Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. szeptember 23. 18:36

A mai naptól friss híreket is kínál a Google

[CNET] A világ legnépszerűbb internetes keresőszolgáltatását kínáló Google kísérleti jelleggel új szolgáltatást vezet be. A mai naptól az olvasók kipróbálhatják a Google News felületet, mely a legfrissebb híreket gyűjti csokorba.

[CNET] A világ legnépszerűbb internetes keresőszolgáltatását kínáló Google kísérleti jelleggel új szolgáltatást vezet be. A mai naptól az olvasók kipróbálhatják a Google News felületet, mely a legfrissebb híreket gyűjti csokorba.

A Google News szolgáltatást a cég már április óta tesztelte, és noha a motor egyelőre még béta állapotban van, a mai naptól a kereső oldaláról kiindulva elérhető. A Google News robotjai minden órában 4000 on-line hírforrást pásztáznak végig, és az így gyűjtött anyagból állítják össze az óránként frissülő hírfolyamot. A motor a híreket témakörökbe sorolja, majd három szempont (frissesség, a forrás hitelessége, valamint a hír elterjedtsége) alapján rangsorolja azokat. A híreket újságszerű körítésben tálalja az oldal, de természetesen azok nem a Google, hanem a megfelelő hírforrás weboldalán olvashatók.

Amint azt Marissa Mayer, a Google termékmenedzsere elmondta, ez a módszer változást hoz a hagyományos internetes olvasói szokásokban, hiszen ebben az esetben az olvasó nem egy ismert hírforrást keres fel először, hanem a hír alapján jut el egy hírforráshoz. Tegyük hozzá, hogy hasonló önálló szolgáltatások (mint amilyen például a magyar Hírkereső) már jó ideje elérhetőek az interneten, azonban valóban nem gyakori, hogy ezt egy általános célú kereső oldalán láthatjuk viszont.

Azonban a népszerű keresők közül sem a Google vezette be elsőként a hírfolyam-szolgáltatást, hiszen például az AlltheWeb már jó ideje nyújt hasonló szolgáltatást. Ez utóbbi robotjai percenként közel 800 hírcímet gyűjtenek csokorba 3000 on-line kiadványból. Egyelőre a Google nem közölt részleteket azzal kapcsolatban, hogy mikor várható, ha várható egyáltalán, a végleges hírszolgáltatás beindulása.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról