerverekbe szánt Opteron processzor 93 millió tranzisztorból áll majd, és az 1 Mbyte méretű másodszintű gyorsítótárnak köszönhetően magmérete 212 mm2 lesz. Az asztali számítógépeket megörvendeztető ClawHammer (melynek a német lap szerint Athlon Ultra vagy Athlon Super lesz a neve) körülbelül 45 millió tranzisztort tartalmaz majd 256 kbyte másodszintű gyorsítótárral, magmérete pedig 0,13 mikronos SOI technológiával gyártva 103 mm2. A cikk írója továbbá úgy becsli, hogy a csak 64 bites regiszterek használatának köszönhetően bizonyos alkalmazások esetében a K8 akár 10-15%-kal is gyorsabb lehet a jelenlegi Athlon XP processzoroknál.

Az AMD Hammer integrált DDR memóriavezérlőt tartalmaz, a cég által kifejlesztett HyperTransport pont-pont technológiát kihasználva kommunikál az alaplapi vezérlőchipekkel és a többi processzorral, valamint 0,13 mikronos silicon-on-insulator (SOI) gyártástechnológiával készül a cég drezdai Fab 30-as gyárában.

A Hammer első változata, az asztali számítógépekbe szánt nyolcadik generációs Athlon (korábban ClawHammer) processzor várhatóan ez év negyedik negyedévében jelenik meg 3400+ (2 GHz) modellszámozással. Az AMD útiterve szerint még 2003 első negyedévében követi ezt a 4000+ jelölésű változat, míg a többprocesszoros szerverekbe szánt Opteron (korábban SledgeHammer) megjelenése a jövő év első félévében esedékes.

Az AMD hivatalos sajtóanyagai szerint a K8 az Athlonhoz képest 20-25%-ot profitál az integrált memóriavezérlő alkalmazásából, míg további 5%-ot az architekturális fejlesztésekből.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 18:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.