:

Szerző: Vörös Péter

2002. szeptember 25. 20:29

Piacon az AOpen KT400 chipkészletes alaplapja

A tajvani AOpen számos versenytársától jelentősen lemaradva csupán szeptember második hetében jelentette be a VIA KT400 lapkakészletre épülő, AMD Athlon és Duron processzorokhoz szánt alaplapját, az AK77-8X-et. Azonban alig két héttel a hivatalos bejelentés után a cég ma arról adott hírt, hogy viszonteladói részére már szállítja is a terméket.

[HWSW] A tajvani AOpen számos versenytársától jelentősen lemaradva csupán szeptember második hetében jelentette be a VIA KT400 lapkakészletre épülő, AMD Athlon és Duron processzorokhoz szánt alaplapját, az AK77-8X-et. Azonban alig két héttel a hivatalos bejelentés után a cég ma arról adott hírt, hogy viszonteladói részére már szállítja is a terméket.

Az AK77-8X-en 1 AGP 8X, 6 PCI és 1 CNR csatlakozó található 3 DIMM-foglalat társaságában. Ez utóbbiakba maximum 3 Gbyte-nyi DDR400/333/266 típusú memóriamodul helyezhető. Az alaplapon a KT400 north bridge mellett természetesen már a VT8235 south bridge található, amely támogatja az Ultra ATA-133 meghajtókat és az USB 2.0-eszközöket, valamint integrált hatcsatornás audiovezérlővel rendelkezik.

A cég állítása szerint a lap automatikusan detektálja, ha DDR400 tervezetnek megfelelő modulokat helyezünk bele, és a BIOS-ban csak ekkor válik elérhetővé ez a sebességopció. A vállalat saját tesztjei szerint egy- vagy kétbankos DDR400 modulokból kettő használható a lapban, amennyiben azonos modulokat használunk, és keverhető egy egy- és kétbankos modul is. Meglepő módon a leírásban arra bíztat a gyártó, hogy amennyiben e konfigurációk mellett instabilnak mutatkozik a rendszer, emeljük meg a memória feszültségét 2,65 Voltra.

A termék három kiszerelésben vásárolható meg: az AK77-8X mellett választható az AK77-8XN, amely integrált hálózati vezérlővel rendelkezik, valamint az AK77-8X Max, amely emellett képes Serial ATA és IEEE 1394 eszközök kezelésére is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 10:00

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.