Szerző: roberto

2002. szeptember 23. 21:09

Az EMC nyílt szoftverek új hullámával jelentkezik -- tovább folytatódik az AutoIS innováció

[Hill and Knowlton Hungary] Az úttörő nyílt szoftverek készítéséről szóló AutoIS stratégiáját tovább folytatva az EMC megjelentette a ControlCenter intelligens felügyeletiszoftver-család legújabb generációját -- közöttük a világ legelső automatizált tárolóeszköz-kiosztási (provisioning) szoftverét, az Automated Resource Managert -- valamint az információ biztonságáról gondoskodó szoftver kulcsfontosságú továbbfejlesztéseit. A tárolóeszköz-felügyeleti szoftverek a világon eddig is legszélesebb és legsokoldalúbb választékát kiegészítő újdonságaival tovább növekedett az EMC előnye: e cégnél jobban senki nem segíti a vásárlókat az összetett hálózati tárolási környezetek hatékony felügyeletében és automatizálásában, illetve az üzleti igények megfelelő gyorsasággal történő kiszolgálásában.

[Hill and Knowlton Hungary] Az úttörő nyílt szoftverek készítéséről szóló AutoIS stratégiáját tovább folytatva az EMC megjelentette a ControlCenter intelligens felügyeletiszoftver-család legújabb generációját -- közöttük a világ legelső automatizált tárolóeszköz-kiosztási (provisioning) szoftverét, az Automated Resource Managert -- valamint az információ biztonságáról gondoskodó szoftver kulcsfontosságú továbbfejlesztéseit. A tárolóeszköz-felügyeleti szoftverek a világon eddig is legszélesebb és legsokoldalúbb választékát kiegészítő újdonságaival tovább növekedett az EMC előnye: e cégnél jobban senki nem segíti a vásárlókat az összetett hálózati tárolási környezetek hatékony felügyeletében és automatizálásában, illetve az üzleti igények megfelelő gyorsasággal történő kiszolgálásában.

Az AutoIS 2001. októberi bemutatkozása óta vásárlók ezrei helyezték üzembe az EMC különféle nyílt tárolóeszköz-felügyeleti szoftvereit és velük a különféle gyártóktól származó heterogén tárolórendszereiket, hálózati komponenseiket, vagy éppen szerver alapú tárolási erőforrásaikat. A mai bejelentés még tovább szélesíti a támogatás és a kölcsönös együttműködés körét az EMC, a HP, a HDS, az IBM, a SUN, a Network Appliance és mások rendszerei között: az EMC így az élen jár a többgyártós, hálózati tárolási környezetek leegyszerűsítésében, automatizálásában és nyitottá tételében.

Joe Tucci, az EMC elnök-vezérigazgatója így nyilatkozott: "Ma az EMC a többgyártós tárolóeszköz-hálózatok egyszerűsítésére és automatizálására szolgáló szoftverek új hullámát indította útjára. Energiánkat arra koncentráljuk, hogy vásárlóinknak a lehető leggyorsabban a legjobb minőségű, integrált termékeket kínáljunk -- azokat, amelyekre szükségük van a felügyelet költségek csökkentéséhez, a tárolási erőforrások jobb kézben tartásához és a változó üzleti igényekre adott válaszok idejének lerövidítéséhez."

Bill North, az IDC a tárolási szoftverek kutatásáért felelős igazgatója így látja: "A mai vásárlóknak szoftverekre van szükségük, hogy felülkerekedjenek a többgyártós hálózati környezetek tárolóeszköz-felügyeletének nehézségein. Épp ezért a gyártókat már nemcsak stratégiájuk alapján minősítik, hanem aszerint is, hogy ténylegesen képesek-e valódi szoftvermegoldásokat leszállítani. Az EMC helyzete, mint a tárolási szoftverek piacán a bevétel alapján vezető gyártó jól jelzi a cég sikerességét a vásárlók problémáit valóban megoldó szoftverek szállítása, illetve a jövőbeni tárolószoftver-megoldások fejlesztése terén."

Az EMC által bejelentett intelligens felügyeleti funkciók fontos új, termelékenységnövelő újdonságokkal bővíti az EMC ControlCenter integrált felügyeleti szoftvercsaládot, illetve új, bérüzemeltetett EMC alkalmazásfigyelési lehetőséget kínálnak.

Az EMC ControlCenter az iparág egyetlen teljes mértékben integrált hálózati tárolóeszköz-felügyeleti szoftvercsaládja. A ControlCenter integrált alkalmazásokból áll, amelyek egy megosztott infrastruktúrát használnak a többgyártós tárolási környezetek -- tárolóeszközök, tárolóeszköz-hálózatok és szerver alapú tárolási erőforrások -- egyszerű felügyeletéhez. A ControlCenter, amelynek összes alkalmazása egyetlen pontból vezérelhető, egységes nézetet biztosít a rendszergazdák számára, így csökkenti az összetett feladatok elvégzéséhez szükséges időt, csökkenti az emberi hibák kockázatát és lerövidíti a képzési időt.

Az EMC által bejelentett új és továbbfejlesztett ControlCenter alkalmazások az alábbiak:

EMC Automated Resource Manager -- A világ első teljes körű, automatizált tárolóeszköz-kiosztási (provisioning) szoftvere, az Automated Resource Manager a teljes mértékben integrált EMC ControlCenter alkalmazások legújabb tagja. Az Automated Resource Managerrel automatizálható a tárolási erőforrások felvételének és újraallokálásának eddig kézi folyamata -- legyen szó akár tárolóeszköz-tömbről, -hálózatról (SAN) vagy a gazdagép lemezeiről. A szoftverrel kiküszöbölhető a költséges, számos hibázási lehetőséget magában hordozó manuális folyamat: gyorsan és egyszerűen definiálhatók és érvényesíthetők az egyes alkalmazások igényeinek megfelelő tárolási szolgáltatásszintek, illetve alakíthatók ki heterogén tárolóeszköz-készletek például földrajzi elhelyezkedés, a használt alkalmazások vagy a funkcionális szervezetek alapján.

Az Automated Resource Manager kezel EMC és nem EMC gyártmányú tárolóeszközöket is -- jelenleg az EMC Symmetrixet, az EMC CLARiiON-t és a HP StorageWorksöt. A további külső gyártmányú tárolóeszközök kezelése jelenleg fejlesztés alatt áll.

EMC SAN Manager -- az iparág első teljesen integrált SAN felügyeleti szoftvere. A SAN Manager (korábban ESN Manager) most már támogatja a HP StorageWorks lemeztömbök aktív felügyeletét is -- korábban csak az EMC Symmetrix és EMC CLARiiON eszközök aktív felügyelete volt biztosított. A SAN Manager továbbá központilag felügyeli a különféle hálózati eszközöket (például a Brocade, McDATA, Qlogic vagy EMC Connectrix termékeket) és lehetővé teszi a HDS, HP és SUN tárolótömbjeinek zónázását, felderítését, illetve róluk kimutatások készítését.

A SAN Manager a ControlCenter megosztott infrastruktúráját használja a más tárolóeszköz-felügyeleti alkalmazásokkal, illetve a felügyeleti keretrendszerekkel -- például HP OpenView, Tivoli Netview, Computer Associates Unicenter vagy Micromuse NetCoola -- való problémamentes integrálódásra.

EMC StorageScope -- Az EMC StorageScope, a világ egyetlen tárolóeszköz-jelentéskészítési szoftvere, amely teljes körű használati korrelációt vizsgál a tárolóeszközök, kapcsolók és szerver alapú tárolási erőforrások között, mostanra gyakorlatilag bármilyen tárolóeszközt képes kezelni. A frissiben bejelentett újdonságok közé tartozik a HDS, HP, SUN és IBM rendszerek, továbbá a "JBOD" nem intelligens tárolóeszközök, belső szerver-tárolóeszközök és a tárolóeszköz-hálózati eszközök támogatása. E rendkívüli nyíltság előtt a StorageScope az EMC Symmetrix, EMC CLARiiON, EMC Celerra, Compaq és Network Appliance rendszereket támogatta.

A StorageScope most már hozzáférési felületet is biztosít a megosztott ControlCenter adattárban található adatokhoz, vagyis a felhasználók készíthetnek egyedi erőforrás-kihasználtsági jelentéseket is, illetve exportálhatják a StorageScope-adatokat más alkalmazásokba.

EMC Common Array Manager -- ezzel a termékkel automatikusan felderíthetők a többgyártós tárolótömbök és figyelhetők azok, lemezeik és egyéb alrendszereik állapota. A korábban a HP, HDS, SUN, IBM és StorageTek tárolóeszközeit támogató Common Array Manager eszközfelügyeleti szoftver most már kezeli a Network Appliance lemeztömbjeit is.

Ezen alkalmazásokon túlmenően az EMC bejelentette az alábbi termékeket is:

EMCLink -- egy új, bérüzemeltetett (hosztolt) EMC szolgáltatás, amely alkalmazások és tárolóeszközök figyelését kínálja a problémák egyszerűbb azonosítása és elemzése érdekében. Az EMCLink szakértő hangolási tanácsokat ad Oracle és SQL Server adatbázisok, Windows, SUN Solaris, HP-UX, IBM AIX és Linux operációs rendszerek, illetve SAP R/3 és Microsoft Exchange alkalmazások használatához. Az EMCLink időben figyelmeztet a várható teljesítmény- és kapacitásproblémákra, vagyis az informatikai vezetők szorosabb kézben tarthatják az üzemeltetést, informáltabb döntéseket hozhatnak az erőforrásokkal kapcsolatban, és csökkenthetik a nem kívánt leállások számát.

EMC Replication Manager -- Az iparág egyetlen replikációfelügyeleti szoftvere, a Replication Manager az adatreplikációval kapcsolatos gyakorlatilag minden folyamatot automatizál. A frissiben bejelentett új támogatások közé tartozik az EMC CLARiiON és HP StorageWorks tömbök, valamint az SQL Server 2000, Exchange 2000 és UDB alkalmazások kezelése. A program korábban a Symmetrix rendszereket és az Oracle alkalmazásokat támogatta.

EMC Data Manager (EDM) -- Az EMC nagyteljesítményű biztonsági mentési és helyreállítási megoldásával központilag felügyelhető több EDM-rendszer is és nagymértékben leegyszerűsödnek a mentéssel kapcsolatos adminisztrációs feladatok. Az EDM továbbá az iparág első automatizált, a mentéssel kapcsolatos problémák megállapítására és megoldására szolgáló eseménykezelő alrendszere működik.

Az EMC tárolási szoftverek terén szerzett és megőrzött első helyének hátterében az AutoIS, az EMC a hálózati tárolási környezetek egyszerűvé, automatizálttá és nyílttá tételéről szóló stratégiája húzódik meg. Az Auto IS három fő célkitűzéssel kívánja csökkenteni a többgyártós tárolórendszerek bonyolultságát: az Intelligens felügyelet (Intelligent Supervision) figyeli és szabályozza a hálózati tárolási infrastruktúrákat, és a magas szintű tárolási szolgáltatásokat, valamint kimutatásokat készít róluk; az Infrastruktúra-szolgáltatások (Infrastructure Services) a hálózati adatok absztrakciójával, megjelenítésével és mobilitásával foglalkoznak; az Információbiztonság (Information Safety) pedig az adatok védelmére és helyreállítására, az üzlet műveleti integritásának biztosítására koncentrál.

A legfontosabb új EMC ControlCenter alkalmazások, így az Automated Resource Manager és a SAN Manager, valamint a StorageScope és a Common Array Manager 60 napon belül kapható. A Replication Manager újdonságai decemberre jelennek meg. Az EMCLink és az EDM továbbfejlesztései már elérhetők.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról