Szerző: castor

2002. szeptember 26. 16:05

Britney Spears szerint az internetes zeneletöltés közönséges lopás

Britni Spricc
Britney Spears
A lemezkiadók többmillió dolláros reklámkampányt kezdtek annak érdekében, hogy megpróbálják megfékezni az internetes zenecserélgetést. A TV-ben, rádióban és újságokban megjelenő reklámokban népszerű sztárok bukkannak fel, akik az internetes zeneletöltést a lopáshoz hasonlítják.

"Bemennél egy boltba és ellopnál egy CD-t?" -- kérdezi az egyik hirdetésben Britney Spears. "A két dolog ugyanaz: a számítógépes letöltés is lopás." A kampányban többek között szerepel még Madonna, Sting, P. Diddy, Eminem és Elton John is.

A zenekiadók vezetői szerint a felhasználókat fel kell világosítani arról, hogy az internetes letöltés is lopás, amivel megkárosítják a cégeket és az előadókat. Az elmúlt évek során a CD-eladások folyamatosan csökkentek, ezt a tendenciát sokan az internetes letöltések számlájára írják. "Az illegális letöltés az lopás, törvényellenes, kész, passz" -- mondta Hilary Rosen, az Amerikai Lemezkiadók Szövetségének (RIAA) vezérigazgatója. A lemezkiadók elkeseredetten harcolnak azért, hogy visszaszerezzék az ellenőrzést a zenék terjedése felett.

A most induló reklámkampány ennek csak az egyik formája, mint ismeretes, a kiadók számos internetes szolgáltatót, céget és felhasználót bepereltek, illetve komoly összegeket fordítottak másolásvédelmi technológiák alkalmazására. Egyelőre azonban bizonytalan, hogy a reklámokat látó vásárlók, akik rendszerint arra panaszkodnak, hogy a CD-k túl drágák és csak 1-2 jó számot tartalmaznak, együttéreznek-e a hirdetésekben szereplő multimilliomos szupersztárokkal.

Szakértők szerint a lemezkiadóknak sokkal inkább egy új, internetes terjesztési modellt kellene kialakítaniuk ahelyett, hogy másolásvédelmi eljárásokat fejlesztenek és pereskednek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról