:

dev archívum - 2002 szeptember

2002
szeptember

0

VIA KT400 chipkészletes alaplapok az EPoX-tól

2002. szeptember 30. 19:07

Némileg lemaradva versenytársai mögött a tajvani EPoX a múlt héten jelentette be VIA KT400 chipkészletre épülő alaplapjait. Az EP-8K9A2+ és EP-8K9A3+ között csupán a Serial ATA-vezérlő megléte, illetőleg a támogatott RAID meghajtók száma a különbség.

0

Elkelt a Napster

2002. szeptember 30. 13:09

A Napster hitelezői bejelentették, hogy sikerült vevőt találniuk az egykoron jobb napokat látott internetes fájlcserélő szolgáltatás vagyonára. A meg nem nevezett vásárló a Napster védjegyén és webcímén kívül a vállalat irodai berendezéseit is megvásárolja.

0

Két új videó jelent meg a Medal of Honor kiegészítőjéből

2002. szeptember 30. 10:59

Két új, QuickTime formátumú videó jelent meg a Medal of Honor második világháborús akciójáték kiegészítőjéből. A két videó egy 4 MB-os Zip fájlba összetömörítve tölthető le és néhány másodpercben mutatja be a játékmenetet.

0

Windows 2000 az Xbox konzolon -- Linux támogatással

2002. szeptember 27. 15:34

[Warp2search] Újabb mérföldkőhöz érkezett az Xbox Linux projekt. A tegnapi, szeptember 26-ai sajtóközlemény szerint az Xbox konzolon futó Linux operációs rendszer lehetővé tette, hogy emulált környezetben elinduljon a Microsoft Windows 2000 operációs rendszere -- az emuláláshoz egy pontosabban meg nem nevezett, de közismert szoftvert használtak.

0

Új béta meghajtó jelent meg NVIDIA chipes videokártyákhoz

2002. szeptember 27. 15:08

Új Detonator meghajtóprogram érkezett NVIDIA műhelyéből, a 40.71 verziószámú, béta változatű driver érdekessége, hogy kivételesen nem csak Windows 2000/XP, hanem Windows 9x/Me operációs rendszerekkel kompatibilis csomagban is elérhető. A hírek szerint a Detonator 40.71 számos olyan hibát orvosol, amely a nemrégiben megjelent 40.41 változatban megmaradt.

0

Jelentős veszteség a Solectron negyedik negyedévében

2002. szeptember 27. 13:27

[WSJ] A világ legnagyobb szerződéses gyártójának számító Solectron jelentős negyedéves veszteségről számolt be, és egyben közölte: a cég elnök-vezérigazgatója egy éven belül nyugdíjba vonul. A vállalat többek között a Cisco Systems, a Nortel Networks és a Hewlett-Packard számára gyárt különféle számítástechnikai és kommunikációs eszközöket.

0

A Creative nem tervezi 3Dlabs P10-alapú videokártya piacra dobását

2002. szeptember 26. 11:07

A Guru3D oldalnak adott interjújában Eoin Leyden, a Creative Labs Europe grafikus részlegének termékmenedzsere elmondta, hogy a vállalat jelenleg nem tervez olyan, otthoni felhasználóknak szánt videokártyát, amely a 3Dlabs P10 grafikus chipre épülne.

0

Piacon az AOpen KT400 chipkészletes alaplapja

2002. szeptember 25. 20:29

A tajvani AOpen számos versenytársától jelentősen lemaradva csupán szeptember második hetében jelentette be a VIA KT400 lapkakészletre épülő, AMD Athlon és Duron processzorokhoz szánt alaplapját, az AK77-8X-et. Azonban alig két héttel a hivatalos bejelentés után a cég ma arról adott hírt, hogy viszonteladói részére már szállítja is a terméket.

0

Hamarosan piacon a Sigma X3 technológiát használó kamerája

2002. szeptember 25. 19:37

[CNET] A felső kategóriás digitális kamerákat gyártó japán Sigma a héten jelentette be, hogy a jövő hónapban piacra dobja új modelljét, amely a világon elsőként alkalmazza a Foveon X3 technológiáját. A Sigma még februárban, a Foveon X3 bemutatkozásával egy időben jelentette be a terméket, melynek az eredeti tervek szerint már márciusban meg kellett volna jelennie, közel 3000 dolláros fogyasztói áron.

0

Komoly átalakulás előtt áll a Kormányzati Portál

2002. szeptember 25. 17:42

Az Internethajón jelentette be Bódi Antal, a Kormányzati Informatikai és Társadalmi kapcsolatok Hivatalának munkatársa a Kormányzati Portál megújításával kapcsolatos koncepciót. A portált a tervek szerint a jövőben két különálló webhelyen érhetik el az érdeklődők.

0

A Sun Microsystems és a svéd IFS megerősítette globális stratégiai szövetségét

2002. szeptember 25. 14:22

[NetAktív] Tovább erősíti átfogó, globális stratégiai szövetségét a Sun Microsystems és a svéd IFS. A Sun és a komponens alapú üzleti megoldásokat fejlesztő vállalat együttműködése kiterjed az értékesítési, marketing- és támogatási feladatokra, valamint a Java 2 Enterprise Edition (J2EE) platform közös fejlesztésére. A Sun Microsystems és az IFS célja, hogy nyílt szabványokra és a Sun Open Net Environmentre (Sun ONE) épülő megoldásaival segítsen ügyfeleinek lépésről lépésre, költséghatékonyan kibővített vállalattá alakulni.

0

Internetes versíró pályázatot hirdet a Sulinet

2002. szeptember 24. 16:13

[Sulinet] A Matáv és a Sulinet közös rendezésében 2002. szeptember 15-én kezdetét vette egy diákoknak szóló internetes versíró pályázat. Az irodalombarátok két korosztályban (12-15 és 16-18 éves) vehetnek részt a versenyben. Egy pályázó legfeljebb három verssel jelentkezhet a pályázatra. Formai, illetve tartalmi megkötés nincs.

0

Az Internetszolgáltatók Tanácsa is elégedetlen a liberalizált piaccal

2002. szeptember 24. 13:32

Martos Balázs, az Internetszolgáltatók Tanácsának (ISZT) elnöke tegnap a Távközlési Érdekegyeztető Fórum konferenciáján tartott előadásában bírálta a Hírközlési Törvény és a liberalizált piac internetszolgáltatókra gyakorolt hatásait. Az ISZT határozott álláspontját mutatja, hogy az előadás prezentációjában szereplő Növekedhet-e az internet elterjedtsége? kérdésre válaszként egyetlen sommás NEM szerepelt.

0

EMC Automated Resource Manager: megszületett a világ első átfogó tárolóeszköz-kiosztási megoldása

2002. szeptember 24. 10:23

[Hill and Knowlton Hungary] Az EMC bejelentette az EMC Automated Resource Manager szoftvert, azt az új nyíltszoftver-terméket, mely automatizálással csökkenti a tárolási erőforrások kiosztásának bonyolultságát és költségeit. A világ első átfogó, automatizált tárolóeszköz-kiosztási (provisioning) megoldása, az Automated Resource Manager a manuális lépések automatizálásával nagymértékben leegyszerűsíti és felgyorsítja a tárolóeszközök kiosztásának folyamatát, így csökkenti a felhasználói hibák számát és garantálja, hogy minden egyes alkalmazás megkapja a szükséges mennyiségű tárolóeszközt az üzleti igényeknek megfelelően.

0

A Microsoft módosította az Xbox hardverét

2002. szeptember 24. 10:11

[CNET] A Microsoft kisebb mértékben megváltoztatta Xbox játékkonzoljának hardverét annak érdekében, hogy megnehezítse a konzolt feltörni igyekvő hackerek dolgát és egyben csökkentse a gyártási költségeket. A jelek szerint az új modellekben nem alkalmazhatóak a széles körben megvásárolható, az Xbox védelmi rendszerét kijátszó ún. kalóz- vagy modchipek.

0

Novemberben kerül a boltokba, de már előrendelhető a Digital Reality két új stratégiai játéka

2002. szeptember 24. 09:00

Novemberben kerül a boltokba, de már a hivatalos honlapról közvetlenül előrendelhető a Digital Reality két új játéka: a Haegemonia és a Platoon. Az előbbit november 11-től, az utóbbit pedig november 20-tól árusítják majd teljesen magyar nyelven. A Haegemonia esetében lehetőség van egy limitált példányszámban megjelenő Collectors Edition változatot rendelni 11.990 Ft-ért, mely tartalmaz egy nagy méretű posztert, a játék zenéit magában foglaló AudioCD-t, és egy -- a Haegemonia univerzumában játszódó -- könyvet Gáspár András tollából. Valamint a rendelésünk mellé kapunk egy ajándék pólót is.

0

Az EMC nyílt szoftverek új hullámával jelentkezik -- tovább folytatódik az AutoIS innováció

2002. szeptember 23. 21:09

[Hill and Knowlton Hungary] Az úttörő nyílt szoftverek készítéséről szóló AutoIS stratégiáját tovább folytatva az EMC megjelentette a ControlCenter intelligens felügyeletiszoftver-család legújabb generációját -- közöttük a világ legelső automatizált tárolóeszköz-kiosztási (provisioning) szoftverét, az Automated Resource Managert -- valamint az információ biztonságáról gondoskodó szoftver kulcsfontosságú továbbfejlesztéseit. A tárolóeszköz-felügyeleti szoftverek a világon eddig is legszélesebb és legsokoldalúbb választékát kiegészítő újdonságaival tovább növekedett az EMC előnye: e cégnél jobban senki nem segíti a vásárlókat az összetett hálózati tárolási környezetek hatékony felügyeletében és automatizálásában, illetve az üzleti igények megfelelő gyorsasággal történő kiszolgálásában.

0

GlacialTech Igloo processzorhűtő tesztje

2002. szeptember 23. 18:56

A Prohardver! oldalain ezúttal a már hazánkban is ismert GlacialTech AMD Athlon vagy Intel Celeron és Pentium III processzorokhoz használható, Igloo 2320 típusjelű processzorhűtője kerül bemutatásra. A termék elsősorban halk működésével hívja fel magára a figyelmet.

0

A mai naptól friss híreket is kínál a Google

2002. szeptember 23. 18:36

[CNET] A világ legnépszerűbb internetes keresőszolgáltatását kínáló Google kísérleti jelleggel új szolgáltatást vezet be. A mai naptól az olvasók kipróbálhatják a Google News felületet, mely a legfrissebb híreket gyűjti csokorba.

0

SiS648 és VIA P4X400: új generációs Pentium 4 alaplapok tesztje

2002. szeptember 23. 12:35

A SiS jelenleg a harmadik számú chipsetgyártó, azonban a cég az utóbbi hónapokban igen közel került elsőszámú vetélytársához, a VIA-hoz. Cikkünkben a két gyártó csúcskategóriás Pentium 4 chipsetjeit, a SiS648-at és a VIA P4X400-at hasonlítjuk össze.

0

Idén várható ADSL-fejlesztések

2002. szeptember 23. 12:12

A HWSW információi szerint 2002-ben még további hét városban lesz elérhető az ADSL. A Matáv idei fejlesztési terve szerint év végéig Balassagyarmaton, Érden, Gyöngyösön, Mátészalkán, Mohácson, Szigetváron és Szolnokon kerül kiépítésre a szélessávú internet-hozzáférésre alkalmas infrastruktúra.

0

Japánban már megjelentek az új Intel-chipkészletekkel szerelt alaplapok

2002. szeptember 23. 10:53

Noha a pletykák szerint az Intel hivatalosan csak október 7-én jelenti be DDR333 szabványú memóriamodulokat támogató lapkakészleteit, a japán boltok polcain már most, két héttel a valószínűsíthető bemutató előtt megjelentek az ezeket használó alaplapok. Legalábbis több boltban is kapható már az Albatron PX845PEV Pro típusjelű terméke, amely -- amint az a nevéből sejthető -- az i845PE chipkészletre épül.

0

Kevesen használják ki a távközlési kedvezményeket

2002. szeptember 23. 10:20

[Népszabadság - HWSW] A Népszabadság értesülése szerint a Matáv korábbi Mindenkinek díjcsomagjának közel negyvenezres táborához képest igen kevesen: ezidáig 16 330-an fizettek elő az összes hazai távközlési szolgáltatónál az új, 15 és 40 órás kedvezményes telefonos díjcsomagra. Ez a szám nem csak önmagában kevés: a szintén megszüntetett 150 forintos éjszakai kedvezményt felhasználók tábora százezres nagyságrendű lehetett, s számukra is csak az új, államilag támogatott kedvezmények maradtak.

0

On-line petíció az elnöknek

2002. szeptember 20. 10:30

[ITTK-Infinit] Internetes petíció benyújtására alkalmas felülettel gazdagodott Románia elnökének, Ion Iliescunak a honlapja -- adta hírül az ITTK - INFINIT Műhely hírlevele az Europamediára hivatkozva. Petíciót román állampolgárok nyújthatnak be elnöküknek az interneten keresztül, s ugyanitt -- az elnöki honlapon -- kísérhetik figyelemmel beadványuk sorsát.

0

Öregebb a szmájli, mint sokan gondolnák

2002. szeptember 20. 08:04

[Infinit] Nem húszéves a vigyori karakterkombináció, mint a napokban több lapban is megjelent, hanem legalább 26 -- adja hírül az ITTK - INFINIT Műhely hírlevele.

0

Spamszűrés a Hotmailen

2002. szeptember 19. 18:19

A Microsoft tegnap jelentette be, hogy megállapodott a spamszűrő szolgáltatásokat kínáló Brightmaillel. Az együttműködés keretében a Brightmail kéretlen leveleket szűrő szoftvere védi majd az MSN Hotmail online levelezőrendszer felhasználóinak postaládáit a hirtelen meggazdagodást, teljesebb szexuális élményt vagy éppen hatékony fogyókúrát és hasonló szolgáltatásokat kínáló levelektől.

0

A túlmelegedéstől tönkremehetnek a Pioneer DVD-írói

2002. szeptember 18. 20:29

[CDR-Info] Lefagyhatnak, túlmelegedhetnek a Pioneer DVD-írói a nagysebességű médiák írása közben, közölte kedden a cég weboldalán keresztül. Az érintett DVD-írók és asztali DVD-felvevők 4x-es DVD-R lemezek és 2x-es DVD-RW médiákra történő nagysebességű rögzítés közben hajlamosak a lefagyásra.

0

Informatikai programot hirdetett az SZDSZ

2002. szeptember 18. 17:01

Az Európai Uniós csatlakozásra készülve a lakosság esélyegyenlőségét növelő informatikai programot hirdetett az SZDSZ. A mai sajtótájékoztatón Kuncze Gábor pártelnök és Kovács Kálmán, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium szabaddemokrata vezetője ismertette a tárca informatikai felzárkóztató programját.

0

Legkorábban jövőre módosulhat a Hírközlési Törvény

2002. szeptember 18. 14:18

A Hírközlési Törvény módosítása több szakaszban történik majd: mindenekelőtt a távközlési politikát alakítja ki a minisztérium, majd idén év végén kerül sor az első módosító javaslatok parlamenti vitájára. Az átfogó törvénymódosításra -- mely az uniós csatlakozáshoz szükséges változtatásokat is tartalmazza -- csak 2003 nyarán kerül sor.

0

Az IBM és a Linux meghódítja Hollywoodot

2002. szeptember 17. 23:06

[ZDNet] Az egyre többet használt digitális kép- és audioszerkesztési feladatok, effektek, trükkök és egyéb praktikák mind komolyabb és komolyabb kihívások elé állítják a rendszereket fejlesztő cégeket és szakembereket. Az IBM által bemutatott új, General Parallel File System (GPFS) névre keresztelt technológia klaszter módszerrel komoly tárolási kapacitást nyújt és továbbfejlesztett szerkesztési funkciókat kínál az egymástól távol lévő stúdiók, helyszínek közös munkája számára is.

0

Snazzi* digitalizálók I. -- Snazzi* III USB2

2002. szeptember 17. 12:01

Újabb külső digitalizálóval ismerkedhetnek meg az olvasók cikksorozatunk első részében. A V-One hordozható, USB 2.0-ás digitalizálójával gyorsan és kényelmesen készíthetünk Video-CD-t, SVCD-t, MPEG állományokat, külső, analóg forrásokból.

0

Nagy Testvér díj: már folyik a szavazás

2002. szeptember 17. 09:07

Vasárnap óta zajlik és október 15-ig tart a magyarországi Nagy Testvér Díj arra érdemes kiválasztottjainak jelölése és maga a szavazás. A nemzetközi Big Brother Awards díjat Magyarországon a Soros alapítvány támogatásával a Technika az Emberért Alapítvány bonyolítja.

0

A hiszékenység vámszedői -- ingyen ADSL átverés

2002. szeptember 14. 22:18

Több hazai fórumon is feltűnt egy ingyenes ADSL-t ígérő felhasználó, aki saját weblapjára kalauzolta az érdeklődőket. Az egyszerű szerkesztettségű weboldal ajánlata szerint 384 kbps sávszélességű ADSL hozzáférés részletei tudhatók meg egy jelszóval védett oldalon. A jelszóhoz egy SMS-t kell küldeni az ott megadott emeltdíjas (06-90-es) telefonszámra.

0

A Texas Instruments jelfeldolgozó processzorai is támogatják majd a Windows Media 9-et

2002. szeptember 13. 21:09

[Yahoo] Újabb gyártó támogatja a Microsoft nemrég bemutatott Windows Media 9 kodekjeit, a Texas Instruments C64x DSP-i elég nagy teljesítménnyel rendelkeznek ahhoz, hogy a jelfeldolgozó processzorok valós idejű Windows Media tömörítést hajtsanak végre. A TMS320C64x DSP-platform 600 MHz-es frekvencián fut. A Texas Instruments a chip előnyeit és képességeit a ma megnyitott International Broadcasting Convention koferencián mutatta be Amszterdamban.

0

Új VIA 4-in-1 meghajtó

2002. szeptember 13. 09:06

A tajvani VIA Technologies új 4-in-1 drivercsomagot (ver. 4.43v) adott ki VIA lapkakészletre épülő alaplapokhoz. A mellékelt információk szerint az új meghajtó csupán abban tér el elődjétől, hogy rendelkezik Microsoft WHQL-tanúsítvánnyal.

0

Október elején jelennek meg az új Intel-chipkészletek

2002. szeptember 12. 18:34

A tajvani DigiTimes alaplapgyártóktól származó információi szerint az Intel október 7-én jelenti be a DDR333 szabványnak megfelelő memóriamodulokat támogató lapkakészleteit. Az i845GE és i845PE megjelenése után az idén további újdonságok már nem várhatóak az asztali Pentium 4 processzorokhoz szánt chipsetek piacán.

0

Az FIC is piacra dobta VIA KT400 chipkészletes alaplapját

2002. szeptember 12. 16:42

[x-bit labs] A tajvani FIC -- némileg lemaradva a többi gyártó mögött -- bejelentette, hogy megkezdte VIA KT400 chipkészletes alaplapjának forgalmazását. Az FIC AN19E elsősorban a perifériák támogatásának tekintetében kényezteti el a vásárlót.

0

Letölthető a magyar nyelvű Windows 2000 Service Pack 3

2002. szeptember 12. 15:42

Egyik olvasónk hívta fel a figyelmünket arra, hogy tegnap óta letölthető a Microsoft honlapjáról az augusztus elején kiadott Windows 2000 Service Pack 3 magyar nyelvű változata is. A csomag számos hibajavítást tartalmaz, valamint jobban együttműködik a nem a Microsoft által írt alkalmazásokkal.

0

Chello Szombathelyen és Sopronban

2002. szeptember 12. 15:09

[Noguchi & Peters] Két új városban, Szombathelyen és Sopronban lett elérhető a UPC chello kábeltévés hálózaton nyújtott internetszolgáltatása. A két várossal együtt immár kilenc településen: Budapesten, Budaörsön, Miskolcon, Szolnokon, Debrecenben, Nyíregyházán és Nagykanizsán érhető el a UPC szélessávú internetszolgáltatása.

0

Intel Developer Forum: harmadik nap

2002. szeptember 12. 09:00

Az Intel Developer Forum harmadik napja az "infrastruktúra napja" volt, az előadások középpontjában a szerverek és a kommunikációs megoldások álltak.

0

Teljesen magyar Mozilla

2002. szeptember 11. 18:08

A Mozilla honosításának utolsó fehér foltja tűnhet el a közeljövőben: egy hazai vállalkozás fordíttatja le az önkéntes alapon túl nagy falatnak bizonyult súgót, így már nem lesz a böngészőprogramnak egyetlen olyan felülete sem, amelyikben ne magyar nyelven tájékozódhatnánk.

0

IDF: az Intel bemutatta a Banias mobil platformot

2002. szeptember 11. 17:17

[Mmd, HWSW] További részleteket árult el az Intel a jövő évben megjelenő Banias processzor-mikroarchitektúrára épülő mobil PC platformjával kapcsolatban. A platform célja, hogy meghosszabítsa az akkumulátoros használati időt, növelje a teljesítményt, új, karcsú és könnyű kivitelű gépek készítését tegye lehetővé, továbbá egyszerű, problémamentes vezeték nélküli kapcsolódást biztosítson.

0

Szerzői jogi akadályok a Netscape 7 magyarítása előtt

2002. szeptember 11. 15:53

Egyelőre, úgy tűnik, várakozó álláspontra kényszerülnek a Netscape 7 magyarítása mellett elkötelezett FSF csapat tagjai: a fordítási projekt kezdetén derült ki, hogy a kétféle licenc által szabályozott Netscape saját felhasználói feltétele kifejezetten tiltja a módosításokat -- így a fordítást is.

0

Játszani is engedd görög fiadat!

2002. szeptember 11. 15:48

Egy görög bíróság ejtette a vádat abban a perben, melyben egy internetes kávézó két tulajdonosát vádolták a hatóságok az országban nyáron hatályba lépett szerencsejáték-ellenes törvény megszegésével, adta hírül ma a BBC. A bíró döntésében alkotmányellenesnek nevezte a vitatott törvényt.

0

Félrevezető állításokkal ellensúlyoz a Big Brother

2002. szeptember 11. 14:31

A kezdeti technikai fiaskót enyhe túlzással igyekszik kompenzálni a tv2 csatorna Big Brother műsorának internetes oldala: vörösen izzó feliratuk szerint a www.bigbrother.hu oldal jelenleg Magyarország legegyszerűbb és legnézettebb oldala....

0

A Hynix növelné a DDR memóriák termelését

2002. szeptember 11. 11:10

[Dow Jones] A pénzügyi nehézségekkel küzdő dél-koreai Hynix Semiconductor tegnap közölte, hogy növelni fogja a DDR memóriachipek termelési volumenét annak érdekében, hogy a nagyobb haszonréssel kecsegtető piaci szegmensben növelje részesedését.

0

IDF: Intel-díjak a legjobb mobil, asztali és üzleti PC kategóriában

2002. szeptember 11. 10:21

[Mmd] Az Intel tegnap hozta nyilvánosságra a 2002-es Intel Innovative PC díjak nyerteseit. Az Intel Innovative PC-díj a kategóriájában legjobb innovációt ismeri el az Intel Pentium 4, Mobile Intel Pentium 4-M és Mobile Intel Pentium IIIM processzorokra épülő fogyasztói és üzleti asztali gépek, illetve mobil PC-k világában. Az idén minden eddiginél nagyobb volt a mezőny.

0

Intel Developer Forum: második nap

2002. szeptember 11. 08:11

A San Joséban rendezett Intel fejleszői konferencia második napján a kliensgépek álltak a központban, azok az eszközök, amelyek segítségével az információ bárhol, bármikor elérhető, akár otthon, az irodában, vagy utazás közben. És természetesen szó esett a Banias processzorról is.

0

Napokon belül megjelenik az Unreal Tournament 2003 demó

2002. szeptember 11. 07:45

A hivatalos Infogrames fórumon elárulták a fejlesztők, hogy már csak néhány nap kérdése az Unreal Tournament 2003 demó megjelenése. Leírták azt is, hogy a nagyobb külföldi online magazinok egyszerre kapják meg a fájlt, így az könnyen elterjedhet, és bárki könnyen letöltheti.

0

Görögország: game over

2002. szeptember 10. 19:17

Egy 2002. július 30-án életbe lépett törvény alapján Görögországban betiltották az elektronikus játékokat. Rövid cikkünk az Európai Unióban meglehetősen szokatlan, a felhasználók számára pedig elfogadhatalan törvény előzményeinek néz utána.

0

Bíróság előtt a UPC üzletszabályzata

2002. szeptember 10. 15:46

A közeljövőben bíróság tárgyalja a UPC általános vállalkozási feltételeinek több pontját -- tájékoztatta lapunkat Borbély Zoltán, a Fővárosi Főügyészség sajtószóvivője. A Fővárosi Főügyészség vizsgálódásának kiváltó oka az a számtalan fogyasztói bejelentés, melyek a UPC szerződésével és a szerződéskötés gyakorlatával kapcsolatban jutott az ügyészség tudomására.

0

A minisztériumhoz került az internetszabályozás terve

2002. szeptember 10. 14:27

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) magához vonta az internetes tartalomszabályozás kidolgozását. Korábban az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) dolgozott ki egy koncepciót a szabályozásról, ám ennek továbbdolgozását nem sokkal a kormányváltást követően a minisztérium magához vonta.

0

Helyreigazítás: kezdettől fogva engedéllyel értékesítette a chellót a UPC

2002. szeptember 10. 13:14

Fél évig engedély nélkül értékesítette a chellót a UPC és 15 gigabájt krónikája című, 2002. augusztus 27-én megjelent írásainkban tévesen állítottuk, hogy a UPC 2000 novembere és 2001 márciusa között engedély nélkül, a Hírközlési Felügyelet (HÍF) tudomása és jóváhagyása nélkül értékesítette chello internetes díjcsomagját, és ebben az időszakban ez a díjcsomag a társaság Álatalános Vállalkozási Feltételeiben (ÁVF) sem szerepelt. Nem felel meg a valóságnak, hogy a UPC a chello díjcsomagra csak 2001 áprilisában kért és kapott jóváhagyást a HÍF-től. Ugyancsak tévesen állítottuk, hogy az ÁVF módosításáról a szolgáltató elfelejtette értesíteni az előfizetőket.

0

Letölthető a Windows XP Service Pack 1

2002. szeptember 10. 09:42

Noha a Microsoft már a múlt héten bejelentette, hogy elkészült a Windows XP Service Pack 1, a felhasználók hivatalosan csak tegnap óta tölthetik le a régóta várt javítócsomagot.

0

Elindult a Colin McRae Rally 3 honlapja

2002. szeptember 9. 23:30

A Codemasters elindította a Colin McRae Rally 3 hivatalos honlapját . A weboldalon az általános információk, képek és videók mellett megtalálható Colin McRae részletes életrajza is.

0

IDF: Intel-kezdeményezés a digitális otthon megteremtéséért

2002. szeptember 9. 17:40

[Mmd] Az Intel új kezdeményezésének célja a digitális média otthoni elterjedésének elősegítése. Az Extended Wireless PC nevű kezdeményezés -- mely az első lépés a digitális otthon jövőképének kialakítására -- alapvető építőelemeket és fejlesztőeszközöket kínál, amellyel a PC-n tárolt digitális anyagok egyszerűen és problémamentesen továbbíthatók az otthoni TV-kre és más szórakoztatóelektronikai eszközökre.

0

ABIT IT7-MAX2 alaplap tesztje

2002. szeptember 9. 14:13

A HWHunPAGE oldalaira felkerült egy részletes teszt, amely az ABIT Pentium 4 processzorokhoz szánt, i845E chipkészletre épülő, Max sorozatba tartozó alaplapját veszi górcső alá.

0

Az amerikai számítógépeladások emelkedtek júliusban

2002. szeptember 9. 13:32

[EBN] Az amerikai gyártók számítógépeladásai és -megrendelései jelentősen emelkedtek júliusban, az alkatrészekkel kapcsolatos tevékenység lényegében változatlan maradt, míg a távközlési berendezéseket gyártók visszaesése folytatódott. Összességében a gyártók forgalma 1,6%-kal nőtt júniushoz képest, míg a megrendelések 4,5%-kal emelkedtek.

0

Opera 6.05 -- magyarul is

2002. szeptember 9. 12:09

Kiadták az Opera böngészőprogram Windows platformra készült 6.05-ös verziójához a magyar nyelvi fájlt. A májusi 6.01-es verzió óta ez az első alkalom, hogy a magyar nyelvi fájl megjelent, így aki eddig nem frissítette a böngészőt, most még egy indokkal több szól amellett, hogy megtegye: a legújabb verzió immár magyar nyelvű felülettel használható.

0

A Microsoft hivatalosan is piacra dobta a Works Suite 2003-at

2002. szeptember 5. 16:32

[ZDNet News] A Microsoft szerdán jelentette be a Works Suite 2003-at, a szoftvergyártó termékcsomagjának legújabb változatát. Az új terméket egy olyan időpontban dobja piacra a Microsoft, amikor két fontos ügyfele, a Dell és a Hewlett-Packard hagyott fel a Works csomaggal egyes fogyasztói PC-in a Corel WordPerfect Productivity Pack javára. Bár a Microsoft szerdáig várt a Works Suite új változatának bemutatásával, a terméket már augusztus második hete óta lehet kapni a boltokban.

0

Szeptembertől LANport Budapesten és Pest megyében

2002. szeptember 5. 15:43

Szeptembertől ígéri LANport szolgáltatásának elindítását az infopoint Bt. A kezdetben mikrohullámú technológiát, majd később bérelt vonali összeköttetést a helyi hálózattal ötvöző szolgáltatás Magyarországon még egyedülálló internetes kapcsolódási lehetőséget kínál.

0

A Microsoft bemutatta a Windows Media Player 9 első publikus bétáját

2002. szeptember 5. 14:09

[Clubic.com] Az elmúlt órákban Los Angelesben megtartott prezentáción Bill Gates, James Cameron, George Martin és LL Cool J bemutatta az összegyűlt jelenlévőknek a Windows Media Player 9 első publikus bétáját. A Corona néven ismert technológia segítségével WMA9 (audió) és WMV9 (videó) állományok is készíthetők, melyek többcsatornás hangzást és 24 bites felbontást is támogatnak. A WM9 kodekek lényegesen jobb tömörítési hatásfokkal is rendelkezhetnek változatlan minőség mellett, mint a Windows Media 8. Az állományok lejátszása az új Windows Media Player 9 alkalmazással lehetséges.

0

Júliusi hardverpiaci összefoglaló

2002. szeptember 5. 13:29

A HWHunPAGE ismét folytatja a már jól ismert havi áttekintés sorozatot, melyben az adott hónap legizgalmasabb újdonságait tekinti át a lap szerkesztője. Az újság negyedik születésnapján megjelent cikkben olvashatunk az AMD, az Intel és a HP processzorújdonságairól, a memória- és a chipsetpiacon dúló háborúról, valamint az új grafikus processzorokról, tervekről is.

0

A Microsoft elindította az Asheron's Call 2 szerepjáték hivatalos honlapját

2002. szeptember 4. 21:16

A Microsoft elindította a Turbine Entertainment által fejlesztett Asherons Call 2 hivatalos honlapját , ahol rengeteg információt tudhatunk meg az interneten játszható fantasy szerepjátékról. Természetesen a képgaléria megtekintése mellett lehetőség van arra is, hogy gyönyörű háttérképeket és videókat töltsünk le.

0

Téves riasztás: nem vírusos az AIDA32 rendszerelemző program

2002. szeptember 4. 20:50

[Fiery] A Symantec Norton AntiVirus legújabb vírusdefiníciós adatbázisa (2002. szeptember 3., 20020903-005-xxx) hibásan érzékeli vírusosnak az AIDA32 rendszerelemző program egyik állományát (AIDA32.MEM). A szerző, Miklós Tamás tájékoztatása szerint a jelenség egy hibás vírusszekvenciának köszönhető, és nem azt jelenti, hogy az AIDA32 valóban vírussal fertőzött. Az ominózus állomány csak akkor töltődik be, ha a kernel meghajtók (AIDA32.SYS, AIDA32.VXD) nem találhatóak, letiltottak vagy nem tudtak elindulni.

0

Big Brother az interneten -- a V-net átmenetileg feladta

2002. szeptember 4. 12:38

A napokon keresztül gyengélkedő www.bigbrother.hu és bigbrother.vnet.hu címeken elérhető műsoroldal hálózati kiszolgálója, a V-net átmenetileg feladta a küzdelmet: előbb a látogatói roham söpörte el az alulméretezett infrastruktúrát, most pedig a hálózatbővítés, illetve a szerverek lecserélése miatt kellett kivonulnia az üzemeltetésből.

0

Napi 900 000 látogató a megújult Sulinet portálon

2002. szeptember 4. 09:54

[eKormányzat - HWSW] A tanévkezdésre tartalmi és formai újításokon is átesett a Sulinet oktatási portál -- adta hírül az Kormányzati Portál. Az oldal számos tananyaggal, feladatgyűjteménnyel, oktatási segédanyaggal és szolgáltatással bővült, melyek nemcsak a diákoknak, hanem a pedagógusoknak és a szülőknek is egyaránt hasznosak.

0

Új meghajtóprogram NVIDIA nForce chipkészletes alaplapokhoz

2002. szeptember 4. 09:11

Az NVIDIA új drivert adott ki nForce alaplapi lapkakészleteihez. Az 1.13 verziószámot viselő meghajtó számos olyan újdonságot tartalmaz, amelynek már az első verziókban is illett volna megjelennie: többek között most először válik kihasználhatóvá az nForce APU jó néhány, eddig lappangó képessége. A driver nForce 220D/415/420/420D chipkészletekhez használható Windows XP és Windows ME operációs rendszerek alatt.

0

A Microsoft Game Studios kiadta a Dungeon Siege Tool Kit programcsomagot

2002. szeptember 4. 08:29

A Microsoft Game Studios és a Gas Powered Games fejlesztőcsapat bejelentette, hogy már letölthető a Dungeon Siege Tool Kit. A programcsomag segítségével a felhasználók belenyúlhatnak a játék lelkébe, és teljesen megváltoztathatnak egyes tulajdonságokat. Arra is lehetőség nyílik, hogy bárki saját varázslatokat, fegyvereket, lényeket, vagy akár egész világokat gyártson magának.

0

Bejelentették a 2002-es ECTS díjnyerteseit

2002. szeptember 3. 17:30

A Játékfejlesztők Európai Fóruma, a CMP United Business Media és az MCV magazin közreműködésével az ECTS-en bejelentették a show idei nyerteseit.

0

Elkészült a Windows XP Service Pack 1

2002. szeptember 3. 17:17

Elkészült a Windows XP Service Pack 1, a Microsoft eddigi legsikeresebb operációs rendszerének első javítócsomagja. Az angol nyelvű szoftver javítócsomagja szeptember 9-től lesz letölthető a Windows XP termékoldalról.

0

A Magyar Mozilla Projekt elkötelezte magát a Netscape magyarítása mellett

2002. szeptember 3. 16:34

A Mozillát magyarra fordító csapat ígérete szerint hamarosan lesz teljes magyar Netscape 7 nyelvi csomag és magyarított telepítőkészlet GNU/Linux és Windows operációs rendszerek alá is. A most megjelent új Netscape 7-es magyar verziójára azonban legalább 1-2 hetet várni kell.

0

A Nokia által telepített GPRS rendszer szoftverhibája okozza a Vodafone felhasználóinak szakadásait

2002. szeptember 3. 11:24

Egy nyilvánosságra került -- az Index fórumába bemásolt, ám azóta eltávolított -- belső levélváltás szerint szoftverprobléma és a rendszer terheltsége okozza/okozta a Vodafone GPRS rendszerét használó, használni szándékozó előfizetők egyes problémáit. A levelet változtatás nélkül tettük közre, természetesen a nevek és címek kitakarásával.

0

Egy külföldi játékmagazin megszerezte az Iron Storm akciójáték exkluzív demóját

2002. szeptember 2. 23:03

A Gamers Hell honlap szerkesztőinek sikerült egy exkluzív demó (144 MB) verziót szerezni a 4X Studio első világháborús akciójátékából, az Iron Stormból, melyet a következő mondattal hirdetnek: 1964... Az első világháború még nem ért véget . A kipróbálható verzió két komplett küldetést mutat be a végleges változatból.

0

Megszületett az ezredik Lap.hu oldal

2002. szeptember 2. 22:09

A Magyarország leglátogatottabb nyitólapjával rendelkező Startlap portál igazi sikersztorit indított útjára tavaly márciusban: a 18 hónapja szerveződő lapmozgalom keretében idén augusztusban megszületett az ezredik Lap.hu oldal. A tematikus linkgyűjteményeket összefogó, önszerveződő netes mozgalom sikerét a Startlap Labirintus 2 játék elindításával és a szerkesztők között kisorsolt ajándékokkal ünneplik.

0

Melyik chipkészletek támogatják a 333 MHz-es front side busszal működő Athlonokat?

2002. szeptember 2. 17:08

Korábban már beszámoltunk arról, hogy az AMD október elején jelenti be az első Athlon XP processzorokat, amelyek a korábbi 266 MHz helyett immár 333 MHz-es front side buszt használnak. A vállalat ígérete szerint a megnövelt FSB órajel alkalmazástól függően 5-7 százalékos teljesítménynövekedést jelent, de természetesen ezt csak azok tudják élvezni, akiknek az alaplapja elboldogul a magasabb buszfrekvenciával.

0

A Commodore-korszak a televíziós reklámok tükrében

2002. szeptember 2. 13:41

A HWHunPAGE rendhagyó összeállítással zárja a legendás Commodore történetét bemutató cikksorozatát. A lap szerkesztője csokorba gyűjtött jó néhány olyan korabeli televíziós hirdetést, melyek a VIC-20, a C64 és az Amiga népszerűsítését szolgálták.

0

Handspring: el a kezekkel a Treo GPRS frissítőcsomagról!

2002. szeptember 2. 10:30

A Handspring arra figyelmezteti a Treo kommunikátorok tulajdonosait, hogy ne töltsék le és telepítsék azt a szoftverfrissítést, amelyet a vállalat szingapúri és új-zélandi ügyfelei számára készített, ugyanis a GPRS kapcsolatot lehetővé tevő upgrade kizárólag a fent említett két országban használható.

0

Képek és videó A gyűrűk ura: A két torony című videojátékból

2002. szeptember 2. 09:08

Új képek és egy videó jelent meg a Stormfront Studios által készített Lord of the Rings: The Two Towers című videojátékból. A háromperces, DivX formátumú videót innen lehet letölteni. A program J.R.R. Tolkien klasszikus regényét feldolgozó filmet veszi alapul.