Szerző: Vörös Péter

2002. szeptember 17. 16:54

Szeptember végéről az év végére csúszik a Sony Ericsson P800 multimédiás mobiltelefon piaci premierje

A Sony Ericsson zászlóshajójának számító mobiltelefon, a beépített digitális kamerával és médialejátszóval rendelkező, MMS küldésre is képes P800 csak karácsonyra kerül az üzletekbe, holott a vállalat eredetileg szeptember végi piaci premiert ígért. A késés okáról a cég nem adott ki információt.

A Sony Ericsson zászlóshajójának számító mobiltelefon, a beépített digitális kamerával és médialejátszóval rendelkező, MMS küldésre is képes P800 csak karácsonyra kerül az üzletekbe, holott a vállalat eredetileg szeptember végi piaci premiert ígért. A késés okáról a cég nem adott ki információt.

Par Alksten, a Sony Ericsson termékmenedzsere szerint a késés oka nem hardver vagy szoftverprobléma. "Az elkövetkező hetekben kezdjük meg a készülékek szállítását a mobilszolgáltatók felé. A P800 még az idén kapható lesz a boltokban, de nagy mennyiségben csak 2003-tól tudjuk szállítani" -- mondta Alksten.

A P800-zal lejátszhatók a helyileg tárolt valamint a lejátszás közben letöltött (streaming) fájlok, például egy sportösszefoglaló, zenei anyagok, videók vagy filmelőzetesek. A P800 elektronikus határidőnapló is beépített naptár, e-mail kliens és címjegyzék található benne. A telefonnal lehet jegyzetelni, vagy éppen megtekinteni a Powerpoint, Word vagy Excel fájlokat. A Bluetooth vezeték nélküli technológia segítségével a P800 csatlakoztatható Bluetooth fejhallgatóhoz, illetve más Bluetooth technológiára épülő eszközökhöz, PC-khez.

A Memory Stick Duo technológia révén az eredetileg is 12 MB belső memóriával rendelkező készülék 16 MB extra memóriával bővíthető, így egyszerűen elmenthetők lesznek a zenei fájlok, másolhatók a dokumentumok, képek és zenei anyagok a P800-ról egy PC-re és fordítva. A készülék így önmagában képes lesz betölteni egy telefon, egy PDA, egy digitális fényképezőgép, MP3 lejátszó és internetes hozzáférési pont szerepét.

A P800-on a Symbian nyílt operációs rendszer legfrissebb, 7.0-ás verziója fut, valamint belekerült a nemrégiben bejelentett UIQ érintőképernyős felhasználói felület is. Mivel a P800 architektúrája nyitott, szabadon letölthetők hozzá Java és C++ alapú alkalmazások vagy éppen játékok: a fogyasztók tehát akár rendszeresen frissíthetik készülékeiket új alkalmazásokkal és tartalommal.

A Sony Ericsson 2001 október 1-én kezdte meg a működését, miután a Sony és az Ericsson megegyezett a vegyesvállalat létrehozásáról, amelynek a két cég egyenlő arányban tulajdonosa. A vállalat azt a célt tűzte maga elé, hogy működésének első évében már nyereséges legyen, és pár éven belül átvegye a piacvezető pozíciót a közel 40 százalékos részesedéssel rendelkező Nokiától.

A múlt hónapban azonban az Ericsson bejelentette, hogy a vegyesvállalat az idei évben biztosan veszteséges lesz. Ráadásul a Sony Ericsson piaci részesedése nem hogy nem nőtt, de egyenesen csökkent: a Gartner jelentése szerint a második negyedévben a cég 5,4 százalékos részesedést tudhatott magáénak, míg egy évvel korábban az Ericsson 7,7 százalékos, a Sony 1,8 százalékos részesedéssel rendelkezett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról