:

Szerző: Ady Krisztián

2002. szeptember 4. 11:34

Napster: nincs tovább

Konrad Hilbers
Konrad Hilbers
[WSJ] A csődbíróság nem hagyta jóvá a német médiaóriás Bertelsmann-nak a hajdan szebb napokat megélt internetes zeneszolgáltató Napster felvásárlására tett 9 millió dolláros vételi ajánlatát. A cég a döntés után elbocsátotta még meglévő alkalmazottait, és honlapjára egy három szóból álló üzenetet helyezett el: "Napster was here" ("A Napster volt itt").

Peter J. Walsh csődbíró ítéletét azzal indokolta, hogy a Napster nem tudta bizonyítani az eladási szándék jóhiszeműségét, valamint azt, hogy az valóban a cég érdekeit szolgálná. A bíró döntése alátámasztására idézett Konrad Hilbers elnök-vezérigazgató, korábbi Bertelsmann-vezető leveléből is. Ebben Hilbers a következőket írta: "A döntéseimet úgy hoztam meg, hogy azok a Bertelsmann számára előnyösek legyenek." A Bertelsmann-ügylet ellenzői korábban is azt vetették Hilbers szemére, hogy láthatóan jobban aggódik korábbi munkáltatója, mint a Napster sorsa iránt.

A vállalat idén júniusban kért csődvédelmet azt remélve, hogy megtarthatja alkalmazottait, technológiáját és márkanevét, miközben -- a Bertelsmann támogatásával -- fizetős szolgáltatásként újraéleszti a Napster online zenecserélő szolgáltatást. Minthogy újabb érdeklődő nem tűnt fel a színen, a Napster várhatóan likvidálja majd vagyontárgyait.

A Bertelsmann egy lakonikus sajtóközleményben tudatta, hogy tudomásul veszi a döntést, és eláll vásárlási szándékától. Elemzők szerint azonban a német médiavállalat még az ügylet jóváhagyása esetén sem indította volna újra a zenecserélő szolgáltatást. Ennek elsődleges oka az, hogy júliusban eltávolították posztjáról Thomas Middelhoff elnök-vezérigazgatót, éppen az internetes üzletágakkal kapcsolatos, közte és az igazgatótanács tagjai között fellángolt nézeteltérések miatt. Middelhoff hitt az e-kereskedelmi üzletág és a Napster jövőjében. Ezzel szemben a Bertelsmann új vezetősége azt fontolgatja, hogy racionalizálja a vállalat működését az e-kereskedelmi piacon, illetőleg az sem kizárt, hogy teljesen kiszáll az üzletágból. A cég éppen tegnap döntött a bol.com online könyv- és zenei áruház értékesítéséről.

Az egykoron szinte kultikus jelentőségű Napstert a bíróság tavaly tavasszal utasította a zeneszámok szűrésére, azonban miután ez nem volt megfelelően kivitelezhető, az egész szolgáltatást le kellett állítani. A cég később közölte, hogy legális, fizetős internetes zeneszolgáltatássá alakul, azonban finanszírozási problémák miatt ez nem valósult meg. A csődbe jutott cég végül a Bertelsmann ajánlatától várta a megújulás pénzügyi forrásainak biztosítását.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 03:33

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.