Szerző: Bodnár Ádám

2002. június 30. 16:05

Július 8-án jelenik meg az Intel Itanium 2

Az Intel július 8-án, hétfőn jelenti be második generációs Itanium processzorát, a korábban McKinley néven ismert Itanium 2 processzort, amelyet nagy teljesítményű, 64 bites munkaállomásokba és szerverekbe szán.

Az Intel július 8-án, hétfőn jelenti be második generációs Itanium processzorát, a korábban McKinley néven ismert Itanium 2 processzort, amelyet nagy teljesítményű, 64 bites munkaállomásokba és szerverekbe szán.

Az első Itanium chip (Merced) kereskedelmileg nem volt sikeres, az éveket csúszó megjelenés után csak rendkívül kevés számítógépgyártó és vállalati megrendelő bizalmát tudta megnyerni. A közepes teljesítmény, a támogatottság hiánya és a kedvezőtlen gazdasági körülmények végül az Itanium bukásához vezettek.

Azonban nem csak az Intel véli úgy, hogy az Itanium 2 esetében minden más lesz. A chip az előrejelzések szerint elődjénél kétszer nagyobb teljesítményt nyújt. Számos nagy számítógépgyártó -- köztük a HP, az IBM, az NEC, a Unisys és a Bull -- tervezi Itanium 2 processzorokat támogató chipkészletét vagy Itanium 2 processzoros szervereit. A szofvergyártók is egyre szélesebb körben támogatják az Intel új 64 bites lapkáját.

Az Itanium 2 számos újítást tartalmaz elődjéhez képest. A processzor kétféle kivitelben jelenik meg, a 900 MHz-es változat 1,5 Mbyte harmadszintű cache-t tartalmaz, az 1 GHz-es kivitel pedig 3 Mbyte-ot. A másodszintű gyorsítótár mérete 96 kbyte-ról 256 kbyte-ra bővült, az elsőszintű cache mérete azonban maradt 32 kbyte. Az új processzor 200 MHz-es, 128 bites DDR memóriabuszt használ majd, mellyel az elérhető maximális memória-sávszélesség 6,4 Gbyte/sec, ami háromszor gyorsabb adatáramlást ígér a Merced buszánál.

Ezen túlmenően a HP és az Intel mérnökei, hallgatva a szaksajtó és természetesen a konkurencia lesújtó kritikájára, lépéseket tettek annak érdekében, hogy a processzor kimagasló lebegőpontos teljesítménye mellett annak kissé kiábrándító integer egysége is versenyképes legyen. Ezért az ALU végrehajtó egységek számát 4-ről (2 integer és 2 memória) 6-ra növelték.

Természetesen eközben gőzerővel folynak a következő generációs Itanium processzorok fejlesztési munkálatai. Paul Otellini, az Intel elnöke a Securities Industry Association Conference rendezvényen tartott beszédében elmondta, hogy a "Madison" kódnevű chipek első működő példányait már több operációs rendszerrel tesztelik.

Otellini szerint a Madison "él és virul", és az Intel továbbra is elkötelezett az Itanium család mellett. "Jövőre megkezdődik a Madison sorozatgyártásra" -- mondta az Intel elnöke. "Az Itanium az elkövetkező évtized nagyvállalati architektúrája lesz" -- tette hozzá.

A Madisonnal egy időben jelenik meg a Deerfield kódnevű Itanium-változat is, amelyet elsősorban munkaállomásokba, illetve 1-2 processzoros szerverekbe szán az Intel. A Deerfield a Madison olcsóbb és kisebb fogyasztású változata, amely kevesebb L3 cache-t tartalmaz majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról