Szerző: Vörös Péter

2002. szeptember 9. 17:40

IDF: Intel-kezdeményezés a digitális otthon megteremtéséért

[Mmd] Az Intel új kezdeményezésének célja a digitális média otthoni elterjedésének elősegítése. Az Extended Wireless PC nevű kezdeményezés -- mely az első lépés a digitális otthon jövőképének kialakítására -- alapvető építőelemeket és fejlesztőeszközöket kínál, amellyel a PC-n tárolt digitális anyagok egyszerűen és problémamentesen továbbíthatók az otthoni TV-kre és más szórakoztatóelektronikai eszközökre.

[Mmd] Az Intel új kezdeményezésének célja a digitális média otthoni elterjedésének elősegítése. Az Extended Wireless PC nevű kezdeményezés -- mely az első lépés a "digitális otthon" jövőképének kialakítására -- alapvető építőelemeket és fejlesztőeszközöket kínál, amellyel a PC-n tárolt digitális anyagok egyszerűen és problémamentesen továbbíthatók az otthoni TV-kre és más szórakoztatóelektronikai eszközökre.

"A fogyasztók nagyra értékelik a digitális média képességeit és rugalmasságát, legyen szó akár digitális fotókról, MP3 zenefájlokról, vagy éppen a családi események rögzítéséről digitális videón. A PC a digitális tartalom tárolásának és szerkesztésének univerzális és elengedhetetlen eszközévé vált" -- jelentette ki Louis Burns, az Intel Desktop Platforms csoportjának alelnöke és egyik igazgatója. "Az Extended Wireless PC kezdeményezés célja, hogy a fogyasztókat még egy lépéssel közelebb vigye a digitális otthon felé; lehetővé tegye, hogy kényelmesen élvezhessék kedvenc digitális anyagaikat otthon, a lakásban."

Az anyagok szétosztásában kulcsszerepet játszó eszköz egy új PC periféria, a "digitális médiaadapter", amely összeköti a PC-ket, a TV-ket és lejátszókat. Az eszköz 802.11 vezeték nélküli hálózaton, illetve az UPnP technológia segítségével tud fogadni digitális anyagokat a PC-ről, a TV-re és erősítőkre pedig szabványos audio/videokábelek segítségével csatlakozik -- hasonlóan egy DVD-lejátszóhoz. A fogyasztók a digitális médiaadaptert az új PC-vel együtt vásárolhatják meg, és egy közönséges távvezérlővel navigálhatnak a menük között TV-képernyőjükön, szabadon válogatva a PC digitális anyagai közül. A digitális médiaterjesztés e "szorosan integrált" megközelítése egyszerű telepítést, gazdag funkcióválasztékot és vonzó fogyasztói árakat eredményez.

A digitális médiaadapterek és a vezeték nélküli PC-s platformok fejlesztésének felgyorsítása és az eszközök jövő évi megjelenésének biztosítása érdekében az Intel bejelentette, hogy már most rendelkezésre állnak az alábbi technológiai építőelemek és fejlesztőeszközök a fejlesztők számára:

  • Az Intel XScale mikroarchitektúrájú PXA210 alkalmazásprocesszorra épülő médiaadapter-referenciaterv. A mintaterv támogatja a JPEG, MP3 és WMA formátumú digitális tartalom megjelenítését/lejátszását, 802.11b vezeték nélküli hálózati kapcsolódásra képes, valamint NTSC/PAL/S-video TV- és AC-97 sztereó hangkapcsolatot biztosít.
  • Az ipari szabvány UPnP technológiákra épülő kísérleti médiadisztribúciós szoftvercsomag műszaki specifikációi. Az UPnP-kompatibilis szoftvercsomag egyszerű hozzáférést tesz lehetővé a PC-s digitális tartalomhoz a digitális médiaadapteren keresztül.
  • Az Intel többféle operációs rendszert és tartalomfejlesztő környezetet támogató UPnP-fejlesztőkészletei nagymértékben lerövidítik a fejlesztési időt az eszköz- és alkalmazásgyártók számára.

A fenti építőelemek és fejlesztőeszközök letölthetők az Intel fejlesztői webhelyéről. A 2002 őszi Intel Fejlesztői Fórumon az Intel és az iparág egyéb vezető gyártói további referenciaterveket, szoftverkészleteket és termékkoncepciókat mutatnak be.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról