Szerző: roberto

2002. szeptember 10. 10:10

IDF: Paul Otellini bemutatta az Intel legújabb fejlesztéseit

Paul Otellini
Paul Otellini
[Mmd] A szilícium lesz az a hajtómotor, amely új lehetőségeket hoz el a számítástechnikai és kommunikációs iparágakba -- jósolta Paul Otellini, az Intel elnöke a 2002-es őszi Intel Fejlesztői Fórum nyitónapján tartott beszédében.

"Miközben a számítástechnikai és a kommunikációs iparág eddigi legnagyobb átszervezésén megy keresztül, a befektetések a kialakulóban lévő technológiákba, izgalmas termékekbe és az egyre robosztusabb infrastruktúrákba nem lankadnak" -- jegyezte meg Otellini, aki szerint az iparág most olyan új termékek és szolgáltatások létrehozása előtt áll, amelyek valódi innovációt és a vásárlók számára komoly előnyöket jelentenek.

"Hajszál választ el bennünket olyan izgalmas, új technológiák létrehozásától, amelyek révén az összes számítógép kommunikálni tud és az összes kommunikációs eszköz pedig feldolgoz. Mindezt a szilíciumtechnológiák fejlődése eredményezi, amelyek az integráció egészen új szintjeit teszik lehetővé" -- jelentette ki Otellini. "Az Intel legmodernebb, 90 nanométeres szilíciumtechnológiájával első alkalommal lesznek egybeépíthetők a logikai és kommunikációs funkciók a cég gyártósorain. A szilícium az a konvergenciát eredményező hajtómotor, amely a számítástechnika új korát mozgatja."

Otellini rámutatott, hogy már ma is nagyteljesítményű személyi számítógépek és szerverek kapcsolódnak egymással. Nagy kapacitású hálózatokon, Gigabit Ethernet LAN-okon, üvegszálas rendszereken és moduláris kommunikációs infrastruktúrákon keresztül kapcsolják össze az egész világot. A különféle kommunikációs berendezések, például a kézi eszközök, mobiltelefonok, hálózati processzorok és egyéb kialakulóban lévő eszközök ma már rendkívüli feldolgozási teljesítményt nyújtanak. Otellini kiemelte, hogy az Intel szerepe e konvergencia serkentése a megfelelő szilícium alapú platformok és közös fejlesztői környezetek létrehozásával.

A konvergencia trendjének illusztrálására Otellini bemutatott néhányat az Intel által fejlesztett kulcsfontosságú technológiák és termékek közül, például az új Banias platformot, amelyik a jövő év első felében kerül majd piacra. A Banias az Intel első, kifejezetten a mobil vásárlók számára készített mikroprocesszora és platformja. A Banias a mobilitás összes aspektusára választ kínál: alacsony fogyasztású, nagyteljesítményű, kisméretű és vezeték nélküli kapcsolódást biztosít.

Otellini bemutatott továbbá egy 3 GHz-en működő Intel Pentium 4 processzort is, megjegyezvén, hogy az még idén kapható lesz, benne a Hyper-Threading (HT) nevű technológiával. A HT technológiával akár 25 százalékkal nagyobb teljesítmény is elérhető a legtöbb fogyasztói és üzleti alkalmazás esetében, további költségek nélkül.

Szólt Otellini a LaGrande technológiáról (LT) is, amely szintén beépítésre kerül az Intel jövőbeni processzoraiba. Az LT technológia lesz az az alap hardvertechnológia, amely biztonságosabb feldolgozási környezetet teremt az e-business számára: védett végrehajtást, memóriát és adattárolást kínál. A hardver alapú védelem kritikus fontosságú a még biztonságosabb számítási környezetek kialakításakor.

Nem feledve az architekturális fejlesztések fontosságát, az Intel a nyers feldolgozási sebesség terén is fejleszt. Otellini új processzorsebesség-rekordot demonstrált: 4,5 GHz-en futtatott egy speciálisan hűtött Pentium 4 processzort.

Szó került az Intel vállalati erőfeszítéseiről is: Otellini a színpadon bemutatott tíz tonnányi (!) Intel Itanium 2 alapú szervert, amelyet szerényen "hi-tech heavy metal"-nak hívott. Bemutatta élőben, hogyan frissíthető működés közben egy particionált (Unisys ES7000) Itanium 2 alapú szerver. Az Itanium 2 alapú, 16 processzoros szerverből Otellini kihúzott egy négyprocesszoros Itanium 2 csomópontot, és ott a helyszínen kicserélte egy négyprocesszoros Madison csomópontra.

A szoftverfejlesztők támogatásával kapcsolatban Otellini bejelentette az Intel Software College indulását -- az ISC egy sor tantermi és online kurzus a fejlesztők képzéséhez, többek között például az Intel négy architektúrájával, platformtechnológiáival és a különböző operációs rendszerekhez tartozó szoftverfejlesztő eszközeivel kapcsolatban.

Az IDF első napjáról szóló részletes beszámolónk ezen a linken érhető el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról