Szerző: Barna József

2002. szeptember 11. 17:17

IDF: az Intel bemutatta a Banias mobil platformot

[Mmd, HWSW] További részleteket árult el az Intel a jövő évben megjelenő Banias processzor-mikroarchitektúrára épülő mobil PC platformjával kapcsolatban. A platform célja, hogy meghosszabítsa az akkumulátoros használati időt, növelje a teljesítményt, új, karcsú és könnyű kivitelű gépek készítését tegye lehetővé, továbbá egyszerű, problémamentes vezeték nélküli kapcsolódást biztosítson.

[Mmd, HWSW] További részleteket árult el az Intel a jövő évben megjelenő Banias processzor-mikroarchitektúrára épülő mobil PC platformjával kapcsolatban. A platform célja, hogy meghosszabítsa az akkumulátoros használati időt, növelje a teljesítményt, új, karcsú és könnyű kivitelű gépek készítését tegye lehetővé, továbbá egyszerű, problémamentes vezeték nélküli kapcsolódást biztosítson.

A Banias processzort számos különleges funkcióval látták el, ezek közül az első említésre méltó az igen finom órajel-kapuzási lehetőség, amelynek révén a chip nem használt részeit igen gyorsan, akár 1 órajelciklus alatt ki lehet kapcsolni. Annak ellenére, hogy a Banias 77 millió tranzisztorból áll, valós idejű MPEG4-tömörítésnél mindössze 7 Wattot fogyaszt, tipikus teljesítményfelvétele pedig kevesebb, mint 1 Watt.

Az Intel vezető tervezője szerint a Banias a legfejlettebb elágazásbecslő eljárást alkalmazza, amely minden más ma elérhető processzornál legalább 20 százalékkal kevesebb téves becslést eredményez. Az ún. Bi-Modal/Global (BMG) elágazásbecslést a Banias esetében kiegészítették egy ciklusfelismerő és egy indirekt elágazáskezelő egységgel. Fontos újítás még a hardveres stack- (verem) menedzser, amely gyakorlatilag egy külön áramkör a veremmutató kiszámítására és tárolására. Szót érdemel továbbá az ún. MicroOp Fusion technológia, amely gyakorlatilag "összeragaszt" bizonyos mikroutasításokat, így hatékonyabb ütemezést eredményez.

A Banias szoftverkompatibilis a jelenlegi IA-32 processzorokkal, támogatja az MMX, SSE és SSE2 utasításkészletet, így nem szükséges a programokat külön optimalizálni. Ami az energiatakarékos funkciókat illeti, a Banias egy új generációs SpeedStep technológiát tartalmaz, amely a korábbiaknál több fokozatban engedi állítani a processzor órajelét és feszültségét, így az többféle helyzethez is alkalmazkodhat.

A Banias platform a számítástechnika és a kommunikáció konvergenciáját kétsávos vezeték nélküli kapcsolattal váltja valóra. A kétsávos, 802.11a és 802.11b vezeték nélküli összeköttetés 54, illetve 11 megabit/másodperc sebességű kapcsolatot jelent. Ez a megoldás visszamenőleg kompatibilis a meglévő WLAN infrastruktúrával, és lehetővé teszi hálózatok széles körének elérését -- vállalati és otthoni hálózatokat, vezeték nélküli kapcsolódási területeket a reptereken, hotelekben, éttermekben és más nyilvános helyeken. Képes automatikusan az adott helyen elérhető leggyorsabb kapcsolat használatára.

Az Intel Banias platformhoz készített vezeték nélküli LAN komponense tartalmazni fog egy olyan megoldást, amellyel lényegesen javítható a mobil PC-kben egyszerre működő Bluetooth és 802.11b vezeték nélküli technológiák teljesítménye. Minimálisra csökkenti a kétféle vezeték nélküli technológia közötti potenciális ütközéseket és optimális adatátvitelt, működési tartományt és válaszkészséget biztosít mind a 802.11b, mind a Bluetooth vezeték nélküli hálózatokon.

Egyben az Intel bejelentette az iparág első, kifejezetten a mobil PC-k "nagy teljesítmény, alacsony fogyasztás" igényeihez tervezett Gigabit Ethernet vezérlőjét. Az Intel 82540EP Gigabit Ethernet vezérlője automatikus fogyasztáscsökkentő funkciói a jelenleg kapható Gigabit Ethernet vezérlőkhöz képest akár 75 százalékkal alacsonyabb áramfogyasztást eredményeznek; ugyanakkor az eszköz problémamentesen vált vezetékes és vezeték nélküli kapcsolatok között. Az Intel 82540EP Gigabit Ethernet vezérlő tűkiosztása kompatibilis az Intel legfrissebb 10/100 "LAN-on-motherboard"-jával (LOM), vagyis a mobil PC-ket gyártók tízszeres átviteli sebességet kínálhatnak anélkül, hogy újra kéne tervezni alaplapjaikat.

A Banias architektúrát is részletesen bemutató helyszíni beszámolónk az IDF második napjáról ezen a linken olvasható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról