Szerző: Vörös Péter

2002. szeptember 10. 14:27

A minisztériumhoz került az internetszabályozás terve

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) magához vonta az internetes tartalomszabályozás kidolgozását. Korábban az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) dolgozott ki egy koncepciót a szabályozásról, ám ennek továbbdolgozását nem sokkal a kormányváltást követően a minisztérium magához vonta.

[HWSW] Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) magához vonta az internetes tartalomszabályozás kidolgozását. Korábban az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) dolgozott ki egy koncepciót a szabályozásról, ám ennek továbbdolgozását nem sokkal a kormányváltást követően a minisztérium magához vonta.

Az ORTT elnöke, Körmendy-Ékes Judit még 2000-ben szólt először az internetes tartalomszabályozás szükségességéről -- akkoriban nem kis vihart kavarva nem csak magával a gondolattal, de a megfogalmazással is. Az ORTT tervére reagálva hívta életre 2001-ben néhány tartalomszolgáltató a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületét (MTE), mely az állami helyett az önszabályozást tekintette az internetes tartalmak rendezésével kapcsolatos gyakorlat elfogadható módjának.

Az IHM megalakulásáról szóüló országgyűlési határozat is egyértelműen állást foglal, hogy az informatikai társadalmat érintő kérdések a minisztérium hatáskörébe tartoznak -- ennek ellenére a minisztérium egyik képviselője korábban a HWSW-nek úgy nyilatkozott, hogy nincs olyan jogszabály, mely más szervezeteknek (például az ORTT, vagy az MTE) megtiltaná, hogy az internetszabályozás kérdésében megoldási javaslatokat tárjanak a nyilvánosság elé.

Ugyanakkor lapunk úgy értesült, hogy a minisztérium egy korábbi levelében arról az egyértelmű álláspontjáról tájékoztatta az ORTT-t, hogy az internetszabályozás kérdését a saját hatáskörébe vonja.

Nyitott maradt azonban az a kérdés, hogy a minisztérium mennyire támogatja az MTE által is szorgalmazot önszabályozást (mely egyébként harmonizálna az Európai Unió idevágó irányelveivel), illetve ha mégis törvényi úton kívánja szabályozni az internetes tartalmakat, akkor azt egyetlen önálló "internetes" törvényben, vagy a már meglévő (hírközlési, elektronikus kereskedelmi, sajtó-, média-, polgári, illetve büntető) törvények módosításával képzeli-e el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról