Szerző: Bodnár Ádám

2002. szeptember 12. 09:00

Intel Developer Forum: harmadik nap

Az Intel Developer Forum harmadik napja az "infrastruktúra napja" volt, az előadások középpontjában a szerverek és a kommunikációs megoldások álltak.

Az Intel Developer Forum harmadik napja az "infrastruktúra napja", középpontban a szerverekkel és a kommunikációs megoldásokkal. A reggeli ünnepélyes megnyitón először Mike Fister jelent meg, aki megemlékezett az egy évvel ezelőtti sajnálatos eseményekről, majd a közönség néhány másodperces csönddel adózott a szemptember 11-i áldozatok és családjuk emlékének. Szerencsére az ezután következő másfél óra nem volt ilyen szomorú, a színpadon Sean Maloney (Intel Communications Group) és Mike Fister (Enterprise Systems Group) váltották egymást.

Közös beszédükben a modularitás jelentőségét hangsúlyozták, rámutattak arra, hogy a számítógépgyártóknak és kommunikációs cégeknek egyaránt azon kell fáradozniuk, hogy a vállalati ügyfelek minél költséghatékonyabb és skálázhatóbb rendszerekhez juthassanak hozzá. Maloney kiemelte az adattárolás jelentőségét és felhívta a figyelmet a kommunikációs technológiák fontosságára. Beszédében rámutatott, hogy a rézvezetékes adatkommunikáció a 10 Gigabites Ethernettel gyakorlatilag elérte a fizikai korlátait, ezért mindképp az optikai irányba való továbblépést sürgette. Természetesen az Intel is ezen az úton jár, Maloney bemutatta az Intel optikai kommunikációs eszközeinek drámai méretcsökkenését, és hivatalosan is bejelentette a 84540EP hálózati vezérlőt, amely a világ első, kifejezetten alacsony energiafogyasztású, mobil felhasználásra tervezett Gigabit Ethernet kontrollere.

A nagysebességű optikai adatátvitel egyik kulcsfontosságú építőeleme a lézer, az ún. "hangolható lézer" eszközök segítségével drámai költségcsökkenést, illetve a jelminőség erőteljes javulását lehet elérni. Természetesen az Intelnek már van hangolható lézere, amelyet Maloney be is mutatott.

Az Intel hálózati részlegének vezetője ezután a 802.11 szabvány fontosságára és jelentőségére mutatott rá. A vezeték nélküli hozzáférési pontok (Access Point) gyors terjedése révén nem elképzelhetetlen, hogy a harmadik generációs mobiltelefónia helyett a felhasználók inkább a jelenleg is elterjedt 802.11 szabványra épülő berendezéseket részesítik előnyben, ráadásul ezt a szabványt mind a számítógépgyártók, mind a kommunikációs cégek, mind pedig a szórakoztatóelektronikai eszközök gyártói támogatják. Maloney szerint a 802.11 technológia olyan lehet, mint az internetböngésző, amely egy csapásra emberek tömegei számára tette lehetővé a számítógép használatát anélkül, hogy komoly felhasználói ismeretekkel kellett volna rendelkezniük.

Beszédében Maloney rámutatott, hogy a gyártóknak egyaránt támogatniuk kell a 802.11a és b technológiákat, és felhívta a figyelmet az Intel Calexico eszközére, amely egy kétcsatornás, mindkét szabványt támogató 802.11 megoldás. Az Intel vezetője kiemelte, hogy számos gyártástechnológiai áttörésnek köszönhetően a Calexico alapjául szolgáló alaktrészek a nem is olyan távoli jövőben akár egy chipbe is beépíthetőek lesznek, amely drámai méret- és költségcsökkenést eredményez majd.

[oldal:Szerverek]

Ezután az Intel nagyvállalati rendszerekért felelős részlegének vezetője, Mike Fister lépett a színpadra. Beszédének elején sietett leszögezni, hogy az Infiniband technológia nem halt meg, valójában él és virul. Rámutatott, hogy bár az Intel befejezte az Infinibandet támogató chipjeinek gyártását, más cégek továbbra is építenek és használnak ilyen alkatrészeket, így ez a nagy sebességű és alacsony késleltésű interconnect technológia várhatóan a jövőben is fennmarad, és széles körben használják majd.

Fister szerint a vállalati IT infrastruktúra kialakításánál nagy kérdés, hogy vertikálisan vagy horizontálisan bővíthető rendszert telepítsenek a vállalatok. A vertikális bővíthetőség a gyakorlatban olyan nagy, 4-nél több processzoros, megosztott memóriaarchitektúrát használó rendszereket jelent, amelyeket több partícióra lehet osztani, és ezeken különböző operációs rendszereket és alkalmazásokat lehet futtatni. Ezzel szemben áll a horizontális bővíthetőség, amely a gyakorlatban fürtözést jelent. Fister rámutatott, hogy más és más típusú feladatok esetében más és más megoldás lehet az üdvözítő, adatbáziskezelés (pl. SAS, SQL) esetében Itanium vagy Xeon processzoros SMP rendszer ajánlott, kommunikációs feladatokra (pl. webszerver) fürtöket érdemes alkalmazni, alkalmazáskiszolgálóknál (pl. MS Exchange, Oracle 9iRAC) pedig 4-8 Xeon MP vagy Itanium processzoros rendszereket javasolt fürtözni.

Fister szólt még az Itanium jövőjéről, kiemelte, hogy a jövőre megjelenő Madison magos processzorokból már működő mintadarabok vannak, emlékeztetett rá, hogy hétfőn Paul Otellini nyitóbeszéde alatt ezt a megjelentek élőben is láthatták. A nagyvállalati rendszerekért felelős csoport vezetője méltatta az Itanium 2 teljesítményét, amelyet többek között a hétfőn bejelentett NEC rendszer TPC-C eredményével, Linpack eredményével, valamint egy 64 processzoros SGI rendszer Stream benchmark eredményével nyomatékosított.

A mai napon három új Xeon processzor került bejelentésre, az első kettő 1-2 processzoros szerverekbe és munkaállomásokba szánt kivitel, amelyek 2,6, illetve 2,8 GHz-en működnek és 512 kbyte másodszintű cache-t tartalmaznak. Az Intel ezen felül bejelentette az elsősorban tárolóeszközökbe szánt, alacsony fogyasztású Xeon processzorát is, amely 1,6 GHz-en működik, mindössze 1,3 Volton üzemel és tipikus teljesítménydisszipációja csupán 30 Watt.

Az IDF résztvevői ezután egy blade szerver bemutatót láthattak, amelyet az IBM munkatársai tartottak, és amelynek lényege a blade szerverek gyors cserélhetősége, menedzselhetősége és skálázhatósága volt. Az IBM által bemutatott szerverek két Intel Xeon processzort tartalmaztak.

Fister rámutatott, hogy az IT infrastruktúra nem csak processzorokból áll és felhívta a figyelmet arra, hogy az Intel a processzorokon kívül chipkészleteket, alaplapokat, komplett rendszereket, fejlesztőeszközöket és menedzsment szoftvereket is szállít partnereinek.

Ezután ismét Sean Maloney következett, aki a tárolóeszközökben végbemenő forradalomról beszélt. Maloney elmondása szerint nagy kihívást jelent az IT vezetők számára, hogy egyre nagyobb adattömeget kell kezelniük úgy, hogy a rendelkezésre álló költségkeret gyakorlatilag egyre csökken. Felhívta a figyelmet a soros interfészek terjedésére, mint ismeretes, a Serial ATA már itt kopogtat az ajtón, a nagyvállalati igényekhez szabott Serial ATA II specifikációinak előkészítése is előrehaladott állapotban van, és 2004-ben várható a Serial SCSI megjelenése. Maloney bemutatott három új Intel terméket, amelyek között egy 2 Gbites fibre channel RAID-vezérlő, egy 4 csatornás Serial ATA RAID-vezérlő, valamint egy Ultra320 SCSI RAID-vezérlő található.

Szólj hozzá a fórumban!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról