Szerző: Bodnár Ádám

2002. június 11. 13:26

Új chipkészletek Pentium 4 processzorokhoz a VIA és a SiS műhelyéből

Az Intel erősödő nyomására válaszolva a VIA és a SiS hamarosan teljesen új chipkészleteket dob piacta Pentium 4 processzorokhoz. A gyártók kínálatában diszkrét és integrált grafikus magot tartalmzó termékek egyaránt szerepelnek majd.

Az Intel erősödő nyomására válaszolva a VIA és a SiS hamarosan teljesen új chipkészleteket dob piacta Pentium 4 processzorokhoz. A gyártók kínálatában "diszkrét" és integrált grafikus magot tartalmzó termékek egyaránt szerepelnek majd.

A SiS jelenleg nagy sikereket ér el SiS645(DX) chipkészletével és az integrált grafikus magot tartalmazó SiS650-nel. A vállalat ezen felül hamarosan piacra dobja DDR400 SDRAM-ot támogató SiS648 chipsetjét és a Rambus DRAM-mal együttműködő SiS R568 terméket. Ezek a termékek a harmadik negyedévben várhatók. Az ősszel a SiS újabb nagy dobásra készül, ugyanis az akkor megjelenő SiS660 chipkészletben egy Xabre-alapú grafikus vezérlő lesz.

A hivatalos Intel-licenccel még mindig nem rendelkező VIA nemrégiben mutatta be P4X333 chipsetjét, amelyet hamarosan követ a duál-channel DDR333 vezérlővel felvértezett P4X600. Ennek megjelenése a harmadik negyedévben várható, mint agogy ekkoriban jelenik meg az integrált Savage XP (Zoetrope) grafikus maggal szerelt P4M333 is.

Ami a DDR-II SDRAM memóriák támogatását illeti, a SiS csak 2003 második negyedévére ígéri SiS649 chipkészletét, a VIA azonban már az idei év végén megkezdi a P4X800 chipset mintapéldányainak szállítását az alaplapgyártók felé.

Hogy mi lesz a közeljövő vezető memóriaszabványa a felső kategóriás asztali gépek piacán, azt egyelőre még korai lenne megjósolni. Úgy tűnik, hogy a DDR400 nem kapja meg a JEDEC jóváhagyását, így nem válik hivatalos szabvánnyá, a DDR-II technológia azonban még túl távolinak tűnik: a világ legnagyobb DRAM-gyártója, az első DDR-II mintapéldányokat alig egy hete bemutató Samsung csupán 2003 második felére tervezi a sorozatgyártás beindítását.

Jelenleg a teljesítményre éhes felhasználóknak két választása van, a SiS és a VIA által támogatott DDR333, vagy a Rambus DRAM. Mindenesetre biztató jel, hogy az Intel az ősszel vélhetően bemutatja i845 chipkészletének új változatait, amelyek már hivatalosan is támogatják a DDR333 SDRAM-ot. Emellett nem kizárt egy PC1066 RDRAM-ot támogató i850 változat piacra kerülése sem.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról