Szerző: Barna József

2002. szeptember 14. 22:18

A hiszékenység vámszedői -- ingyen ADSL átverés

Több hazai fórumon is feltűnt egy ingyenes ADSL-t ígérő felhasználó, aki saját weblapjára kalauzolta az érdeklődőket. Az egyszerű szerkesztettségű weboldal ajánlata szerint 384 kbps sávszélességű ADSL hozzáférés részletei tudhatók meg egy jelszóval védett oldalon. A jelszóhoz egy SMS-t kell küldeni az ott megadott emeltdíjas (06-90-es) telefonszámra.

[HWSW] Több hazai fórumon is feltűnt egy ingyenes ADSL-t ígérő felhasználó, aki saját weblapjára kalauzolta az érdeklődőket. Az egyszerű szerkesztettségű weboldal ajánlata szerint 384 kbps sávszélességű ADSL hozzáférés részletei tudhatók meg egy jelszóval védett oldalon. A jelszóhoz egy SMS-t kell küldeni az ott megadott emeltdíjas (06-90-es) telefonszámra.

Az az első pillantásra nyilvánvaló, hogy legális ADSL szolgáltatásról nem lehet szó, a minden adatot, elérhetőséget nélkülöző, primitív oldal nem sok jót sejtetett. Arról, hogy az SMS díja mennyi, úgyszintén nem ad tájékoztatást a lap névtelen tulajdonosa (mint megtudtuk, Westel előfizetéssel SMS-t küldve 320 forintot kóstál a felhasználónév és jelszó páros).

Az oldal a Freeweb SMSweb szolgáltatását használja, minden fogadott SMS -- a fenti, Westel előfizetéses példánál maradva -- 24 forinttal gazdagítja a weboldal fenntartóját, ám 320 forintot vesz ki az SMS-t küldő zsebéből -- anélkül, hogy erre bármi figyelmeztetné.

Az egy órányi időtartamra érvényes login és jelszó beütése után azonban a hiszékeny felhasználót csak egy rövid üzenet fogadja: "A leiras egy-ket helyen hibas, ugyhogy levettem az oldalt, amig ki nem javitom a hibakat! Az oldal kb 2 ora mulva lesz ujra elerheto! bocs!". Nem valószínű, hogy érdemes két óránként próbálkozni, hiszen az ingyenes szájton hirdetett ADSL elérés ígéretének valóságtartama eleve megkérdőjelezhető, a 320 forint visszaadásáról pedig szó sincs.

Noha nem az internet az elsődleges terepe az emberi hiszékenységet kihasználóknak, az a fajta anonimitás, ami a neten elérhető mégis elcsábítja a könnyű pénzt remélőket. Az ingyenes ADSL mézesmadzagjával játszó ismeretlen azonban most nem járt jól: a Freeweb értesítésünket követően az ADSL-t reklámozó oldalt törölte, az SMS-ekből az oldal készítőjének járó összeget pedig zárolta.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról